του Κώστα Πικραμένου

Στο φύλλο της εφ. Καθημερινή (Κυριακή, 21/6/2009) ο Υφ. Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης παρουσιάζει τις «ιδέες-προτάσεις» του για την ανακούφιση (σ.σ: και όχι αντιμετώπιση) του προβλήματος της ανεξέλεγκτης άφιξης απόκληρων λαθρομεταναστών στα νησιά του Αιγαίου.   Οι ιδέες του κ. Βαληνάκη (άραγε το ΕΛΙΑΜΕΠ τις επεξεργάστηκε;) προδίδουν μία επιδερμική, προσωρινή και δυστυχώς ανεύθυνη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο κ. Βαληνάκης, λίγο-πολύ, προτείνει στη κυβέρνηση του κ. Καραμανλή (της οποίας ο ίδιος μέλος) να εγκαινιάσει την επιδοτούμενη «άγονη γραμμη» Φαρμακονήσι – Φούρνοι – Αγαθονήσι – Χίος – Σάμος – Μυτιλήνη – Αιβαλί– Κουσάντασι – Τσεσμέ – Σμύρνη -προκειμένου οι λαθρομετανάστες να «απολαμβάνουν» μια κρουαζέρια στα γαλάζια νερά του Αιγαίου.

Οι Τούρκοι θα τους περιμένουν με «ανοιχτές αγκάλες» σε οργανωμένο λιμένα της Σμύρνης όπου οι ταλαίπωροι λαθρομετανάστες θα επιστρέφουν στο αρχικό σημείο έναρξης της «κρουαζέριας".   Η πρόταση του κ. Βαληνάκη όπως δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καθημερινή»:   Χρησιμοποίηση πλοίου ικανής χωρητικότητας, το οποίο θα λειτουργεί ως πλωτό κέντρο πρώτης υποδοχής και μεταφοράς. Θα προσεγγίζει τα νησιά του Αιγαίου όπου έχουν συλληφθεί παράνομοι μετανάστες, θα τους επιβιβάζει και θα τους μεταφέρει στα Κέντρα Υποδοχής, τα οποία ήδη λειτουργούν και πρόκειται να λειτουργήσουν. Το πλοίο πρέπει να είναι εξοπλισμένο με τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές, έτσι ώστε αφενός να γίνεται ένας ολοκληρωμένος υγειονομικός έλεγχος των λαθρομεταναστών και αφετέρου η ταυτοποίηση των στοιχείων τους, προκειμένου να διαπιστώνεται έγκαιρα και έγκυρα η χώρα καταγωγής τους.

Ενεργοποίηση συγκεκριμένου λιμένα στα τουρκικά παράλια ως σημείου παράδοσης των παράνομων μεταναστών που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Τουρκία. Θα είναι μείζονος σημασίας βήμα, το οποίο δίχως άλλο θα συμβάλει στην ανακούφιση των νησιωτικών περιοχών μας. Η ενεργοποίηση του τουρκικού λιμένα σε συνδυασμό με τη λειτουργία του πλοίου-κέντρου υποδοχής δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ταχύτερη παράδοση των παράνομων μεταναστών.  

Θα μπορούσε άραγε ο κ. Βαληνάκης να μας διαφωτίσει, αν γνωρίζει βέβαια, στα παρακάτω:  

1) Οι Τούρκοι, αν πότε δεχτούν παρόμοιες προτάσεις, θα επαναπροωθήσουν ή όχι τους ίδιους λαθρομετανάστες μερικές εβδομάδες αργότερα και πάλι στα Ελληνικά νησιά;

2) Οι λαθρομετανάστες θα γίνουν και πάλι αντικείμενο μαύρης εργασίας στη Τουρκία προκειμένου να πληρώσουν και πάλι τους δουλέμπορους-διακινητές ή όχι;

3) Το ενδεχόμενο να υπάρξει ανταρσία εν πλω (λόγω διαλυμένης ΕΛ.ΑΣ και μέτρων ασφαλείας) και να πλέει ανεξέλεγκτο το «πειρατικό» με τους λαθρομετανάστες στο Αιγαίο το έχει επεξεργαστεί ο κ. Βαληνάκης – ΕΛΙΑΜΕΠ; –

Πότε θα καταλάβετε κ. Βαληνάκη ότι η διαχείριση των δικτύων δουλεμπορίας (trafficing) στη Τουρκία «εποπτεύεται» από τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας της γειτονικής μας χώρας; – Πότε θα καταλάβετε ότι όπως η διακίνηση ηρωίνης «εξυπηρέτησε» (στη δεκαετία του '90) το κόστος του βρώμικου πολέμου στο Κουρδιστάν, έτσι και η διακίνηση λαθρομεταναστών (τη παρούσα δεκαετία) εξυπηρετεί ανάγκες του «βαθύ κράτους»;  

Ο κ. Βαληνάκης συνεχίζει να «παράγει» ιδέες και προτείνει:   Σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο, με τις σημαντικότερες από τις τρίτες χώρες καταγωγής του κυρίου όγκου των λαθρομεταναστών (Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Σομαλία). Η αναπτυξιακή βοήθεια και η συνεργασία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο μπορούν να συμβάλουν ως μοχλοί πίεσης στην προσπάθειά μας για τη σύναψη αυτών των συμφωνιών.   Ελπίζω κ. Βαληνάκη να «κάνετε πλάκα» διότι μόνο σοβαρά δε μπορούν να ληφθούν οι παραπάνω «προτάσεις» σας.

Θα συνάψετε διμερή συμφωνία με τη …Σομαλία και το Αφγανιστάν; Υπάρχει κρατική οντότητα εκεί; Μπορείτε να μας αναφέρεται ποιος διοικεί – αν υπάρχει- τις συγκεκριμένες χώρες; Νομίζετε ότι το Πακιστάν και το Ιράκ θα τερματίσουν τον εμφύλιο πόλεμο τους για να εφαρμόσουν τη «διμερή συμφωνία» με την Ελλάδα σας;   Ερώτηση προς όλους: Ο κ. Ερντογάν τελικά δεν ήρθε στην Αθήνα γιατί ήταν άρρωστος ή γιατί δεν έχει χρόνο για χάσιμο και φιέστες με τους Υunanlar…; Μάλλον το δεύτερο.