Ο Τούρκος Ταξίαρχος Γκιουράκ ζήτησε να εμποδιστούν οι «τρομοκρατικές δραστηριότητες» στο βόρειο  Ιράκ.

Σε ανακοίνωση που έγινε από το Τουρκικό  ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε το εξής σχετικά με τη διάσκεψη Κούρδων που είναι προγραμματισμένη να διοργανωθεί στο βόρειο Ιράκ "Η στάση μας είναι γνωστή,θέλουμε να εμποδιστούν οι τρομοκρατικές δραστηριότητες". Ο διευθυντής του τμήματος επικοινωνίας του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχος Μετίν Γκιουράκ στην εβδομαδιαία σύσκεψη τύπου απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Απαντώντας ερώτηση σχετικά με τις ανακοινώσεις του Ιρακινού προέδρου Ταλαμπανί ο ταξίαρχος είπε τα εξής:

"Τα αρμόδια κρατικά όργανα έχουν γνώση των θέσεων των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων όσον αφορά τα θέματα αυτά. Αυτό που περιμένουμε εμείς είναι να εμποδιστούν οι δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης στα βόρεια του Ιράκ,να μην έχει δυνατότητα ανεφοδιασμού και στέγης και τα απαιτούμενα μέτρα που θα ληφθούν να είναι αποτελεσματικά,συγκεκριμένα και διαρκή".Ο ταξίαρχος Γκιουράκ ενημέρωσε σχετικά με την καταπολέμηση της "τρομοικρατίας" και είπε πως σε διάστημα μιας εβδομάδας εξοντώθηκαν 5 «τρομοκράτες» και ένας παραδόθηκε στην επαρχία Σιρνάκ.

Μέλη του αυτονομιστικού Κουρδικού Κινήματος ΡΚΚ απήγαγαν, αξιωματούχο της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής (Jadarma) στις 17 Μαρτίου 2009, στο Σεμντιλνί της επαρχίας Χακαρί.

Ο Τούρκος Ταξίαρχος απέφυγε να αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν είπε πως με τις κατ' ιδίαν συναντήσεις με την διοίκηση στα βόρεια του Ιράκ ξεπεράστηκε ένα σημαντικό εμπόδιο. Ο Αλί Μπαμπατζάν συμμετείχε στην εκπομπή του Χαλούκ Κοτς που μεταδίδεται από το δεύτερο κανάλι της Τουρκικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης.                                                                                                                             Ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας απαντώντας ερώτηση σχετικά με το Ιράκ εξήρε τη σημασία της συμμετοχής και της κεντρικής κυβέρνησης αλλά και της τοπικής διοίκησης στην διαδικασία αναδιάρθρωσης της χώρας.

Τα λόγια του Μπαμπάτζαν ήταν ως εξής:                      

 "Είναι ένα διαφορετικό επίπεδο να τους θεωρήσουμε ομολόγους και να πραγματοποιήσουμε κατ' ιδίαν συναντήσεις. Έτσι υπερπηδήσαμε ένα σημαντικό εμπόδιο. Και αυτό ήταν σημαντικό διότι εμείς αυτό δεν το είδαμε ως Τούρκο-Κουρδικό ζήτημα. Θεωρούμε τους Κούρδους του Ιράκ αδέρφιαμας".                                                                                                                                               Ο Μπαμπατζάν επισημαίνοντας πως ο Μεσούτ Μπαρζανί μπορεί να επισκεφτεί την Τουρκία οποιαδήποτε στιγμή σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη επίσκεψη.

ΠΗΓΗ:Strategy-Geopolitics