Την 20η Μαρτίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β' μετέβη στο Κάϊρο, όπου ετέλεσε την Ακολουθία της Γ' Στάσεως του Ακαθίστου Ύμνου και εκήρυξε τον θείο λόγο στόν Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ηλιουπόλεως. Το Σάββατο, 21η Μαρτίου, εορτή της Μητέρας και της Οικογενείας για την Αίγυπτο, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τα ελληνικά σχολεία του Καΐρου (Αχιλλοπούλειος και Αμπέτειος Σχολή), συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ.Επίσκοπο Νιτρίας κ.Νικόδημο,  Πατριαρχικό Επίτροπο Καϊρου, και τον υπεύθυνο νεότητος, Οσιολ. Ιερομόναχο π.Αρκάδιο Ράζνυ.

Την Α.Θ.Μ. υπεδέχθησαν οι Διευθυντές των εκπαιδευτηρίων κα.Φανή Τσέτσιλα και κ.Ιωαννής Σταυρόπουλος, καθώς και ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Καΐρου κ.Νικόλαος Βαδής. Οι μικροί μαθητές της Αχιλλοπουλείου Σχολής (νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο)  παρουσίασαν κρητικούς χορούς και τραγούδησαν προς τιμήν του Μακ.Πατριάρχου.

            Η ΑΘΜ ομιλώντας  προς τουε νέους επεσήμανε την αξία της οικογένειας κυρίως στην σύγχρονη ταραχώδη εποχή όπου πανανθρώπινες αρχές και αξίες αμφισβητούνται, ενώ ανεφέρθη στο επιτελούμενο έργο του Πατριαρχείο υπέρ των εμπεριστάτων παιδιών της Αιγύπτου. Επίσης εξέφρασε ευχαριστίες προς τον π.Αρκάδιο για την διακονία του προς την νεότητα. Οι μικροί μαθητές προσέφεραν στον Μακαριώτατο γραφική ύλη για τους παιδιά της Αφρικής και μια χειροτεχνία τους ως προσωπικό δώρο προς Εκείνον.

            Στην συνέχεια συναντήθηκε με τους μαθητές της Αμπετείου Σχολής (γυμνάσιο, λύκειο) προς τους οποίους έδωσε πατρικές νουθεσίες και εξεδήλωσε το αδιάπτωτο ενδιαφέρον και την αγάπη της Εκκλησίας προς αυτά.

            Κατά τις επισκέψεις Του ο Σεπτός Προκαθήμενος του Θρόνου του Αγίου Μάρκου προσέφερε σε όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων αναμνηστκά δώρα και τους παρώτρυνε να λάβουν μέρος στην 1η Εορτή Νεολαίας του Πατριαρχείου, που θα πραγματοποιηθεί την 19η Μαϊου ε.ε.στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

            Το μεσημέρι της ίδια ημέρας ο Μακ.Πατριάρχης επισκέφθηκε το ελληνικό γηροκομείο και παρεκάθησε στο γεύμα που παρέθεσε ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος "Οσία Μαρία η Αιγυπτία" για την ημέρα της Μητέρας. Κατά την διάρκεια του γεύματος ωμίλησε για την ανεπανάληπτη σημασία της μητρικής παρουσίας στην ζωή του κάθε ανθρώπου. Επίσης συνεχάρει το Δ.Σ. του εξονομασθέντος Συλλόγου για το πολυσχιδές έργο του υπέρ των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

            Ακόμη, την Γ' Κυριακή των Νηστειών, 22α Μαρτίου, ετέλεσε την Θεία Λειτουργία  και εκήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Νικολάου Καΐρου, παρουσία εκπροσώπων των ομογενειακών φορέων και συλλόγων, ως και πλήθους χριστιανών.

ΧΡΟΝΙΚΟ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2009

             Την 24η Μαρτίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β', εχοροστάτησε  κατά τον Μ.Εσπερινό στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας. Τον Μακαριώτατο πλαισίωναν οι Θεοφιλ.Επίσκοποι Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας και Κανώπου κ.Σπυρίδων, Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας.

             Την 25η Μαρτίου, η Α.Θ.Μ. προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο λόγο στον εορτάζοντα Καθεδρικό Ναό Αλεξανδρείας, συμπαραστατούμενος από τους εξονομασθέντες Θεοφιλ.Επίσκοπους.

             Στην Ευχαριστιακή αυτή σύναξη, τους ύμνους της οποίας απέδωσε στην ελληνική γλώσσα η πολυμελής χορωδία των Αφρικανών σπουδαστών της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Αθανάσιος ο Μέγας», προσήλθαν οι Βουλευτές κα.Παρασκευή Μπούζαλη και κ.ΒασίλειοςΓεραιχίδης, ως εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων, συνοδευόμενοι από τον Εντιμ. Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Γεώργιο Διακοφωτάκη, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ.Χαράλαμπος Κατσιμπρής, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητος κ.Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των ελληνικών σχολείων της Μεγάλης Πόλεως και άλλοι επίσημοι..

            Ακολούθως ετελέσθη επίσημη Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο, κατά την διάρκεια της οποίας ο Εντιμ.Γεν.Πρόξενος κ.Διακοφωτάκης ανέγνωσε το μήνυμα του Εξοχ.Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Καρόλου Παπούλια προς τους αποδήμους ελληνες.

            Κατόπιν ο Μακαριώτατος υπεδέχθη τους κ.κ.Βουλευτές στο Πατριαρχικό Μέγαρο, ενώ αργότερα μετέβη στην Προξενική κατοικία και παρέστη στην καθιερωμένη δεξίωση, την οποία παραθέτει ο Εντιμ. κ.Γεν.Πρόξενος κατά την ημέρα του εορτασμού της Εθνικής Επετείου. Στην δεξίωση παρευρέθη ο Εξοχ. Διοικητής Αλεξανδρείας κ.Άντελ Αμπίμπ, με τον οποίο ο Μακαριώτατος συνωμίλησε για το εν γένει έργο του παλαιφάτου Πατριαρχείου. Παρόντες επίσης ήσαν οι Έλληνες της Παροικίας, εκπρόσωποι των Αραβοφώνων Ορθοδόξων, ξένων διπλωματικών και προξενικών αρχών, του επιστημονικού κόσμου και της τοπικής κυβερνήσεως της Αλεξανδρείας.