ΑΡΘΡΟ του Βουλευτή Λασιθίου  & Μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση Καραμανλή Κυβέρνηση ΔΕΝ επιθυμεί πραγματική διέξοδο από την σημερινή πολιτική και οικονομική κρίση, προφανώς γιατί το έλλειμμα ουσιαστικού Κυβερνητικού έργου, πολιτικής βούλησης προσφοράς και αποτελεσματικών προτάσεων που τη χαρακτηρίζει, την εγκλωβίζει σε μια ανεύθυνη επικοινωνιακή εκστρατεία βραχυπρόθεσμης επιβίωσης με απολιτικούς όρους υπηρέτησης συμφερόντων σε ένα απαξιωμένο πολιτικό σύστημα.

Η Κυβέρνηση Καραμανλή αντιμετώπισε εξ αρχής την εξουσία με μια ιδιοκτησιακή αντίληψη, υπηρετώντας συμφέροντα και λεηλατώντας συστηματικά το δημόσιο πλούτο, είτε μέσω σκανδάλων, είτε μέσω μιας άδικης και αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής, πολύ πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ως αποτέλεσμα εξίσου συντηρητικών και ασύδοτων νεοδεξιών πολιτικών παγκοσμίως.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ

Δεν είναι μόνο η διόγκωση της διαφθοράς για την οποία ευθύνεται η Κυβέρνηση Καραμανλή, που από τον πρώτο καιρό ανάληψης της εξουσίας έστειλε σαφές μήνυμα ασυδοσίας, θεσμοθετώντας την αδιαφάνεια και την ευνοιοκρατία με νόμους όπως ο 3259/04 για την αποποινικοποίηση της χρήσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, νόμος που περιλάμβανε και τις ρυθμίσεις με τις οποίες δόθηκε στους εμπλεκόμενους νομική διέξοδος για τον «επαναπατρισμό» των «μιζών» της Siemens! Δεν είναι μόνο οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για την εμπλοκή στελεχών της σε μικρά και μεγάλα σκάνδαλα. Είναι, κυρίως, η απροκάλυπτη εκστρατεία συγκάλυψης και αυταρχισμού, που έχει οδηγήσει σε σοβαρή αποδυνάμωση των θεσμών δημοκρατικού ελέγχου της εξουσίας και προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, είτε πρόκειται για την Δικαιοσύνη, είτε πρόκειται για τις Ανεξάρτητες Αρχές. Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια, τον εγκλωβισμό της κοινωνίας μας σε λογικές απογοήτευσης, ανασφάλειας και πελατειακής εξάρτησης, που συνολικά αποδυναμώνουν την σχέση εμπιστοσύνης κράτους – πολίτη υποβιβάζοντας το επίπεδο δημοκρατίας στη χώρα μας.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗ

Σε τέτοιες σχέσεις πελατειακής εξάρτησης, σε μια τέτοια  αποδυναμωμένη και απογοητευμένη κοινωνία που δεν διεκδικεί συλλογικά, επένδυε την πολιτική της επιβίωση η Κυβερνώσα παράταξη. Σήμερα, βαπτίζουν τα υπαρκτά σκάνδαλα ως «σκανδαλολογία» και προκαλούν συνειδητά θεσμική κρίση για να αποφύγουν τόσο την συζήτηση για την ουσία των Κυβερνητικών σκανδάλων, όσο και την συζήτηση για την καταστροφική, άδικη και  σκανδαλώδη οικονομική πολιτική και διαχείρισή τους τα τελευταία πέντεχρόνια.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Άτομα ικανά να διαφθαρούν υπάρχουν παντού και πάντα και γι΄αυτό πρέπει επιτέλους να λειτουργήσουν θεσμοί διαφάνειας και ελέγχου, ώστε να πάψει η ατιμωρησία που καλλιεργεί την ασυδοσία.

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΕ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

Η διαφθορά πρέπει εδώ και τώρα να αντιμετωπιστεί υπεύθυνα ως μέγεθος αρνητικό με έντονες επιπτώσεις σε κάθε πολίτη, αφού εμποδίζει την ουσιαστική εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών για τη χώρα, αποδυναμώνοντας ακόμα και τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, καταργεί στην πράξη την αξιοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και θέτει σε σοβαρή διακινδύνευση τις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας. Αντίθετα με άλλα πολιτικά κόμματα, που είτε διαμαρτύρονται χωρίς προτάσεις, είτε σφυρίζουν αδιάφορα, υπηρετώντας και στις δύο περιπτώσεις το κατεστημένο αδιαφανές σύστημα και τα συμφέροντα που σχετίζονται με αυτό, το ΠΑΣΟΚ, με πρωτοβουλίες του Προέδρου του Γιώργου Παπανδρέου, ανέλαβε από νωρίς τις ευθύνες του υποστηρίζοντας έμπρακτα τη διαφάνεια με αυστηρά μέτρα στην εσωτερική λειτουργία του, με την έντιμη, διαρκή και απόλυτη σύγκρουσή μας με τη διαφθορά και τα συμφέροντα που την υπηρετούν, αποδεικνύοντας καθημερινά την πολιτική αυτονομία μας, αλλά και με μια ολοκληρωμένη πρόταση εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος και αποτελεσματικού ελέγχου της εξουσίας από τους πολίτες.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Η πρότασή μας, η οποία ουδέποτε βρήκε τη θέση που της αρμόζει στο δημόσιο διάλογο, έχει ως βασικούς άξονες: διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα και την δημόσια διοίκηση, αναβάθμιση του ρόλου της Βουλής, περιορισμός της εκάστοτε Κυβέρνησης στον επιτελικό της ρόλο, ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, ρυθμιστικό πλαίσιο για την αυτονομία των ΜΜΕ και ένα νέο εκλογικό σύστημα, για την ανεξαρτησία της πολιτικής και των πολιτικών από συμφέροντα, ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργία τους ως υπηρέτες και μόνο της λαϊκής εντολής. Η δραστική μείωση της διαφθοράς απαιτεί ταυτόχρονη υλοποίηση των προτάσεών μας στο σύνολο των αξόνων αυτών.

 

Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ

Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και καλούμε μαζί μας κάθε πολίτη σε ένα διαρκή, θεσμικό αγώνα για διαφάνεια, παντού, ως προϋπόθεση για μια καθαρή πολιτική με συμμετοχή των πολιτών στον έλεγχο της εξουσίας, μια πολιτική ικανή να λύσει τα σημερινά προβλήματα, να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος και να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά δίκαιης ανάπτυξης.