ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

 Του Βασίλειου Σταθάκου

Λόγω της επικαιρότητας του θέματος και των θέσεων που προτείνονται, αλλά κυρίως της σύγχυσης που προκαλεί η αντιπαλότητα των κομμάτων, έρχομαι να προσθέσω τις παρακάτω απόψεις που στοιχειοθετούν το όλο θέμα σαν μια απλή υπόθεση. Κατ'αρχήν η προέκταση του κράτους στις ευρύτερες εθνικές εστίες, αποτελεί μια αναγκαία εξέλιξη, αφού οι εκτός ελληνικού κράτους κάτοικοι με ελληνικές ρίζες, τείινουν να είναι σχεδόν ισάριθμοι. Με βάση τις ισχύουσες Συνταγματικές Διατάξεις οι απανταχού Έλληνες πολίτες έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να συμμετάσχουν στις διαδικασίες ανάδειξης της εκάστοτε ηγεσίας τους (βασικό δημοκρατικό δικαίωμα). Δηλαδή έχουν το δικαίωμα του «εκλέγειν», αλλά και εκλέγεσθαι. Παραδόξως στις όποιες προτάσεις που γίνονται από τα κόμματα της Ελλάδος, μιλούν μόνο για το δικαίωμα του «εκλέγειν» και όχι του «εκλέγεσθαι». Άρα βασική παρατήρηση και αίτημα της ομογένειας πρέπει να είναι η πλήρης συμμετοχή στις διαδικασίες.

Με όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις που έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εσωτερικού (κράτους) ή εξωτερικού (έθνους), αρκεί -και αυτό δεν πρέπει να διαφεύγει σε κανένα που κάνει προτάσεις-, να εγγραφεί στα Δημοτολόγια του κράτους, να καταστεί δηλαδή και ισότιμος έλληνας πολίτης. Εδώ είναι ανάγκη να γίνει μια ουσιαστική διευκρίνιση, δηλαδή ότι με τις νέες διακηρύξεις των κομμάτων και των κυβερνήσεων, δεν μας προσφέρουν τ'αγαθα του κόσμου, απλά μας διευκολύνουν να είμαστε και έλληνες πολίτες, αλλά για το εκλογικό μας δικαίωμα να μην είμεθα αναγκασμένοι να ταξιδεύουμε στην πατρίδα, που ελαχιστοποιείται κάθε πρόθεση συμμετοχής, αλλά να ασκούμε το εκλογικό μας δικαίωμα στον τόπο διαμονής μας. Στο σημείο αυτό που είναι και μόνο το ζητούμενο, ας ευρεθεί μια κοινά επιτεύξιμη μέθοδος που θα διασφαλίζεται το αδιάβλητο του αποτελέσματος π.χ. μέσω των οργάνων της ελληνικής πολιτείας (πρεσβειών και προξενείων) ή με έναν ηλεκτρονικό τρόπο (επιστολική ψήφος). Θα ήθελα να τονίσω απευθυνόμενος προς την ομογένια και τους υπευθύνους της πατρίδας ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να είναι (μισοκολαβή), δηλαδή ας καλέσουμε τους ομογενείς να μας ψηφίζουν και να ενδοαφέρονται για την πατρίδα της καταγωγής των, εδώ πλέον ουδείς διαχωρισμός επιτρέπεται, αφού υπάρχει και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, με αποτέλεσμα πιθανότατα να συμμετάσχει η ομογένεια για το μέλλον του ελληνισμού και με την ίδρυση πολιτικού κόμματος με μυαλά και νέες αντιλήψεις που θα προσφέρουμε τα μέγιστα. Άρα με βάση τις προοπτικές συμμετοχής και της αναμενόμενης θετικής προσφοράς, τα περί χωρισμού περιφερειών και περί εκλογής ομογενών που θα πηγαίνουν στο ελληνικό κοινοβούλιο, είναι μάλλον κάποιες στενοκέφαλες ή κομπλεξικές σκέψεις που χάνονται στα θολά νερά μιας τέτοιας ιδιαιτερότητας, ενώ με την πλήρη και ομοιόμορφη ενσωμάτωσή μας και των γενεών που έρχονται, ομογενείς θα μπορούν να εκλέγονται μέσω των κομμάτων προτιμήσεως των και να υπηρετούν την πατρίδα και ευρύτερα τον ελληνισμό από οποιεσδήποτε θέσεις οριστούν. Επίσης με το δικαίωμα μεταφοράς και επιλογής περιφερειών, οι ομογενείς μεταφέρουν τα δικαιώματά τους εκεί που νομίζουν ότι θα είναι ωφέλημοι (ισχύς του νόμου περί ετεροδημοτών). Δηλαδή οι ομογενείς με την ψήφο τους σαν σύνολο θα επηρεάζουν το αποτέλεσμα στην κατ'ιδίαν περιφέρεια.

Επίσης από τον κανόνα και την ομοιομορφία συστράτευσης και των ομογενών, που είναι δυνατόν να εκλέγονται και βουλευτές σαν υποψήφιοι στις περιφέρειές τους, τα κόμματα εκτιμώντας τις προσωπικότητες της ομογένειας, να τους επιλέγουν στο θεσμό επικρατείας, τοποθετώντας τους σε εκλόγιμη θέση και όχι για δήθεν την «τιμή των όπλων».

Το πλέον ζητούμενο για μια ουσιαστική συμμετοχή θα είναι η εγγραφή των ομογενών στα κατά τόπους δημοτολόγια με ειδική μερίδα και ΦΠΑ, όπως ήδη προβλέπεται. Ακόμη ας κάνουμε από δω και μπρος ό,τι κάνουν οι Αμερικανοί πολίτες, που, όταν τα παιδιά τους γεννιούνται μέσω πρεσβειών, τα εγγράφουν αμέσως και σαν πολίτες της Αμερικής. Αυτό θεωρείται το επιβεβλημένο μέτρο, ώστε το μεγάλο εγχείρημα προέκτασης του ελληνισμού να έχει θετικό αποτελέσμα τουλάχιστον από σήμερα και στα ερχόμενα 20-30 χρόνια.

Τα πολλά λόγια και σκόπιμες προτάσεις των δήθεν ειδικών βρίσκουν αντιμέτωπη την όλη προσπάθεια, αφού τα προτεινόμενα μέτρα ένθεν κακείθεν είναι ημίμετρα.

Καλείται λοιπόν η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση να υιοθετήσουν την συμμετοχή της ομογένειας με βάση τα παραπάνω ευκόλως εννοούμενα, και είμεθα βέβαιοι ότι τότε ουδείς θα έχει λόγο να αρνηθεί.

Με εκτίμηση

Β. Σταθάκος, επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ε.Σ.Μ. ΝΥ 

Νέα Υόρκη, Μάρτιος 2009

 

GREEK AMERICAN NEWS AGENCY: Δημοσιεύουμε χωρίς σχόλια ή άλλες δημοσιογραφικές κρίσεις, θέσεις και απόψεις τις επίσημες τοποθετήσεις των Βουλευτών που μετέχουν στην Μόνιμη ειδική επιτροπή Αποδήμου Ελληνισμού της Βουλής των Ελλήνων στο πλαίσιο της μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας που έχουμε ξεκινήσει από το 2006. Φιλοξενούμε όλες τις θέσεις και τις τοποθετήσεις όλων των κομμάτων προκειμένου οι Έλληνες της Διασποράς να έχουν την ευκαιρία να σχηματίσουν(χωρίς την  παρέμβαση του δημοσιογραφικού λόγου) την δική τους άποψη για όσα διαδραματίζονται στο θέμα της  παροχής δικαιώματος του Εκλέγειν και Εκλέγεσθαι που έχουν υποσχεθεί εδώ και δυο δεκαετίες  τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα συζητείθηκε στην Βουλή σήμερα 17 Μαρτίου (09) με αφορμή την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΡΑΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΣΑΣ  την

ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΟΣ : Η ψήφος των αποδήμων:Μια απλή υπόθεση       

ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ:Το νομοθέτημα της κυβέρνησης και η υποτίμηση των αποδήμων Ελλήνων

ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ: Γ. ΝΙΩΤΗΣ "ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΨΗΦΟ ΟΥΣΙΑΣ"

ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ: Κατερίνα ΠΕΡΛΕΠΕ- ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ  "ΠΡΟΧΕΙΡΟ & ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗMA

Το ΠΑΣΟΚ Νέας Υόρκης για την ψήφο των Ομογενών

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΡΘΡΑ, ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ  

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΙΣ 10 ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

17.02.09Η "ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ" ΤΟΥ Θ. ΚΑΣΣΙΜΗ ΣΤΟ ΑΠΕ, ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ.. ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΛΟΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΙΣ 10 ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ  22.01.09

ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ   19.01.09

Η ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ  14.12.08

ΜΕ ΑΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΝΕΟ Ν/ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ!   14.12.08

08.09.08 ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ: Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

 ΜΕΤ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΠΡΟΩΘΕΙΤΕ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ   08.06.08

Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ14.10.07

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ 14.10.07

Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ -ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ 06.10.07

ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ : άλλα λόγια να αγαπιόματστε.. 30.09.07

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ :ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ-ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ 

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ? αντιδράσεις και επιδράσεις… 21.08.07

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ; 19.08.07

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ 23.05.07

ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ  31.03.07

ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Η ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ 

ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ

ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΠΡΟΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ " ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΣΑΣ"

ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ : άλλα λόγια να αγαπιόματστε..

Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΚΟΜΜΑ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΜΕΤ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΠΡΟΩΘΕΙΤΕ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ: Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ