Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

12.00 Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Καλεσμένος της Χιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ έρχεται ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στην Αμερική αυτό το φθινόπωρο, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσημη κοσμική ιστορικού χαρακτήρα  επίσκεψη Έλληνα  Αρχιεπισκόπου της Ελλαδικής Εκκλησίας  στις ΗΠΑ.

Ο  Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος,  έχει επιδείξει  σύνεση, ταπεινοφροσύνη και ευγένεια κατά τον χρόνο της αρχιεπισκοπείας του στην Ελλαδική Εκκλησία έχει κατορθώσει να κερδίσει κάποια μερίδα του κόσμου, που είχαν  απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια, δυσανασχετώντας με την διακονία του μακαριστού  αρχιεπισκόπου Κυρού  Χριστόδουλου , καθώς εκείνος είχε αναπτύξει έντονη διαφωνία τόσο με την πολιτεία όσο και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

 Αυτός, λοιπόν,  ο σεπτός ιεράρχης με τους χαμηλούς τόνους έρχεται στην ομογένεια της Αμερικής να γνωρίσει τούτο το ζωνταντό κομμάτι της Ελλάδας, το οποίο εκκλησιαστικά ανήκει στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κωνσταντιπούλεως, αλλά δεν παύει να αποτελεί προέκταση του μείζονος Ελληνισμού.

Η Ελληνική ομογένεια κάτω απο τη θεσμική ομπρέλλα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής θα πρέπει να επιφυλάξει ιδιαίτερη υποδοχή στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και να επιδείξει το δέοντα σεβασμό στο πρόσωπο του Εκκλησιαστικού ηγέτη της Ελλαδικής Εκκλησίας, τιμώντας τον ως εκλεκτό προσκεκλημένο όχι μόνο της Χιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά  αλλά ολάκερου του Ελληνισμού της Αμερικάνικης Διασποράς.

Φαντάζομαι πως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.Δημήτριος θα τον καλέσει να συλλειτουργήσουν στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος για να σβήσει το πρόσφατο θλιβερό παρελθόν, όπου γίναμε θεατές σε θέατρο του παραλόγου (δεν είχε επιτραπεί στον μακαριστό Χριστόδουλο να λάβει μέρος σε εκκλησιαστική πράξη κατα την επίσκεψή του στην Αμερική για την κηδεία του μακαριστού αρχιεπισκόπου  Κυρού Ιακώβου).

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος συνοδευόμενος απο τον οικοδεσπότη Αρχιεπίσκοπο  Αμερικής κ. Δημήτριο επιβάλλεται  παράλληλα να επισκεφθεί τις μεγάλες εστίες του Ελληνισμού, απο τη Βοστώνη, όπου βρίσκεται η θεολογική ακαδημία του Τιμίου Σταυρού μέχρι το Σικάγο.

Στη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης φαντάζομαι πως ο Αρχιεπίσκοπος Ελλάδας  θα δώσει ομιλία για την αμιγή, εναργή Ορθόδοξη παράδοσή μας και ίσως θα πρέπει να προτείνει στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής να προσφέρεται «σεμπάτικαλ»  στους υποψήφιους ιερείς να διακονούν στην Εκκλησία της Ελλάδας επι ένα χρόνο πριν αναλάβουν ιερατικά καθήκοντα στη μεγάλη Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής. Μια τέτοια πρόσκληση θα γεφυρώσει το χάσμα της θεωρίας -στην Θεολογική Σχολή της Βοστώνης- απο την πρακτική στην Ελληνορθόδοξη τελετουργία της Εκκλησίας μας.

Πιστεύω πως μια επίσκεψη του κ. Ιερωνύμου συνοδεία του κ. Δημητρίου στην Ουάσιγκτον , την πόλη των αποφάσεων, για την πραγματοποίηση συναντήσεων με παράγοντες του λόμπι αλλά και της νέας Αμερικανικής διοίκησης κρίνεται επιβλητέα. Θα έχει μεγάλο πολιτικό εκτόπισμα το γεγονός πως οι δύο ηγέτες της Ελληνορθοδοξίας απο κοινού θα ζητήσουν την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης καθώς και  την αναγνώριση των θρησκευστικών δικαιωμάτων του Σεπτού Πατριαρχείου μας στην Τουρκία.

Θεωρώ πως η ήρεμη προσωπικότητα του κ. Ιερωνύμου -που δεν επιζητεί δάφνες αλλά ούτε συγκρούσεις- είναι ικανή να  γεφυρώσει τις όποιες διαφορές είχαν προκύψει ανάμεσα στην Ελλαδική Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Πιστεύω πως η γαλήνια του φύση και η βαθειά ταπεινότητά του θα επαναφέρουν στη Διασπορά της Αμερικής τη βαθειά αμοιβαία αγάπη των Εκκλησιών μας. Θέλω να γίνω μάρτυρας αυτής της μεγάλης στιγμής.