Της Φοίβης Πετροπούλου

«Αναμφισβήτητα τα Μάλια είναι ένα από τα τοπ μέρη της Ευρώπης με την καλύτερη νυχτερινή διασκέδαση. Θα αντέξεις;», έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο ως μότο του ο βρετανικός οδηγός για τα Μάλια.   

Η φετινή θερινή περίοδος στα Μάλια της Κρήτης ξεκίνησε θριαμβευτικά! Τα ηνία της πρωτιάς ανήκουν για άλλη μια φορά στους Βρετανούς  τουρίστες. Αυτή τη φορά ντύθηκαν καλόγριες και βάλθηκαν να ευλογήσουν τα Μάλια με τον δικό τους γνωστό τρόπο. Φόρεσαν σταυρούς, διχτυωτά ράσα, αποκάλυψαν τα απόκρυφα τους σημεία και επιδόθηκαν σε άσεμνα σόου. Έγιναν συλλήψεις, προανακρίσεις, καταγγέλθηκαν κατηγορίες, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και αφέθηκαν ελεύθεροι. Καλή σεζόν!

Ο δήμαρχος των Μαλίων, Λαγουδάκης Κώστας, θεωρεί πως οι Βρετανοί δεν αποτελούν το βασικό πρόβλημα της περιοχής και επίσης δεν μπορούν ν’ αλλάξουν την κατάσταση αυτή: « Αυτές οι εικόνες (τα καρναβάλια των Βρετανών, όπως τα ονομάζει κι ο ίδιος) λαμβάνουν μέρος στο 1/20 της περιοχής. Είναι μεμονωμένες κι υπάρχουν άλλα σοβαρότερα προβλήματα για εμάς εδώ τους κατοίκους. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Τι να κάνουμε δηλαδή; Να τους απαγορεύσουμε να βγούνε; Δεν συμμορφώνονται με τίποτα. Είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, τα ευτράπελα που δημιουργούν οι Βρετανοί όπου κι αν βρεθούν για διακοπές. Ως μέτρα για την αντιμετώπισή των επεισοδίων έχουμε τις περιπολίες αστυνομικών που προσέχουν να προλάβουν τα χειρότερα».

«Πρόκειται για καρναβάλια που δεν συμμορφώνονται με τίποτα», παραδέχεται ο δήμαρχος των Μαλίων, αποκαμωμένος πια από την πάγια αυτή κατάσταση.

Ο διοικητής της αστυνομίας της Χερσονήσου, Εμμανουήλ Πετράκης, είναι άρδην λακωνικός: «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Εμείς τους στέλνουμε στο δικαστήριο, (όπου και αθωώνονται), μέχρι εκεί μπορούμε να φτάσουμε». Στη συνέχεια μας κατατοπίζει για το πως πουλιέται το πακέτο διακοπών στα Μάλια και ποιους εξυπηρετεί. «Οι Βρετανοί βρίσκουν και τα κάνουν. Όταν οι έλληνες τουριστικοί πράκτορες τους πουλάνε δελεαστικά πακέτα από άποψη χρημάτων και διασκέδασης τι να κάνουν; Θα τσιμπήσουν και θα τα εκμεταλλευτούν στο έπακρον. Τους διαφημίζουν άφθονο φθηνό αλκοόλ. Είναι πιο φθηνό από αυτό της Βουλγαρίας και των Σκοπίων. Τους προσφέρουν 5 ποτά για 5 ευρώ και 5 σφηνάκια δώρο! Φαντάσου τι δέλεαρ είναι! Είναι βέβαια χαμηλής ποιότητας για αυτό χάνουν και τον έλεγχο πιο γρήγορα. Αυτοί που κερδίζουν από την ιστορία είναι τα ταξιδιωτικά γραφεία που οδηγούν τους νεαρούς Βρετανούς στον λεγόμενο κατευθυνόμενο τουρισμό, γνωστό και ως bar crawl, (τους οδηγούν δηλαδή σε συγκεκριμένα μπαρ, όπου ισχύουν και οι παραπάνω προσφορές) και τα συγκεκριμένα μπαρ που εμπλέκονται σε αυτό του είδους τουρισμό».

Στα ξένα επίσημα sites στο διαδίκτυο τα Μάλια είναι συνώνυμο με την καλή νυχτερινή διασκέδαση, ενώ από ανεπίσημους φορείς είναι το μέρος της ασυδοσίας και της πραγματοποίησης των πιο τρελών πόθων και απωθημένων. Βέβαια στους ξένους επίσημους τουριστικούς οδηγούς ανήκει στη λεγόμενη μαύρη λίστα, θεωρείται δηλαδή μέρος προς αποφυγήν, εξαιτίας των θερμόαιμων Βρετανών. Ο Γερμανικός οδηγός Bild, που τύπωσε η μεγαλύτερη γερμανική εφημερίδα, αναφέρει πιο συγκεκριμένα: «Ν’ αποφεύγονται μέρη που μαζεύονται πολλοί Βρετανοί τουρίστες μαζί, όπως είναι το Φαληράκι στη Ρόδο και τα Μάλια στην Κρήτη, το οποίο είναι διάσημο για το αλκοόλ, το σεξ και τις αμμουδιές. Τρία πράγματα μαγνήτες για τους Βρετανούς».

Οι ίδιοι οι Βρετανοί στις διαδικτυακές τους συνομιλίες, που συμβουλεύονται συγκεκριμένα sites για τις διακοπές τους, όπως το trip advisor, αναφέρουν πως οι νύχτες στα Μάλια είναι «άγριες» και καλύτερα να τις αποφύγουν όσοι θέλουν πιο φυσιολογικές και ήρεμες διακοπές. Συγκεκριμένα ένας «παθών» τουρίστας εξομολογείται: «Πέρασα αξέχαστα. Έμεινα τέσσερα βράδια…Αν είχα μείνει όμως περισσότερο πιθανόν να μην την είχα βγάλει καθαρή!». Τα ξένα sites για την ανεξέλεγκτη κατάσταση στα Μάλια, δεν επιρρίπτουν ευθύνες στις τοπικές αρχές, ούτε όμως και στους ίδιους τους Βρετανούς. Οι δημοσιογράφοι μεταφέρουν απλά και αποστασιοποιημένα τα τεκταινόμενα. Ο ανταποκριτής του BBC, Malcolm Brabant, μετά την είδηση αναφέρει μεταξύ άλλων: « Τα τελευταία δύο με τρία χρόνια τα Μάλια έχουν ταυτιστεί με την άσχημη συμπεριφορά των Βρετανών. Έχουν δικαιωματικά λάβει το στέμμα του “καλύτερου πάρτι”, που κάποτε άνηκε στο Φαληράκι της Ρόδου και στον Κάβο της Κέρκυρας».

maliaΣόου αυστηρώς ακατάλληλο

Οι νύχτες τους ξεκινούν από τις 11 το βράδυ και όσο πάει.

Την προκείμενη νύχτα…

Προκλητικά Εσώρουχα

Οι νεαροί φορούσαν σέξι εσώρουχα και άλλα ερωτικά αξεσουάρ και κυκλοφορούσαν στους κεντρικούς δρόμους, πίνοντας και επιδεικνύοντας τα κρυφά τους κάλλη. Προκαλούσαν όποιους έβλεπαν στην παρέα τους με χάρη και νάζι!

Άσεμνες Χειρονομίες

Οι Βρετανοί δεν δίστασαν να προκαλέσουν και να επιδείξουν τα γεννητικά τους όργανα ακόμα και σε περιπολικό του αστυνομικού τμήματος Χερσονήσου που περνούσε εκείνη την ώρα από το σημείο.

Συλλήψεις – Ομολογίες

Τα 17 άτομα που συνελήφθησαν για πρόκληση σκανδάλου, ανέφεραν στην προανάκριση ότι αυτό που έκαναν απαγορεύεται και στην πατρίδα τους, όμως κάποιοι τους είχαν πει ότι στα Μάλια «όλα επιτρέπονται». 

Μαρτυρίες Κατοίκων

«Οι Βρετανοί συμπεριφέρονται άψογα, πολιτισμένα και είναι πολύ ευγενικοί…όταν είναι νηφάλιοι. Αλλά όταν πίνουν, χάνουν κάθε έλεγχο. Έχουν ένα συγκεκριμένο μέρος που τα κάνουν αυτά, κάτω “στην παραλία” όπως το λέμε εμείς».

Όλα Υπερβολικά

Στο βρετανικό site, «οδηγός για τα Μάλια», αναφέρεται πως ακόμα και τα εστιατόρια έχουν μπει στη φιλοσοφία της υπερβολής, όπου πολλά προσφέρουν μπουφέ με ιταλικό, ινδικό και κινέζικο φαγητό, αηδιαστικά μαζί!