Επιπλέον, ο κ. Νίμιτς τόνισε, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του περί εθνικής ταυτότητας και γλώσσας, ότι οι προσπάθειες εστιάζονται στο θέμα της ονομασίας.

Περισσότερο αισιόδοξος προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά αρνούμενος κάθε χρονοδιάγραμμα, εμφανίστηκε ο Μάθιου Νίμιτς, ύστερα από συνάντηση μιάμισης ώρας με την υπουργό Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη.

 

Ο προσωπικός απεσταλμένος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, εξερχόμενος από το γραφείο της υπουργού, είπε ότι προσκόμισε ιδέες, που συνιστούν μικρές αλλαγές στην πρόταση του Οκτωβρίου, η οποία περιελάμβανε και το όνομα της «Δημοκρατίας Βόρειας Μακεδονίας».

Είχα μια εξαιρετική συζήτηση με την υπουργό Εξωτερικών, της μετέφερα τις συζητήσεις που είχα στα Σκόπια (χτες με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό), την ενημέρωσα και εγώ ενημερώθηκα για τις απόψεις και των δύο πλευρών, είπε ο κ. Νίμιτς, προσθέτοντας ότι υπάρχει ενθάρρυνση, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και πως «πιστεύω ότι θα συνεχίσω την εργασία μου ακόμη καλύτερα».

Στην ερώτηση, κατά πόσον είναι αισιόδοξος και αν θα υπάρξει πρόοδος ως το τέλος του χρόνου, απάντησε: «Δεν πιστεύω σε προθεσμίες», τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει ισχυρή βούληση και από τις δύο πλευρές για εξεύρεση λύσης, «πιστεύω στις συνομιλίες για μια λύση προς αμοιβαίο όφελος, πιστεύω ότι είμαστε πολύ πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης, γι' αυτό και είμαι πιο αισιόδοξος από πριν».

Κληθείς να διευκρινίσει χτεσινές δηλώσεις του περί εθνικής ταυτότητας και γλώσσας της γειτονικής χώρας είπε ότι «αυτό που συζητούμε για πολλά χρόνια είναι το θέμα της ονομασίας» και πρόσθεσε ότι «κάποια πράγματα θεωρούνται αδιαφιλονίκητα, όπως ότι υπάρχει ένα κράτος που αναγνωρίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ με το όνομα FYROM και, βεβαίως, χρόνια επιθυμούμε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή ονομασία για το κράτος αυτό. Υπάρχει μια γλώσσα, που ομιλεί ο συγκεκριμένος λαός, αλλά εμείς εστιάζουμε στο θέμα της ονομασίας».

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, ο κ Νίμιτς είπε πως «η Αθήνα και τα Σκόπια θα μελετήσουν τις ιδέες μου και εγώ θα είμαι σε επαφή με όλες τις πλευρές. Υπάρχει ενθάρρυνση, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία, αυτό μπορεί να σημαίνει χωριστές συναντήσεις ή μια κοινή συνάντηση όλων».

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «κοινός παρονομαστής είναι η αμοιβαία επιθυμία προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και οι σχέσεις των χωρών της ΝΑ Ευρώπης».

«Γνωρίζω», είπε χαρακτηριστικά, «ότι η κυβέρνηση στα Σκόπια επιθυμεί την επίλυση του θέματος, επιθυμεί να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα. Γνωρίζω και δια στόματος της υπουργού Εξωτερικών, στην Αθήνα, ότι η Ελλάδα επιθυμεί να έχει καλύτερες σχέσεις με τη βόρεια γείτονά της με τρόπο που να εξασφαλίζει αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Υπάρχει ισχυρή βούληση για επίλυση του θέματος της ονομασίας και από τις δύο πλευρές και προς αυτή την κατεύθυνση προσκόμισα ιδέες και προτάσεις, τις οποίες λαμβάνουν σοβαρά υπ'όψιν και οι δύο πλευρές».

Συνάντηση με Παπανδρέου

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, με το διαπραγματευτή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 50 λεπτά και όπως είπε ο Αμερικανός διαπραγματευτής, συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, «έγινε μια καλή συζήτηση».

Ο κ. Νίμιτς δεν έδωσε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τις νέες του προτάσεις, ούτε τις ανέφερε προφορικά. Τις έχει παραδώσει στην υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, από την οποία θα ενημερωθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σήμερα, έγιναν δυο προσπάθειες να συνομιλήσουν η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Παπανδρέου, αλλά και τις δυο φορές ο ένας εκ των δύο ήταν απασχολημένος. Ο μεν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλούσε στη Βουλή, η δε κ. Μπακογιάννη μετείχε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Η συνομιλία εκκρεμεί για σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί.

Αναφορές του Τύπου των Σκοπίων

Ο σημερινός Τύπος των Σκοπίων προβάλει στο σύνολό του τις δηλώσεις, χθες, στα Σκόπια του μεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, σημειώνοντας ότι παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για διεθνή χρήση- όπως αναφέρεται στην τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς- ενώ το καινούργιο στοιχείο είναι ότι ο κ. Νίμιτς πρότεινε συγκεκριμένες τροποποιήσεις επί της πρότασης, τις οποίες δεν γνωστοποίησε.

Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας, η «Ντνέβνικ», επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να εξετάσει με τον κ. Νίμιτς εκδοχές της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία», υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι ο μεσολαβητής δεν θα εξέλθει από το πλαίσιο της εντολής που έχει λάβει.

Αυτό, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, σημαίνει πως η λύση δεν θα πρέπει να εμπεριέχει συστάσεις προς τρίτες χώρες να χρησιμοποιούν στις διμερείς σχέσεις το όνομα που θα συμφωνηθεί, καθώς και ότι δεν θα αφορά διόλου τη γλώσσα και την εθνικότητα (υπηκοότητα).

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ