Γράφει ο Factorx

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ανήκουν σε όλους, υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό περιοδικό «Newsweek», αναλύοντας τις προεκτάσεις των επιχειρημάτων και των δυο πλευρών, όσον αφορά το αίτημα για επιστροφή τους στην Ελλάδα. Με αφορμή την επικείμενη έναρξη λειτουργίας του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, το περιοδικό επιχειρεί να απαντήσει στο «αμφιλεγόμενο και καυτό», όπως το χαρακτηρίζει, ερώτημα: «Πρέπει το Βρετανικό Μουσείο να στείλει τα Μάρμαρα πίσω, στο αρχικό τους πλαίσιο;».

Μεταξύ άλλων, στο άρθρο αναφέρεται ότι «ακόμη και στις αρχές του 19ου αιώνα, οπότε ο Λόρδος Έλγιν απέσπασε τα αρχαία ελληνικά γλυπτά από τον Παρθενώνα, την εποχή εκείνη του ιμπεριαλισμού, πολλοί Βρετανοί έβλεπαν τις πράξεις του Έλγιν ως πολιτισμικό βανδαλισμό».

 «Το επιστέγασμα του Μουσείου αποτελεί την πιο ισχυρή συνηγορία για την αποκατάσταση των Μαρμάρων, καθώς ευθυγραμμίζεται πλήρως με τον Παρθενώνα, που είναι ορατός σε απόσταση περίπου 1000 ποδών» προσθέτει η αρθρογράφος.

Στο δημοσίευμα φιλοξενείται δήλωση του υπουργού Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά: «Οι Βρετανοί έλεγαν: δεν τα αξίζετε, δεν έχετε ένα μέρος να τα τοποθετήσετε. Τώρα έχουμε ένα από τα καλύτερα μουσεία που μπορεί να υπάρξουν».

Τέλος, η αρθρογράφος, προσπαθώντας να λύσει το «γόρδιο δεσμό», όπως τονίζει, προτείνει μία «συμβιβαστική ιδέα: την επανένωση των Μαρμάρων στην Αθήνα για μία περίοδο και την επιστροφή τους έπειτα στην επιμελητεία του Βρετανικού Μουσείου, όπου μπορούν να ενταχθούν μέσα σε ένα πανόραμα των υψηλότερων επιτευγμάτων του ανθρωπίνου είδους».

Καταλήγοντας, αναφέρει: «Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός που παρήγαγε τα Μάρμαρα έσπειρε όλο το δυτικό πολιτισμό και όχι μόνο το σύγχρονο έθνος της Ελλάδας. Τα Μάρμαρα ανήκουν πραγματικά σε όλους».

Ελληνική αντιπρόταση για τα γλυπτά του Παρθενώνα

«Ο δανεισμός των μαρμάρων θα ήταν νομιμοποίηση της υφαρπαγής» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς με αφορμή σχετική πρόταση της Διευθύντριας Επικοινωνίας του Βρετανικού Μουσείου, Χάνα Μπόλτον. Αντιπροτείνει οριστική επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και πρόγραμμα πολιτιστικών ανταλλαγών με το Βρετανικό Μουσείο.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ η κ. Μπόλτον πρότεινε να δανειστεί η Ελλάδα τα γλυπτά για τρεις μήνες, με την προϋπόθεση η ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο (!)  και να φροντίσει για την ασφαλή μεταφορά τους στη χώρα μας.
«Χαιρόμαστε που το Βρετανικό Μουσείο- και προφανώς ενόψει των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης- φαίνεται ότι θέλει να ξεκινήσει τον ουσιαστικό διάλογο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα» απαντά ο κ. Σαμαράς και προσθέτει: «Η Κυβέρνηση, ωστόσο, όπως θα έκανε και κάθε άλλη ελληνική κυβέρνηση στη θέση της, είναι υποχρεωμένη να απαντήσει αρνητικά στη συγκεκριμένη πρόταση… Και αυτό γιατί η αποδοχή της θα ισοδυναμούσε με τη νομιμοποίηση της υφαρπαγής των γλυπτών και τον τεμαχισμό του μνημείου πριν από 207 χρόνια».

Αντιπροτείνει επίσης «πρόγραμμα δανεισμού αρχαιοτήτων, ώστε να καλυφθεί το κενό που θα αφήσει στο Βρετανικό Μουσείο η οριστική επιστροφή των γλυπτών στο χώρο που ανήκουν».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση που επανέφερε το Βρετανικό Μουσείο είχε τεθεί στο
τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον Ευάγγελο Βενιζέλο κατά τη θητεία του ως υπουργός Πολιτισμού.

πηγή:ANTI WEBLOG