3 Ιουλίου 2009, 21:01

της Άντζυ Σταθάτου

Στο Κογκρέσο, την 4η Ιουλίου του 1776, 56 άνθρωποι υπέγραφαν την διακήρυξη της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας για τις δεκατρείς Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η διακήρυξη , επαναστατική για τα τότε δεδομένα , παραμένει  και σήμερα το ίδιο επαναστατική για  τα καθεστώτα. Μόνο που σήμερα δεν  υπάρχει Βρετανική Αυτοκρατορία, αλλά αυτοκρατορία των ΗΠΑ, που  δυστυχώς ως καθεστώς καταπατά μόνη της  τις θεμελιώδεις αρχές που  ένωσαν με αδιάσπαστους δεσμούς, εκατομμύρια μετανάστες διαφορετικών εθνικοτήτων. Τότε κάποιοι άλλοι επέβαλλαν τους κανόνες ειρήνης, τώρα ο Βρετανός βασιλιάς έχει δώσει τη θέση του στον πρόεδρο των ΗΠΑ και η μεταγενέστερη Ιερά Συμμαχία του Μέτερνιχ στον ΟΗΕ, που «διαφυλάσσει την παγκόσμια ειρήνη», με Γκουαντάναμο, βασανιστικές ανακρίσεις και κυανόκρανους στρατιώτες… 

Στη δεύτερη  παράγραφο της διακήρυξης διαβάζουμε: «όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι , προικοδοτούνται από τον Δημιουργό τους με συγκεκριμένα  αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων είναι η Ζωή, η Ελευθερία και η επιδίωξη της Ευτυχίας. Για την διασφάλιση αυτών των Δικαιωμάτων , οι κυβερνήσεις συγκροτούνται από τους πολίτες , αντλώντας τη δύναμή τους από τη συγκατάθεση των κυβερνωμένων . Όποτε οποιαδήποτε μορφή διακυβέρνησης καταλύει αυτές τις αρχές , είναι Δικαίωμα των ανθρώπων να την αλλάξουν ή να την καταργήσουν και να συστήσουν νέα κυβέρνηση ..»

Τι έκανε τότε η «τυραννική» Βρετανική Αυτοκρατορία για να ξεσηκώσει τους κατοίκους των 13ωνης Πολιτειών της Αμερικής? Εκτός των άλλων , όπως αναφέρεται στη καταγγελτική διακήρυξη της 4 Ιουλίου: «έλεγχε τους δικαστές, έστειλε στρατιωτικά τάγματα για να βασανίζουν τους ανθρώπους μας, παρέμεινε ανάμεσά μας σε καιρό ειρήνης με στρατό χωρίς τη συγκατάθεση των νομοθετικών σωμάτων μας, διατήρησε πάνοπλες στρατιές ανάμεσά μας και κάλυπτε τις παρανομίες τους με στημένες δίκες, ώστε να μην τιμωρηθούν για φόνους που διέπρατταν εναντίων των πολιτών αυτών των Πολιτειών, επιβάλλοντας εμπορικό εμπάργκο με τον υπόλοιπο πλανήτη, λεηλάτησε τις θάλασσές μας, τις ακτές μας, έκαψε τις πόλεις μας και κατέστρεψε τις ζωές των ανθρώπων μας…»

Την ιστορική διακήρυξη υπέγραψαν όπως εμφανίζονται ανά στήλη τα ονόματά τους, οιButton Gwinnett, Lyman Hall και George Walton για την Πολιτεία της Τζώρτζια, για τη Βόρεια Καρολίνα οι: William Hooper, Joseph Hewes και John Penn, για τη Νότια Καρολίνα οι: Edward Rutledge, Thomas Heyward, Jr., Thomas Lynch, Jr. και Arthur Middleton, για τη Μασαχουσέτη  ο John Hancock, για τη Μέρυλαντ οι Samuel Chase,William Paca,Thomas Stone, Charles Carroll of Carrollton, για τη Βιρτζίνια οι George Wythe,Richard Henry Lee,Thomas Jefferson,Benjamin Harrison,Thomas Nelson, Jr.,Francis Lightfoot Lee και Carter Braxton , για την Πενσυλβανία οι Robert Morris, Benjamin Rush, Benjamin Franklin,John Morton, George Clymer, James Smith, George Taylor, James Wilson και George Ross, για το Ντέλαγουερ οι Caesar Rodney, George Read, Thomas McKean, για τη Νέα Υόρκη οι: William Floyd, Philip Livingston, Francis Lewis και Lewis Morris για το Νιου Τζέρσεϋ οι: Richard Stockton, John Witherspoon,Francis Hopkinson, John Hart και Abraham Clark , για το Νιου Χαμπσάιρ οι Josiah Bartlett, William Whipple για τη Μασαχουσέτη   Samuel Adams, John Adams, Robert Treat Paine,  Elbridge Gerry, για το Ρόουντ Άιλαντ οι Stephen Hopkins και William Ellery, για το Κονέκτικατ οι Roger Sherman, Samuel Huntington,William Williams, Oliver Wolcott και για το Νιου Χαμπσάιρ ο Matthew Thornton.

Ποιο ήταν το μέλλον των 56 που υπέγραψαν την  Διακήρυξη της 4ης Ιουλίου? Πέντε εξ αυτών συνελήφθησαν από τους Βρετανούς ως προδότες και βασανίστηκαν μέχρι θανάτου, δώδεκα εξ αυτών είδαν τα σπίτια τους να λεηλατούνται και να καίγονται από το βρετανικό στρατό, ενώ δύο ακόμη έχασαν τους γιούς τους σε μάχες του Επαναστατικού Στρατού. Εννέα υπέκυψαν στα τραύματά τους κατά τη διάρκεια του Επαναστατικού Αγώνα.

Από τους 56, 24 ήταν νομικοί και δικηγόροι, 11 έμποροι, 9 αγρότες και ιδιοκτήτες φυτειών. Ο Carter Braxton, ο οποίος υπέγραψε για την Πολιτεία της Βιρτζίνια, είδε τα πλοία του να κατάσχονται από το Βρετανικό ναυτικό, πούλησε όλα τα υπάρχοντά του για να πληρώσει τα χρέη του και πέθανε πάμφτωχος. Στη μάχη του Γιόρκτάουν, ο βρετανός στρατηγός Cornwallis κατέσχεσε  το σπίτι του Nelson και το χρησιμοποίησε ως στρατηγείο. Τότε ο Nelson εισηγήθηκε στον στρατηγό George Washington να ανοίξει πυρ. Το σπίτι καταστράφηκε και ο Nelson πέθανε πάμφτωχος.

Ο John Hart κυνηγήθηκε και κρυβόταν για να γλιτώσει σε σπηλιές και δάση. Γυρνώντας στο σπίτι του βρήκε νεκρή τη γυναίκα του και κανένα από τα 13 παιδιά του. Πέθανε λίγες ημέρες αργότερα από ανακοπή.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ