xilary_davoutoglou_3.pngΓια να μην ξεχνάμε την σκληρή πραγματικότητα για τα γεωπολιτικής σημασίας ισχυρά συμφέροντα που ενώνουν τις δυο χώρες αξίζει τον κόπο να δούμε με προσοχή τον άκρως ενδιαφέροντα δημόσιο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες οι δυο υπουργοί εξωτερικών Αμερικής-Χίλαρυ Κλίντον- και Τουρκίας-Αχμέτ Ντταβούντογλου στις 5 Ιουνίου(09).    

Μια άλλη πτυχή όμως που δεν πρέπει να περάσει επίσης απαρατήρητη είναι και το συνέδριο που οργάνωσε εδώ στις ΗΠΑ(στην Ουάσικτων) το πραγματικό  – επαγγελματικό και άκρως αποτελεσματικό- Τουρκικό Lobby εκείνη την περίοδο για το οποίο ήρθε στην Ουάσιγκτων ο Τούρκος υπουργός κ. Νταβούντογλου. Ένα συνέδριο που κάθε χρόνο είναι ένα σημαντικό γεγονός για Αμερική και Τουρκία.

Δείτε και παρακολουθείστε τις τοποθετήσεις όλων των εισηγητών στο ετήσιο συνέδριο που διοργανώνουν από κοινού τα μεγαλύτερα τουρκικά ιδρύματα -think tank- που εδρεύουν στην Ουάσιγκτων και γενικότερα στις ΗΠΑ.  Προσέξτε πολύ καλά τους σπόνσορες και χορηγούς του συνεδρίου και μετά θα καταλάβετε τι ενώνει στην πράξη τις δυο χώρες…

Μελετείστε με πολύ προσοχή το πρόγραμμα και την συνολική προετοιμασία του συνεδρίου αυτού   και κάντε τις συγκρίσεις σας με το αντίστοιχο συνέδριο που οργανώνει σε ετήσια βάση-κάθε Μάϊο- η εδώ Ελληνική  και Κυπριακή ομάδα όσων ηγούνται αυτού που λέγεται "ελληνικό lobby"… Οι Τούρκοι είχαν το συνέδριο τους από τις 31 Μαϊου(09) μέχρι και της 3 Ιουνίου(09) οι δικοί μας Έλληνες κ Κύπριοι το είχαν λίγες ημέρες νωρίτερα, όπως κάθε χρόνο, μέσα στον Μάϊο. 

Παρατηρήστε με κάθε λεπτομέρεια τα πάντα και στα δυο συνέδρια! Για τα Ελληνικά και Κυπριακά υπάρχει αυτό που βλέπετε  μόνο! Βγάλτε συμπεράσματα για την σοβαρότητα της προετοιμασίας από την  κάθε λεπτομέρεια! Αν θέλει κανείς να μάθει ότι κάπου(…) κάποτε(…) στην Αμερική έγινε κάτι για την προώθηση των Ελληνικών και Κυπριακών ζητήμάτων  υπάρχει μόνον αυτή η ισχνή -σχεδόν ανύπαρκτη- ερασιτεχνική και παντελώς ανοργάνωτη  αναφορά στο site της ΠΣΕΚΑ! Πουθενά αλλού!  Η ΠΣΕΚΑ είναι αυτή που σηκώνει και όλο το βάρος της διοργάνωσης μαζί με την Κυπριακή Ομοσπονδία! Κατά τ' άλλα ψάξετε πολύ καλά και αν βρείτε κάποιο site-έστω όχι τόσο καλά οργανωμένο όπως των Τούρκων ή τον Σκοπιανών-  της εταιρίας(ΜΑΝΑΤΟΣ& ΜΑΝΑΤΟΣ)  και την ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΓΕΤΩΝ όπως αυτοτιτλοφορούνται οι οργανισμοί που μετέχουν σε αυτό το "συνασπισμό" Ελλήνων & Κυπρίων(άλλων υπαρκτών και άλλων ανύπαρκτων),  που επισήμως οργανώνει για λογαρισμό της Ελλάδας και της Κύπρου την προώθηση και προβολή των ζητημάτων στην Ουάσιγκτων που απασχολούν τα δυο κράτη πείτε το μας…Αυτή δυστυχώς είναι η μαύρη αλήθεια που κάποιοι κρύβουν επιμελώς σε Ελλάδα και Κύπρο! Άλλωστε αν υπήρχε έστω κάν κάποια μικρή ομάδα Lobby που έστω δεν θέλει να διαφημίζεται και να προβάλλεται θα είχε όμως να επιδείξει ουσιαστικά αποτελέσματα στα χρονίζοντα Ελληνικά και Κυπριακά προβλήματα.

Πολύ σύντομα, σε προσεχείς συνδέσεις θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε μια αποκαλυπτική έρευνα του Greek American News Agency για το Ελληνικό κ Κυπριακό Lobby…      

Και τώρα  Διαβάστε τον με προσοχή, τον διάλογο της κ. Κλίντον και του κ. Νταβούντγλου και βγάλτε τα συμπεράσματα σας. Παρακάτω παραθέτουμε αυτούσιο τον διάλογο.

xilary_davoutoglou.jpgΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΝΤΟΝ: Καλό απόγευμα. Ο υπουργός Νταβούτογλου και εγώ μόλις είχαμε μια πολύ παραγωγική και σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης συζήτηση. Και είναι μεγάλο προνόμιο να τον καλωσορίζουμε εδώ, στο υπουργείο εξωτερικών, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ανάληψη εκ μέρους του του υπουργείου εξωτερικών. Είχα τη μεγάλη τιμή να επισκεφτώ την Τουρκία πολύ νωρίς κατά τη θητεία μου ως υπουργός εξωτερικών και ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε μια θαυμάσια επίσκεψη στην Τουρκία.

Και όλα αυτά λέγονται για να επιβεβαιωθεί η ισχύς και η σπουδαιότητα της συνεργασίας και της συμμαχίας μας. Έχουμε να κάνουμε πολλή δουλειά μαζί. Η Τουρκία, οι ΗΠΑ και ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζουν οπωσδήποτε μεγάλο αριθμό προκλήσεων, αλλά επίσης βλέπουμε ευκαιρίες. ‘Ετσι, το μήνυμά μας που βγαίνει από τη σημερινή μας συνάντηση και από τις προηγούμενες συναντήσεις μας είναι ότι πρόκειται να βαθύνουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε μια προϊούσα βάση, επειδή πιστεύουμε ότι και οι δύο χώρες, Τουρκία και ΗΠΑ έχουν μοναδικούς ρόλους να παίξουν.

Τώρα, προφανώς, ήδη συνεργαζόμαστε. Όχι μόνο είμαστε και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και εργαζόμαστε, με τους G – 20 να απαντήσουμε στην παγκόσμια οικονομική κρίση, αναζητούμε τρόπους να αυξήσουμε τις συναλλαγές και το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες μας, εργαζόμαστε ώστε να βελτιώσουμε τις ενεργειακές μας πηγές, συμπεριλαμβάνοντας πηγές πρώτων υλών από τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία. Είμαστε σύμμαχοι στον αγώνα ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία. Συμμεριζόμαστε το στόχο να υπάρχει ένα σταθερό Πακιστάν και Αφγανιστάν, και αρνούμαστε στην Αλ – Κάϊντα ένα ασφαλές καταφύγιο, απ` όπου θα μπορεί να απειλεί τις χώρες μας αλλά και πολλές άλλες. Υπερασπιζόμαστε την Τουρκία στον αγώνα της ενάντια στις τρομοκρατικές δραστηριότητες του ΠΚΚ, συνεργασία που έχει αποδειχτεί πολύ σημαντική.

Και επαναλαμβάνω σήμερα την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ. Η Τουρκία έχει κάνει σημαντική πρόοδο προς την ένταξη. Έχει υπάρξει μια διαδικασία μεταρρυθμίσεων που έχει γεννηθεί από τις ίδιες της τις εσωτερικές αποφάσεις, αλλά επίσης απαντά σε πολλές από τις απαιτήσεις που σχετίζονται με την ισχυροποίηση αυτής της προσπάθειας. Και έτσι, επικροτούμε αυτό που ήδη έχει καταφέρει η Τουρκία και εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Τουρκία.

            Και έτσι, συζητήσαμε ένα ευρύ αριθμό θεμάτων και θέλω απλώς να επισημάνω κάτι ιδιαίτερα. Όπως είπε χθες στο Κάϊρο ο πρόεδρος Ομπάμα, οι ΗΠΑ επιδιώκουν μια ευρεία ανάπτυξη σχέσεων με τους μουσουλμάνους σε ολόκληρο τον κόσμο, στηριγμένων στο αμοιβαίο συμφέρον και στον αμοιβαίο σεβασμό. Πιστεύουμε σθεναρά στην ελευθερία της θρησκείας και της έκφρασης, σε ζωντανές τοπικές κοινωνίες και γνωρίζουμε ότι αυτές τις αξίες τις συμμερίζεται και η Τουρκία.

Και θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό και την κυβέρνησή του για το ρόλο που παίζει η Τουρκία, ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας. Αυτό είναι σημαντικό και έχει ήδη επιδειχτεί στη δουλειά που η Τουρκία έχει κάνει για πολλά χρόνια και συνεχίζει να κάνει με σεβασμό στην  ειρήνη και την αλληλοκατανόηση στη Μέση Ανατολή. Και υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αρμενία και επίσης υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες να επιλυθεί η σύγκρουση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Συζητήσαμε το Κυπριακό, θέμα με το οποίο επίσης ασχολήθηκε ο πρόεδρος, όταν ήταν στην Τουρκία, τον Απρίλιο. Οι δύο κύπριοι ηγέτες έχουν μία ευκαιρία, μέσω της δέσμευσής τους για διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να βοηθήσουν τις πλευρές. Θέλουμε να εργαστούμε στην κατεύθυνση μιας ρύθμισης που θα επανενώνει την Κύπρο, σε μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία.

Συζητήσαμε πάρα πολλά θέμα και είμαι απλώς ευγνώμων για τη δέσμευση του υπουργού και της κυβέρνησής του να παίξουν έναν ενεργό ρόλο στο δυναμικό μας κόσμο. Η σχέση μας δεν αφορά μόνο την ασφάλεια, αλλά και την αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών και προσβλέπω στη συνεργασία μαζί σας.

 

xilary_davoutoglou_2.jpgxilary_davoutoglou_3.jpgΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, υπουργέ Κλίντον. Είναι για μένα μεγάλη τιμή και ευχαρίστηση το ότι συνάντησα σήμερα την υπουργό Κλίντον σε μια εντελώς ιστορική στιγμή, μετά το χθεσινό λόγο του προέδρου Ομπάμα και τη νέα δέσμευση των ΗΠΑ για περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη παντού. Γνωρίζουμε τη σοφία, τις προσεγγίσεις της, και πάντα εκτιμάμε και θαυμάζουμε την προσέγγισή της στα θέματα που αφορούν τα διμερή, περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

Βασικά, ο σκοπός της επίσκεψής μου ήταν να ανταποδώσω την ιστορική της επίσκεψη στην Τουρκία, αμέσως μετά τη συγκρότηση της νέας διοίκησης το Μάρτιο, και την ιστορική επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα τον Απρίλη. Έτσι, αυτές οι ιστορικές επισκέψεις δείχνουν τη δύναμη των διμερών μας σχέσεων. Έτσι ήρθα εδώ μόλις τον πρώτο μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, ως υπουργού εξωτερικών, ώστε να συμπεριλάβω όλα τα περιεχόμενα, όλα τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις μας. Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Είμαι ευγνώμων γι` αυτό. Και ασχοληθήκαμε με όλα τα ζητήματα, αντιμετωπίζοντας το βάθος και τους στόχους της ατζέντας μας. Αποφασίσαμε να έχουμε πολύ πιο πλατειά και με μεγαλύτερη κατανόηση προσέγγιση στις διμερείς μας σχέσεις, όχι μόνο όσον αφορά τα ζητήματα ασφάλειας, αλλά και την οικονομία, την ενεργειακή ασφάλεια, τα πολιτιστικά ζητήματα. Επίσης, στα κύρια περιφερειακά ζητήματα (Μέση Ανατολή, Ιράκ, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Καύκασος) και όλα τα σχετικά θέματα που έχουμε σε κοινή ατζέντα, προχωρήσαμε. Και είμαι πολύ ευτυχής που έχουμε ταυτόσημες, όμοιες προσεγγίσεις σε πολλά από αυτά τα ζητήματα.

Όσον αφορά τις παγκόσμιες υποθέσεις, συμφωνήσαμε μαζί ότι η συνεργασία μας δεν θα έπρεπε να περιοριστεί μόνο σε περιφερειακές προσπάθειες, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο δυναμικό μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, για να δουλέψουν μαζί πάνω σε παγκόσμια ζητήματα, όπως είναι οι σχέσεις ανάμεσα στους πολιτισμούς. Συμμαχία των Πολιτισμών, όπως οι G – 20 και οικονομική – η κατάσταση μετά την οικονομική κρίση, όπως η συνεργασία μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία πήρε την προεδρία πριν από λίγες μέρες. Και ήμουν χθες στη Νέα Υόρκη για την πρώτη τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

            Ως Τουρκία – ως υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας και ως τουρκική κυβέρνηση, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τος ΗΠΑ σε αυτά τα σημαντικά ζητήματα, για να επιτύχουμε περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη. Αυτή είναι η συνεισφορά μας στο (… δεν ακούστηκε – σημ. δική μου: είναι προφανώς απομαγνητοφώνηση). Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΝΤΟΝ: Πολύ καλά υπουργέ.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είμαι ο Γιουμίτ Ενγινσόϊ από το τουρκικό κανάλι NTV. Κυρία υπουργέ, μετά τις τουρκικές, αρμενικές και ελβετικές δηλώσεις του Απριλίου, σε σχέση με την κοινή πρόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων, έχετε παρατηρήσει καμμία πρόοδο προς αυτό το σκοπό και επίσης προς το σκοπό της επίλυσης του προβλήματος του Ναγκόρνο – Καραμπάχ; Και ελπίζετε ότι αυτά τα ζητήματα θα μπορούσαν να λυθούν στο όχι πολύ μακρινό μέλλον; Σας ευχαριστώ.

 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΝΤΟΝ: Λοιπόν, πήρα πολύ θάρρος από την πρόοδο που έχει γίνει και από τη δέσμευση των κυβερνήσεων που εμπλέκονται. Οπωσδήποτε, η Τπυρκία και η Αρμενία, με τη συνδρομή της ελβετικής κυβέρνησης, έχουν δεσμευτεί σε μια διαδικασία εξομάλυνσης. Έχουμε απολύτως υπ` όψη μας ότι αυτό είναι δύσκολο. Απαιτεί υπομονή και επαγρύπνηση. Αλλά δεν έχουμε δει ταλάντευση της δέσμευσης.

Ο υπουργός και εγώ το συζητήσαμε επί μακρόν. Με οδήγησε να δω τις βελτιώσεις. Και συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τις πλευρές, ώστε να προχωρήσουν στο μονοπάτι που οι ίδιες χάραξαν. Είμαστε υποστηρικτικοί, αλλά είναι στο χέρι των κυβερνήσεων και των λαών της Τουρκίας και της Αρμενίας να συνειδητοποιήσουν τη μεγάλη ευκαιρία που προσφέρεται. Η εξομάλυνση των σχέσεων όχι μόνο συνεχίζει αυτό που έχω δει από την τουρκική κυβέρνηση, που είναι μια επιθυμία να λυθούν αυτή τη στιγμή προβλήματα, πράγμα που επικροτώ, αλλά νομίζω ότι αυτό θα επιφέρει μεγάλα οφέλη στην περιοχή.

            Επίσης, με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το Ναγκόρνο – Καραμπάχ, οι κυβερνήσεις του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας προχωρούν και δουλεύουν από κοινού. Μόλις βγήκαν από μια πρόσφατη συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη. Έτσι, πιστεύουμε ότι μεγάλη πρόοδος έχει γίνει σε ένα σχετικά σύντομο διάστημα, ως προς την επίλυση προβλημάτων που υπήρχαν επί μακρόν.

            Το σημαντικό είναι η δέσμευση να φτάσουμε σε ένα σημείο επίλυσης αυτών των συγκρούσεων και τη βλέπω αυτή τη δέσμευση. Τώρα, υπάρχουν τρέχοντα προβλήματα; Οπωσδήποτε. Υπάρχουν σε κάθε δύσκολη διαδικασία. Αλλά δεν αμφισβητώ τη δέσμευση και οπωσδήποτε εκτιμώ την πολύ ισχυρή θέση που έχει πάρει η τουρκική κυβέρνηση. Και, ίσως, υπουργέ, θα θέλατε να προσθέσετε κάτι σ` αυτό;

 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΏΝ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ:  Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην υπουργό Κλίντον, για την προσωπική της υποστήριξη και την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε αυτές τις δύο διαδικασίες. Θέλουμε να επιτύχουμε μία πλούσια και ειρηνική Καυκασία. Και, κατά την έννοια αυτή, είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών μας με την Αρμενία και επίσης, είμαστε πλήρως δεσμευμένοι και έτοιμοι να δουλέψουμε με τις ΗΠΑ και άλλους ομοτράπεζους της Ομάδας Μινσκ για την επίλυση των αρμενοαζερικών προβλημάτων.

            Και ήμουν πολύ εντυπωσιασμένος και θέλω να επαναλάβω τις ευχαριστίες μου για τη δέσμευση της κυρίας υπουργού Κλίντον σε αυτό το πνεύμα και θα δουλέψουμε μαζί. Υπάρχει μια ισχυρή πολιτική βούληση από την τουρκική πλευρά να συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί ο κοινός σκοπός μιας πλούσιας και ειρηνικής Καυκασίας.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπουργέ εξωτερικών Νταβούτογλου, πως εκτιμάτε το λόγο του προέδρου Ομπάμα προς το μουσουλμανικό κόσμο στο Κάϊρο; Και, υπουργέ Κλίντον, μετά την επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην Τουρκία, ποια είναι η κατάσταση των τουρκοαμερικανικών σχέσεων;

 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Η χθεσινή ομιλία του προέδρου Ομπάμα στο Κάϊρο είναι μια ομιλία σοφίας, μια ομιλία με όραμα και μια ομιλία ειρήνης. Και μοιραζόμαστε εξ ίσου την άποψη της υπουργού Κλίντον. Συμμεριζόμαστε αυτή την οπτική γωνία και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε. Είμαι βέβαιος ότι θυμόσαστε την επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα και την ομιλία του στο τουρκικό κοινοβούλιο. Και όταν κοιτάξετε την ουσία των δύο ομιλιών, θα μπορέσετε να δείτε μια βαθμιαία προσέγγιση, τη συνέχιση και εξέλιξη πολλών θεμάτων που είναι πολύ σημαντικές αρχές για τα περιφερειακά προβλήματα αλλά και για την παγκόσμια τάξη γενικά. Και είναι ένα καλό μήνυμα, ένα καθαρό μήνυμα στο μουσουλμανικό κόσμο ότι οι μελλοντικές σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και το μουσουλμανικό κόσμο, όπως και ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες, θα είναι λαμπρές, στηριγμένες σε μία αμοιβαία κατανόηση της συνύπαρξης, της κοινής ζωής, στο μοίρασμα όλων των ανθρώπινων αξιών σε όλα τα μέτωπα. Και, ως εκ τούτου, συμμεριζόμαστε αυτό το όραμα και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε ώστε να υλοποιηθεί αυτό το όραμα, ως πρόγραμμα και σχέδιο μαζί.

 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΝΤΟΝ: Λοιπόν, εκτιμώ τα προηγούμενα σχόλια του υπουργού, για το χθεσινό λόγο του προέδρου Ομπάμα. Σαφώς, ο πρόεδρος εκθέτει ένα όραμα και είναι ένα όραμα που καλεί όλους τους ανθρώπους καλής πίστης να ενωθούν, να δουλέψουν μαζί, να αναγνωρίσουν ότι μπορεί να έχουμε διαφορές ως προς τις εμπειρίες, ως προς τα περιβάλλοντα, ως προς τη θρησκεία και τη φυλή, αλλά είμαστε όλοι τμήμα της κοινής ανθρωπότητας. Και έχουμε μια ευκαιρία τον 21ο αιώνα να δουλέψουμε με σκοπό την υλοποίηση αυτού του οράματος. Και επικροτώ την τουρκική κυβέρνηση που είχε μια πρακτική, έμπρακτη προσέγγιση για να λύσει προβλήματα, να ξεκαθαρίσει τα εμπόδια που αποτρέπουν τους ανθρώπους από το να ζήσουν σύμφωνα με το δυναμικό που τους έδωσε ο δικός τους θεός, από χώρες που σπάνε τα δεσμά του παρελθόντος ώστε να μπορούν να έχουν ένα καλύτερο μέλλον.

 

            Και νομίζω ότι η σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά ισχυρή. Έχουμε ένα διαρκή δεσμό που πηγαίνει πολλές δεκαετίες πίσω, αλλά ερευνούμε νέους τρόπους για να διευρύνουμε και να βαθύνουμε αυτή την ισχυρή σχέση. Και αυτός ήταν ο σκοπός της σημερινής μας συνάντησης: να αρχίσουμε να κοιτάμε πώς μπορούμε να συνεχίσουμε το μοιρασμένο μας όραμα για το τι μπορούν η Τουρκία και οι ΗΠΑ να προσφέρουν στην περαιτέρω απαίτηση της ανθρωπότητας για ειρήνη, ευημερία και πρόοδο, αναγνωρίζοντας και σε πνεύμα σεβασμού των εύλογων διαφορών μας ως προς τον πολιτισμό και τη θρησκεία, αλλά καθιστώντας σαφές ότι θα μοιραστούμε αυτόν τον διαρκώς αλληλεξαρτώμενο κόσμο. Και μπορεί να υπάρχει είτε θετική είτε αρνητική αλληλεξάρτηση. Και η Τουρκία και οι ΗΠΑ πιστεύουν σε ένα θετικό μέλλον.

            Έτσι, δεν θα μπορούσα να είμαι ευτυχέστερη και πιο αισιόδοξη για τις σχέσεις μας και για το τι μπορούμε να κάνουμε μαζί στο μέλλον.

Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ.