Την ελληνική παροικία της Ουγγαρίας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ.Όλγα Σαραντοπούλου, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Βουδαπέστης κ. Σπύρου Αγκάρντι. Αφορμή της επίσκεψης αποτέλεσε η συμμετοχή της σε συνάντηση με γιατρούς Ελληνικής καταγωγής που ζουν στην Ουγγαρία, αλλά και με τους ομογενείς της Βουδαπέστης. Οι συναντήσεις οργανώθηκαν με πρωτοβουλία του κ. Αγκάρντι.

Η κ. Σαραντοπούλου μίλησε στους Έλληνες επιστήμονες, προτρέποντας τους να συστήσουν το δικό τους δίκτυο και να ενταχθούν, με στόχο την αποτελεσματικότερη επιστημονική συνεργασία,  στο παγκόσμιο Δίκτυο Ιατρών Ελληνικής καταγωγής αλλά και στην Παγκόσμια Ελληνική Βιοϊατρική Εταιρεία, οργανώσεις επιστημόνων εξωτερικού που συνεργάζονται στενά με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας. Μετέφερε δε, τις ευχές του Προέδρου ΣΑΕ κ. Στέφανου Ταμβάκη και των μελών του προεδρείου.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Αυτοδιοίκησης με εκπροσώπους  των τοπικών αυτοδιοικήσεων της Ουγγαρίας, παρουσία  και του πρώην προέδρου της Αυτοδιοίκησης κ. Θεόδωρου Σκεύη, προεδρεύοντας του προέδρου της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας κ. Λαοκράτη Κοράνη, η Γραμματέας του ΣΑΕ συνομίλησε με τους ομογενείς και αντάλλαξε απόψεις για θέματα που αφορούν στον Ελληνισμό της περιοχής.

Ακόμη, επισκέφθηκε το ελληνικό σχολείο που στεγάζεται στον ίδιο χώρο και συνομίλησε με την διευθύντρια του σχολείου κ. Ευαγγελία Τσαρούχα, εκ των πρωτεργατών της θεμελίωσης του ελληνικού σχολείου στην πόλη της Βουδαπέστης.

Σήμερα στο 12-τάξιο συμπληρωματικό Ελληνικό σχολείο, 260 παιδιά μαθαίνουν ελληνικά, ιστορία και γεωγραφία. Διδάσκουν δε, δύο αποσπασμένοι δάσκαλοι από την Ελλάδα αλλά και ομογενείς εκπαιδευτικοί. Άλλοι δύο αποσπασμένοι δάσκαλοι στελεχώνουν τα ελληνικά σχολεία στο χωριό Μπελογιάννης και στο Μίκολτς.

Σε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας Λαοκράτη Κοράνη, η κ. Σαραντοπούλου ενημερώθηκε για την πορεία της Ομογένειας. Ακολούθησε δείπνο όπου παρέθεσαν τα μέλη της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Βουδαπέστης  προς τιμήν της Δρ. Σαραντοπούλου.

ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ

Σε κλίμα συναισθηματικά φορτισμένο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους επιζώντες Έλληνες βετεράνους του Εμφυλίου Πολέμου μετά από πρωτοβουλία της Δρ. Σαραντοπούλου και με την στήριξη των κ.κ. Κοράνη και Αγκάρντι. Η συνάντηση έλαβε χώρα στην αίθουσα της πρώτης Ελληνικής Οργάνωσης Προσφύγων που ιδρύθηκε στην Ουγγαρία. Η Γραμματέας του ΣΑΕ έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από τους ηλικιωμένους, ενώ δεν έλειψαν οι στιγμές έντονης συγκίνησης, όπου οι βετεράνοι μοιράστηκαν την προσωπική τους ιστορία, μια ζωή γεμάτη πόνο και θυσίες, αλλά και θάρρος και πίστη.

Η κ. Σαραντοπούλου ευχαρίστησε τους ανθρώπους αυτούς που με κόπο και θυσίες κράτησαν και κρατούν ζωντανή την Ελλάδα στην Ουγγαρία. «Παρότι το παρελθόν έχει αφήσει βαθιές πληγές, εσείς κάνατε μια καινούργια αρχή σε τούτο τον φιλόξενο τόπο, δημιουργήσατε μία δεύτερη πατρίδα δίχως ποτέ να ξεχάσετε την Ελλάδα» είπε.

Είχε δε, την ευκαιρία να ακούσει τα δικά τους προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την μη απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, των αναπηρικών συντάξεων και συντάξεων χηρείας. Ακόμη, ένα σημαντικό θέμα είναι η απώλεια των προσωπικών τους περιουσιών στην Ελλάδα.

Ειδικότερα για το ζήτημα της διεκδίκησης πολεμικής αναπηρικής σύνταξης με βάση τον Ν.1863/89 «περί Άρσεων και συνεπειών του εμφυλίου πολέμου 1944/1949», οι ομογενείς ανέφεραν ότι παρά τις επανειλημμένες ενέργειές τους το θέμα, ακόμη εκκρεμεί.

Μάλιστα αρκετοί έχουν αποβιώσει περιμένοντας να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια  ή και σύνταξη από την Ελλάδα όπου είχαν συντάξιμα χρόνια. Οι ομογενείς ζητούν να εξετασθούν οι αιτήσεις των  ενδιαφερομένων που εκκρεμούν και να επισπεύσουν οι αρμόδιοι την εξέταση των αιτημάτων από τις Νομαρχίες ή και Δήμους, όπου έχουν κατατεθεί οι αιτήσεις.

H Δρ.Σαραντοπούλου λαμβάνοντας υπ΄οψιν τον εισηγητικό, γνωμοδοτικό και διεκδικητικό ρόλο του ΣΑΕ προτίθεται να υποβάλλει λεπτομερή εισήγηση στα αρμόδια όργανα για την εξέταση και επίλυση του θέματος.            

Ο Ελληνισμός της Ουγγαρίας αριθμεί  σήμερα 4500 μέλη, κυρίως πολιτικοί πρόσφυγες, δεύτερης και τρίτης γενιάς, αλλά και επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί που εγκαταστάθηκαν στην χώρα τα τελευταία χρόνια.

Το 1993, με την ψήφιση του νέου ουγγρικού Νόμου περί Εθνικών και Εθνοτικών Μειονοτήτων, οι  Έλληνες συμπεριλήφθηκαν μεταξύ των 13 εθνικών μειονοτήτων της χώρας. Το 1995 δημιουργήθηκε η «Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Ουγγαρίας» και το 1998 οι τοπικές και νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Ελλήνων, οι οποίες πλέον ανέρχονται σε 35.

Στην Ουγγαρία βρίσκεται και το χωριό «Μπελογιάννης», που κτίστηκε από Έλληνες πρόσφυγες όπου και σήμερα διαβιούν αρκετοί Έλληνες. Κατά παράδοση στο χωριό εκλέγεται  Έλληνας δήμαρχος. Σήμερα ο Κώστας Ριζογιάννης εκτελεί με επιτυχία χρέη δημάρχου για τρίτη συνεχή τετραετή θητεία. Στο δημοτικό σχολείο αρκετά παιδιά από τον εντόπιο πληθυσμό μαθαίνουν ελληνικά με μεγάλο ενθουσιασμό.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΡ.ΟΛΓΑΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Η Γραμματέας ΣΑΕ επισκέφθηκε την έκθεση «Ελληνική Κληρονομιά – Η Ελληνική Ορθόδοξος Διασπορά στην Ουγγαρία, 17ος έως 19ος αιώνας», που λειτουργεί στο Ιστορικό Μουσείο Βουδαπέστης από τα μέσα Απριλίου υπό την αιγίδα του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και με την στήριξη του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Αυστρίας και Έξαρχου Μεσευρώπης κ.κ. Μιχαήλ.

Μέσα από ιστορικά εκθέματα, τα περισσότερα κειμήλια, που εκτίθενται για πρώτη φορά, αποτυπώνεται η ανηφορική διαδρομή των Ελλήνων που ξεκίνησαν από τα μέρη της Μακεδονίας και αναδεικνύεται η ιστορική παρουσία τους στη Βούδα, την Πέστη και τις άλλες πόλεις και περιοχές της Ουγγαρίας, όπως επίσης και ο ρόλος που αυτοί έπαιξαν στην ανάδειξη των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού, του εμπορίου, της πολιτικής. Οι Έλληνες που εγκαταστάθηκαν στην Ουγγαρία  στα τέλη του 17ου και αρχές του 18ου αιώνα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση και αναγέννηση της χώρας μετά την Τουρκοκρατία.  Στήριξαν δε, την αγωνιζόμενη μητέρα Πατρίδα για την απελευθέρωσή της το 1821 και συμμετείχαν ενεργά στους αγώνες του Ρήγα Φεραίου και της Φιλικής Εταιρίας.

Την έκθεση οργάνωσε η «Υπό Ελλήνων ιδρυθείσα Ορθόδοξος Ουγγρική Εκκλησιαστική Κοινότητα Βουδαπέστης» σε συνεργασία με τον «Ελληνικό-Κυπριακό-Ουγγρικό Σύλλογο Φιλίας»," το Ίδρυμα για τον Ελληνικό Πολιτισμό" και με τη στήριξη του υπουργείων Εξωτερικών και Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελλάδας και Ουγγαρίας.

Όπως ενημέρωσαν την Δρ. Σαραντοπούλου, η επιτυχία της έκθεσης είναι τόσο μεγάλη που έχει ήδη ζητηθεί παράταση της λειτουργίας της. Την κ. Σαραντοπούλου ξενάγησαν στην έκθεση οι εκπρόσωποι των φορέων διοργάνωσης της έκθεσης κ.κ. Βασίλειος Σταματόπουλος επιχειρηματίας και εκπρόσωπος της Εκκλησιαστικής Κοινότητας Βουδαπέστης, Μάρθα Πολιτίδου, πρόεδρος της εκκλ. κοινότητας και Βασίλειος Αγγελίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού. Ενώ παρέστη ο κ. Κοράνης Πρόεδρος της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας, ο Πρόεδρος της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Βουδαπέστης κ. Σπύρος Αγκάρντι και o Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ουγγαρίας κ.Κανάκης.

Στην ιδιαίτερη συνάντηση που είχε η Δρ. Σαραντοπούλου με τον πρέσβη της Ελλάδας στην Ουγγαρία κ. Σπυρίδων Γεωργιλέ, στην έδρα της ελληνικής πρεσβείας, ενημερώθηκε για ζητήματα που αφορούν στους Ομογενείς.

ΣΤΗΝ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟ-ΣΛΟΒΑΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

Η Δρ. Σαραντοπούλου ολοκλήρωσε το ταξίδι της στην Σλοβακία, και συγκεκριμένα στην Μπρατισλάβα όπου συναντήθηκε με τον  πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνο-Σλοβακικής Φιλίας κ. Τίτο Παπαδόπουλο.

Η Γραμματέας του ΣΑΕ ενημερώθηκε για τα ζητήματα που αφορούν στον Ελληνισμό της περιοχής, αλλά και για τις πρωτοβουλίες και δράσεις της ελληνο-σλοβακικής οργάνωσης. Ενώ συζητηθήκαν και περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού.