Κοντά στον Ελληνισμό του Λιβάνου βρέθηκε ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Π. Ταμβάκης, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού, κ. Παναγιώτη Αντριώτη. Κατά την παραμονή του στην πρωτεύουσα του Λιβάνου ο κ. Ταμβάκης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Λίβανο κ. Πάνο Καλογερόπουλο, το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού και μέλη της Νεολαίας, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Τρίπολης, όπως και με τον Μητροπολίτη του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας στο Λίβανο κ. Audi.

Στη συνάντηση με το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο κ. Παναγιώτη Αντριώτη για τα θέματα που απασχολούν τους ομογενείς μας στη φιλόξενη χώρα του Λιβάνου και διαπίστωσε το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, ελληνικού ενδιαφέροντος.

Τα μαθήματα που διοργανώνει η Κοινότητα Βηρυτού έχουν απήχηση και χρίζουν στήριξης, τόνισε ο κ.Αντριώτης, επισημαίνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον του Πρέσβη κ. Πάνου Καλογερόπουλου. Τόνισαν επίσης τη στενή συνεργασία που υπάρχει με την Περιφέρεια ΣΑΕ, Εγγύς/Μέσης Ανατολής και τον Συντονιστή κ.Χάρη Γκουβέλη. Στα άμεσα σχέδια είναι και η ίδρυση ενός Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στη Βηρυτό, οι εκδηλώσεις του οποίου εκτιμάται ότι θα έχουν μεγάλη απήχηση, με δεδομένο το φιλελληνικό πνεύμα της τοπικής κοινωνίας.

Η τόνωση της εκμάθησης της γλώσσας μας και η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στην τοπική κοινωνία, είναι στις άμεσες προτεραιότητες και της Ελληνικής Κοινότητας Τρίπολης, τόνισε ο πρόεδρός της Δρ. Παναγιώτης Καρκάς.

Από την πλευρά του ο κ. Ταμβάκης ενημέρωσε τους Ομογενείς μας για τους στόχους και τις δραστηριότητες που αναπτύσσει το ΣΑΕ, με γνώμονα την συσπείρωση του Απανταχού Ελληνισμού. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα «Ομιλείται Ελληνικά- Ζήστε Ελληνικά», το οποίο δρομολογήθηκε από το ΣΑΕ για να συμβάλει στην εξ΄ αποστάσεως εκμάθηση της γλώσσας μας, ενώ δεσμεύτηκε να συνδράμει στο αίτημα για την αποστολή βιβλίων.

Σε όλες του τις συναντήσεις ο Πρόεδρος του ΣΑΕ εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του από τις αξιέπαινες προσπάθειες που καταβάλλουν οι περίπου 3.000 Έλληνες του Λιβάνου για τη διατήρηση της ελληνικής τους ταυτότητας και τη μεταλαμπάδευση των ελληνικών αξιών στη νέα γενιά, που έχει αξιόλογα στελέχη.

Τη μεγάλη εκτίμηση που τρέφουν οι κάτοικοι του Λιβάνου για την πατρίδα μας εξέφρασαν στον Πρόεδρο του ΣΑΕ και τα Μέλη του Συνδέσμου Λιβανίων Αποφοίτων Ελληνικών Πανεπιστημίων, με επικεφαλής τον πρόεδρο Δρ. Γιώργο Σεϊμπ, ο οποίος τόνισε ότι είναι δεδομένη η αγάπη τους για την Ελλάδα, που δεν ξεχνούν ποτέ. Τα Μέλη του δραστήριου Συνδέσμου συμμετέχουν σε κάθε εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας.

Στην εθιμοτυπική συνάντηση με τον Μητροπολίτη κ. Audi, παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδας, ο κ. Ταμβάκης τόνισε ότι το ΣΑΕ συμπαραστέκεται σε όλα τα Πατριαρχεία μας, με πρώτο το Οικουμενικό, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του από την εκτίμηση που απολαμβάνει το ελληνορθόδοξο ποίμνιο στο Λίβανο.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ παραβρέθηκε στη φιλανθρωπική βραδιά που διοργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα Βηρυτού, παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδας κ. Πάνου Καλογερόπουλου, Υπουργών της Λιβανικής κυβέρνησης, ο επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος και πλήθος κόσμου. Τις καρδιές των παριστάμενων «έκλεψε» το χορευτικό συγκρότημα της νεολαίας.