Στην παρούσα φάση των απευθείας συνομιλιών ανακοινώθηκε ότι άρχισε η συζήτηση του εδαφικού. Στα πλαίσια αυτά ακούσαμε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητεί επιστροφή εδαφών για να επιστρέψουν 100000 πρόσφυγες υπό Ελληνοκυπριακή Διοίκηση. Με τα υπόλοιπα κατεχόμενα εδάφη τι γίνεται κύριε Πρόεδρε; Με τους υπόλοιπους πρόσφυγες τι γίνεται κύριε Πρόεδρε;  Για εμάς η απαντήσεις είναι ξεκάθαρες και είμαστε βέβαιοι ότι τις γνωρίζει και ο Πρόεδρος.

Με τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας τα υπόλοιπα εδάφη Τουρκοποιούνται και οι υπόλοιποι πρόσφυγες μένουν για πάντα πρόσφυγες. Αυτός είναι ο βασικός συμβιβασμός που η Πολιτική Ηγεσία του τόπου κάμνει  με την κατοχική Τουρκία και τα ξένα, Βρεττανικά και Αμερικανικά συμφέροντα, που συνοδοιπορούν με απόλυτη σύμπλευση και σε συνωμοσία με την Τουρκία,  ενόσω θα συνεχίζει να συμφωνεί μαζί τους  ότι το Κυπριακό θα λυθεί με   Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Μέσα από αυτή την πορεία οδηγούμαστε στο ξεπούλημα του τόπου και των δικαιωμάτων του Λαού μας και προειδοποιούμε ότι,  μέσα από αυτή την επιλογή  θα οδηγηθούμε σε διάσπαση και διχασμό του Λαού, καταστροφικότερο εκείνου της προπραξικοπηματικής περιόδου του 1974. Σε αυτό θα οδηγήσει ο αψυχολόγητος και εγκληματικός διαχωρισμός και κατηγοριοποίηση των προσφύγων που εξυπακούει η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, σε επιστρέφοντες και μη, σε επιστρέφοντες υπό Ελληνοκυπριακή Διοίκηση και υπό Τουρκοκυπριακή Διοίκηση , σε Αμμοχωστιανούς , Μορφίτες και άλλους, κ.λ.π.

Οι ευθύνες της Πολιτικής Ηγεσίας συλλογικά, είναι τεράστιες και πρέπει να αναληφθούν τώρα προτού είναι αργά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ένα πράγμα μόνο:  Την αποδέσμευσή μας από τη ξενόφερτη, προϊόν ωμού συνωμοτικού σχεδιασμού και παράγωγο της εισβολής, λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Η διαμάχη , η διχόνοια και ο αλληλοσπαραγμός πριν από το 1974 με κατάληξη στο Πραξικόπημα ήταν αποτέλεσμα της αποτυχίας της τότε Ηγεσίας να εκτιμήσει σωστά την ξένη συνωμοσία της οποίας η Κύπρος  ήταν ο στόχος. Στα ίδια μονοπάτια βαδίζει , λυπούμαστε να παρατηρήσουμε και η σημερινή πολιτική Ηγεσία , συνεχίζοντας να μην εκτιμά σωστά την ίδια και  συνεχιζόμενη συνωμοσία, με αποτέλεσμα αν δεν υπάρξει αλλαγή τώρα, να οδηγηθούμε στη νομιμοποίηση του εγκλήματος που έγινε το 1974 σε βάρος του Λαού και του τόπου μας.

Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.