Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Μαρκόπουλος συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο και το Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο, προκειμένου να  συζητηθούν θέματα θρησκευτικού τουρισμού.

Στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, προγραμματίστηκε συνάντηση, που θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο στην Αλεξάνδρεια, υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου και με τη συμμετοχή των Επισκόπων των Κοπτών της Αιγύπτου, του Ηγούμενου και Αρχιεπισκόπου της Μονής της Αγίας Αικατερίνης του όρους Σινά κ. Δαμιανού και του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης της Αιγύπτου, με στόχο την τουριστική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Αφρικής. Επίσης τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Αιγύπτου με την Κρήτη δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ότι το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικά μεγάλης τουριστικής αξίας.

Εν συνεχεία συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο, ο οποίος προΐσταται μετά από απόφαση της Ιεράς Συνόδου της τριμελούς αντιπροσωπείας, που θα συμμετάσχει μαζί με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης στις συναντήσεις για τον θρησκευτικό τουρισμό με το Πατριαρχείο της  Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αποφασίστηκε να αιτηθεί από τον Πατριάρχη η επικείμενη συνάντηση να πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Στο Συνέδριο Θρησκευτικού Τουρισμού, που θα πραγματοποιηθεί στη Ζάκυνθο το Νοέμβριο του 2009 υπό την αιγίδα, του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, θα παραστούν εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων της Ελλάδος, ενώ θα προσκληθούν και εκπρόσωποι άλλων εκκλησιών, του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA),  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων αλλά και άλλων φορέων του τουρισμού.

Στόχος του συνεδρίου είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων, που θα αξιοποιηθούν για την στρατηγική της περαιτέρω ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού.