του Δαμιανού Βασιλειάδη

Θα επανέλθουμε για τελευταία φορά στην επίμαχη φράση του ΄Αλκη Ρήγου, που εξέφρασε σε ένα άρθρο του στην Αυγή. Επειδή παρ' όλη τη συζήτηση, στην οποία πήρε μέρος και ο γράφων, δεν έγινε σαφές, τι υπονοεί με τη φράση αυτή ο ΄Αλκης Ρήγος, που έχει γενικότερο ενδιαφέρον, θα προσπαθήσω να το διευκρινίσω. Θέτω λοιπόν την διαπίστωση του ΄Αλκη Ρήγου ως ερώτημα: Ποιοι είναι άραγε αυτοί οι Μακεδόνες που δεν είναι ΄Ελληνες, στους οποίους αναφέρεται ο ΄Αλκης Ρήγος;

Απαντώ:

Πρόκειται για μια ασημαντότατη μειοψηφία Σλαβομακεδόνων, των «ντόπιων», όπως τους ονομάζει ο ΄Αλκης Ρήγος, γύρω από το Ουράνιο Τόξο, που ταυτιζόμενοι απόλυτα με την προπαγάνδα των Σκοπίων, διακηρύττουν ότι οι Μακεδόνες του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν ήταν ΄Ελληνες, αλλά μη ΄Ελληνες και ότι η Μακεδονία κατακτήθηκε από τους ΄Ελληνες και πρέπει να απελευθερωθεί. Εξ' ου και το γνωστό πρόβλημα της αλυτρωτικής τους προπαγάνδας. Συνεπώς οι Μακεδόνες που δεν είναι ΄Ελληνες είναι οι ντόπιοι, δηλαδή οι σλαβομακεδονικής καταγωγής του Ουράνιου Τόξου, οι οποίοι όμως δε θέλουν να αποκαλούνται, για ευνόητους λόγους «Σλαβομακεδόνες», αλλά «Μακεδόνες». Η προπαγάνδα των Σκοπίων και του Ουράνιου Τόξου δεν αναγνωρίζει ότι είναι σλαβικής καταγωγής, που αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων των Σκοπίων, αλλά ότι είναι οι γνήσιοι Μακεδόνες, διάδοχοι των Αρχαίων Μακεδόνων, που δεν ήταν ΄Ελληνες, όπως ισχυρίζονται.

Με τον τρόπο αυτό θέλουν να πετύχουν δύο τινά:

Πρώτον να αναγνωριστούν σαν μακεδονικό έθνος, με ιστορία και παράδοση, σφετεριζόμενοι την ελληνική ιστορία και πολιτισμό, για να υπάρξουν ως ανεξάρτητη ιστορική εθνική οντότητα και δεύτερον να δημιουργήσουν κράτος με το όνομα «Μακεδονία» (απλό ή σύνθετο δεν έχει σημασία) και με τον τρόπο αυτό να εντάξουν, σύμφωνα με μια μοντέρνα θεωρία, που διακηρύττει, ότι τα κράτη δημιουργούν τα έθνη, την ελληνική επαρχία που φέρει το όνομα Μακεδονία στο κράτος των Σκοπίων, ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». [1]

Αν ο ΄Αλκης Ρήγος αυτούς εννοεί και υπονοεί, να μας το πει ξεκάθαρα, για να γνωρίζουμε, τι πράγματι υποστηρίζει με την επιστημοσύνη του.

Σχετικά όμως με τους Σλαβομακεδόνες (τους ντόπιους) πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μια και καλή ότι υπάρχουν Σλαβομακεδόνες με ελληνική συνείδηση, (προσωπικά έχω πολλούς φίλους, γιατί έχω πάει μαζί τους στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και την Ακαδημία της Φλώρινας και όλοι τους ανήκουν στο φιλικό μου περιβάλλον)[2] και Σλαβομακεδόνες περί το Ουράνιο Τόξο, που έχουν σκοπιανή συνείδηση. Υπηρετούν δηλαδή την προπαγάνδα των Σκοπίων, που είναι ήδη γνωστή. Οι τελευταίοι, όπως απέδειξαν και οι Ευρωεκλογές, δεν ήταν πάνω από περίπου τεσσερισήμισι χιλιάδες σ' όλη την ελληνική επικράτεια (4.530), Σλαβομακεδόνες και μη, γιατί τους ψήφισαν και ΄Ελληνες, μη Σλαβομακεδόνες, αλλά με σλαβομακεδονική – ή πιο σωστά – σκοπιανή συνείδηση, υπηρετώντας την υπερεθνικιστική πολιτική των Σκοπιανών και των πατρώνων τους Αμερικανών, που τους χρησιμοποιούν ως μαριονέτες ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Εν κατακλείδι: Αυτοί οι Σλαβομακεδόνες του Ουράνιου Τόξου είναι οι Μακεδόνες, για τους οποίους μιλάει ο ΄Αλκης Ρήγος, που δεν είναι ΄Ελληνες. Πράγματι. Σ' αυτό ο ΄Αλκης Ρήγος έχει απόλυτο δίκιο, λέγοντας με μια δόση ειρωνείας προς τυχόν υποψήφιους αντιρρησίες: «Τι να κάνουμε, υπάρχουν και Μακεδόνες που δεν είναι ΄Ελληνες!»


 


[1] Για περαιτέρω (για ενδιαφερόμενους), βλ. αναλύσεις μου για το ίδιο θέμα, που έχω αναρτήσει στο ιστολόγιό μου, (damonpontos.gr), ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και μια άλλη απάντησή μου στον ΄Αλκη Ρήγο με τίτλο: «Υπάρχει ‘Μακεδονικό ΄Εθνος;»

[2] ΄Ενας απ' αυτούς  είναι και ο φίλος και συμμαθητής μου Κώστας Πύρζας, μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας, ανεψιός του Καπετάν  Κώτα, που μελέτησε το θέμα των δίγλωσσων Ελλήνων από υπεύθυνες θέσεις και διαπίστωσε ότι το σλαβομακεδονικό ιδίωμα αποτελείται από 900 λέξεις περίπου. Κάθε γλωσσικό ιδίωμα καλό είναι να διατηρείται, όπως και οι διάφορες παραδόσεις, (χοροί, τραγούδια κ.λπ.) ΄Ομως όλα αυτά δεν μπορούν να συνιστούν μειονότητα ή και το χειρότερο σφετερισμό ενός άλλου πολιτισμού, ο οποίος δεν τους ανήκει, για να προβάλούν κάποιο ανιστόρητοι, υπηρετώντας ιμπεριαλιστικές και εθνικιστικές πολιτικές, εδαφικές αξιώσεις.