του Σάββα Καλεντερίδη

Με αφορμή την απειλή της Τουρκίας να παρεμποδίσει την εκλογή του Ρασμούσεν στη θέση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία, γράφτηκαν πολλά άρθρα και ειπώθηκαν πολλά για τον τρόπο με τον ασκεί την εξωτερική της πολιτική η Τουρία. Τα περισσότερα από αυτά που γράφηκαν και ειπώθηκαν συγκλίνουν στην άποψη ότι η γεωπολιτική αξία της Τουρκίας έχει αυξηθεί και ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας τη διαχειρίζεται με επιτυχία.

Για την πρώτη διαπίστωση δεν θα κάνουμε αναφορά στη σημερινή μας ανάλυση, θα προσπαθήσουμε, όμως, να προσεγγίσουμε το θέμα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και του τρόπου με τον οποίον ασκείται, επικεντρώνοντας στο θέμα της εκλογής του νέου Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και τη στάση που κράτησε η Τουρκία από την αρχή μέχρι το τέλος.

Η Τουρκία, ενοχλημένη βαθύτατα από την άρνηση της Δανίας να "τουρκοποιήσει" το εσωτερικό της δίκαιο και να φιμώσει τον κουρδικό δορυφορικό τηλεοπτικό σταθμό Roj TV, προσπάθησε να αναδείξει και πάλι το ξεχασμένο θέμα των γελοιογραφιών που είχαν αναφορές στον προφήτη Μωάμεθ και να εμφανιστεί ως η χώρα που δέχεται τις διαμαρτυρίες των ισλαμικών χωρών, τις οποίες διαμαρτυρίες είναι υποχρεωμένη να εκφράσει στο ΝΑΤΟ, για να αποτραπεί η εκλογή του πρωθυπουργού της Δανίας Ρασμούσεν στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ατλαντικού οργανισμού. Δηλαδή, η Τουρκία, έπαιξε το επικίνδυνο ισλαμικό χαρτί, για να πετύχει στο στόχο της, που είναι η εκδίκηση και ο εκβιασμός της Δανίας, για το "έγκλημα" που διέπραξε, επιτρέποντας στους Κούρδους να έχουν τη δική τους φωνή, κάτι που η Τουρκία απαγόρεψε από το 1923. 

Οι χώρες της Ευρώπης, όμως, δεν είναι σαν την Ελλάδα, που κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να δείξει ότι δεν αντιλαμβάνεται και φυσικά δεν απαντά όπως θα έπρεπε στις προκλήσεις και γενικώς στην άθλια συμπεριφορά της Τουρκίας εδώ και δεκαετίες.
Ας δούμε όμως τί έγινε με το βέτο της Τουρκίας.
Τελικά το βέτο ξεπεράστηκε και ο Ρασμούσεν είναι ο νέος Γ.Γ. του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία πήρε ως αντάλλαγμα την υπόσχεση ότι ο Ρασμούσεν θα ζητήσει συγνώμη για τις γελοιογραφίες και ότι το κουρδικό κανάλι θα κλείσει.
Όσον αφορά την πρώτη υπόσχεση, ο Ρασμούσεν δεν ζήτησε συγνώμη, απλά έκανε μια δήλωση κατευνασμού του μουσουλμανικού κόσμου και, φυσικά, δεν ζήτησε συγνώμη.
Όσον αφορά τη δεύτερη υπόσχεση, εισαγγελείς από τη Δανία επισκέφθηκαν την Άγκυρα για να πάρουν στοιχεία που έχει η τουρκική δικαιοσύνη για τη σχέση του δορυφορικού καναλιού με την τρομοκρατία. Το κουρδικό κανάλι ίσως πάψει να εκπέμπει από τη Δανία, ίσως όχι. Αν πάψει να εκπέμπει από τη Δανία, η Τουρκία θα εχει πετύχει μια διπλωματική "νίκη", η οποία όμως θα είναι χωρίας ιδιαίτερη αξία, γιατί το πιο πιθανό είναι το κουρδικό κανάλι να συνεχίσει να εκπέμπει από άλλη χώρα, ενώ ήδη οι Κούρδοι της Τουρκίας διαθέτουν άλλα τρία δορυφορικά κανάλια που θα συνεχίσουν και αυτά να ενημερώνουν τον κουρδικό λαό.
Το κύριο ζήτημα, όμως, σε σχέση με τη στάση της Τουρκίας στο θέμα του Ρασμούσεν, είναι οι αντιδράσεις και οι εντυπώσεις που προκλήθηκαν στους κύκλους του ΝΑΤΟ και της ίδια ςτης Ευρωπαϊκής Ένωσης…

Για να διαβάσετε την συνέχεια, πατήστε ΕΔΩ