Η Ελενα Κουντουρά στην Α’ Αθήνας με τη ΝΔ

Της Ρία Βασιλόγαμβρου*

Γνωρίζω την Έλενα Κουντουρά 15 χρόνια. Δραστήρια, έντιμη, δημιουργική, αποτέλεσε για μένα πρότυπο γυναίκας, μα πάνω απ’ όλα πρότυπο προσφοράς και ανιδιοτέλειας.
Την πρώτη φορά που την συνάντησα, junior συντάκτρια εγώ, εκδότρια του περιοδικού Diva εκείνη, ήρθα «αντιμέτωπη» με μια προσωπικότητα που με εντυπωσίασε, με καθήλωνε. Δεν ήταν μόνο το ότι είχα μπροστά μου μια γυναίκα μύθο στο χώρο της μόδας, αλλά μια γυναίκα που πορεύεται στη ζωή με το μότο «τίποτα δεν είναι σημαντικό αν δε γίνεται για το καλό όλων». Το κοινό καλό ήταν πάντα στις προτεραιότητές της, ανεξάρτητα από την επαγγελματική της υπόσταση. Από τα πρωινά meetings της σύνταξης, στην Ακαδημία Πλάτωνος για να στηρίξει το έργο του πατέρα Αντωνίου με την «Κιβωτό του Κόσμου», ξανά πίσω στο γραφείο για το κλείσιμο του τεύχους και μετά ξανά σε κάποια φιλανθρωπική εκδήλωση, την οποία η ίδια είχε οργανώσει.

 

Ακούραστη… Το να είσαι μονίμως γεμάτη ενέργεια δεν είναι θέμα… οργανισμού. Το μόνιμο re-charge της Έλενας Κουντουρά οφείλονταν στην αγάπη για ό,τι κάνει και στην ικανοποίηση που εισέπραττε από το αποτέλεσμα των προσπαθειών της. Το έβλεπα στα μάτια της. Στο γεμάτο χαρά βλέμμα της κάθε φορά που άλλο ένα benefit πήγε καλά, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν χρήματα για κοινωφελείς σκοπούς, στην ευτυχία που την πλημμύριζε όταν γέμιζε η αγκαλιά της από μικρά παιδιά που την ευχαριστούσαν με τον τρόπο τους για όλα όσα είχε κάνει για εκείνα.
 
Αυτή ήταν η ανταμοιβή της. Ένα χαμόγελο, μια ζωγραφιά, ένα ευχαριστώ που λεγόταν από καρδιάς και όχι για τους τύπους.
 
 
Όλες οι γυναίκες συνάδελφοι στην εταιρία δακρύζαμε από συγκίνηση κάθε φορά που βλέπαμε πόσο άλλαζε η ζωή των συνανθρώπων μας χάρη στις δικές της πρωτοβουλίες. Ένα παιδί που απολαμβάνει πλέον την περίθαλψη που πρέπει, μια γυναίκα που μετά από ένα βίαιο γάμο στάθηκε ξανά στα πόδια της αντιμετωπίζοντας με αισιοδοξία τη νέα της ζωή, εκατοντάδες ξεχωριστές περιπτώσεις που η Έλενα Κουντουρά ασχολήθηκε με αγάπη, ανιδιοτέλεια και διακριτικότητα. Μας έκανε να νιώθουμε υπερήφανες για εκείνη, αλλά ταυτόχρονα και ενοχές για όλα όσα δεν κάναμε εμείς οι ίδιες. Ευτυχώς, το πάθος της, ο δυναμισμός της και το team spirit της «παρέσυραν» και εμάς κάνοντάς μας, τελικά, καλύτερους ανθρώπους μέσα από την προσφορά. Γιατί το ζητούμενό της όλα αυτά τα χρόνια είναι το πώς θα καταφέρουμε όλοι μας να γίνουμε οι καλύτεροι άνθρωποι που μπορούμε. «Να κάνετε πάντα αυτό που μπορείτε με αφοσίωση και αγάπη, χωρίς να περιμένετε τίποτε ως ανταμοιβή. Έτσι, γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι», μας έλεγε, συστρατεύοντάς μας όλες στον κοινό αγώνα για το καλό όλων.
 
Την είχα ρωτήσει κάποτε… γιατί μια γυναίκα που τα έχει όλα, που θα μπορούσε να απολαμβάνει την επιτυχία και τους κόπους σκληρής δουλειάς ανεμπόδιστα και χωρίς άγχος, επιλέγει να κάνει τα προβλήματα των άλλων δικά της και να αγωνιστεί για τη λύση τους. «Γιατί η ευτυχία για μένα είναι η προσφορά», μου είχε απαντήσει, εξηγώντας μου πως το ύψιστο καθήκον ενός ανθρώπου που η ζωή του φέρθηκε καλά, είναι να προσπαθεί να κάνει και τη ζωή των λιγότερο προνομιούχων καλύτερη.
 
 
Αυτή ακριβώς η διάθεσή της για προσφορά την έφερε στην πολιτική. Το 2004, μετά από πρόταση του Κώστα Καραμανλή, η Έλενα Κουντουρά εκλέχθηκε βουλευτής της Α’ Αθήνας και συνέχισε να μάχεται για κάθε μία από εμάς. Για τη μητέρα, την εργαζόμενη, τη φοιτήτρια, την άνεργη, την ελεύθερη επαγγελματία, όλες τις γυναίκες που θέλουμε και διεκδικούμε καλύτερους όρους ζωής για εμάς και την οικογένειά μας. Προτεραιότητά της και πάλι η προσφορά. Μαζί με τις γυναίκες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εισηγήθηκε σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο έγινε νόμος του κράτους. Χάρη και στις δικές της προσπάθειες, για πρώτη φορά ο νομοθέτης αναγνωρίζει την ύπαρξη του θλιβερού αυτού φαινομένου και λαμβάνονται μέτρα για την προστασία των θυμάτων της βίας, ενώ χιλιάδες γυναίκες βρήκαν επιτέλους τον τρόπο να ξεφύγουν από τον εφιάλτη κάθε μορφής βίας. Επίσης, εισηγήθηκε τη δημιουργία οικογενειακού δικαστηρίου, αρμόδιου να επιλύσει διαφορές στην επιμέλεια των παιδιών και στη διατροφή, που προκύπτουν κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου.
 
Υπέρμαχος βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων (όπως τα δικαιώματα του παιδιού, το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες στη ζωή και στην απασχόληση, τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ και την έξοδό τους από το περιθώριο, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για περιβαλλοντικά ζητήματα), ως μέλος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και ως Μέλος της Ειδικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πρότεινε καινοτόμες ιδέες, στήριξε το όραμά της για μια κοινωνία δικαίου, μια πολιτεία πρόνοιας που θα συμπαραστέκεται στα λιγότερο προνομιούχα μέλη της και δε θα τα περιθωριοποιεί.
 
Αθόρυβα και διακριτικά, συνέχισε παράλληλα και τις εκτός Βουλής κοινωφελείς δραστηριότητές της. Πρόεδρος της Europa Donna Ελλάδος, ασχολείται εντατικά με την ενημέρωση και την πρόληψη γύρω από τον καρκίνο του μαστού, ενώ παράλληλα διεκδικεί για λογαριασμό όλων των Ελληνίδων το δικαίωμά τους στην ίδια πρόσβαση σε έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία, μετεγχειρητική φροντίδα, ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και εργασιακή επανένταξη, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής και το οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο. Η ενασχόλησή της είναι ουσιαστική και εντατική, ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο, στηρίζοντας ψυχολογικά εκατοντάδες γυναίκες που έχουν έλθει αντιμέτωπες με τον εφιάλτη του καρκίνου.
 
 Αθλήτρια και η ίδια και μάλιστα πρωταθλήτρια στίβου, έχει επιδείξει ευαισθησία και σε θέματα που αφορούν στην προστασία του καθαρού αθλητισμού. Αντιπρόεδρος της ΜΚΟ Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά, έχει λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες με βασική προτεραιότητα την ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών, των εφήβων αλλά και των οικογενειών τους -αναγνωρίζοντας τα οφέλη που έχει ο αθλητισμός για την ιδιαίτερα σημαντική αυτή πληθυσμιακή ομάδα- την ενημέρωση για τις επιπτώσεις της χρήσης των αναβολικών στην ψυχική και σωματική υγεία των αθλητών, αλλά και τη στήριξη αθλητών και αθλητριών που έχουν κάνει χρήση αναβολικών και έχουν υποστεί σοβαρή βλάβη στην υγεία τους, με στόχο την επανένταξη και ισότιμη συμμετοχή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή.
 
Προβλήματα, όπως η νευρική ανορεξία και οι διάφορες διατροφικές διαταραχές, δε θα μπορούσαν να την αφήσουν αδιάφορη. Ενεργό μέλος της «ΑΝΑΣΑ», του πρώτου Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου που ασχολείται με τις διατροφικές διαταραχές, η Έλενα Κουντουρά είναι εκεί σε κάθε της εκδήλωση, δίνοντας το δικό της μήνυμα ζωής σε εκατοντάδες κορίτσια που ζουν με τον εφιάλτη της βουλιμίας ή της νευρικής ανορεξίας, στηρίζοντάς τα και δίνοντάς τους την ευκαιρία να αλλάξουν ριζικά τη ζωή τους προς το καλύτερο. «Κάθε γυναίκα είναι όμορφη, ξεχωριστή, μοναδική. Δεν υπάρχουν άσχημοι άνθρωποι, αλλά άσχημες ψυχές», υποστηρίζει με πάθος τονίζοντάς το σε κάθε της ομιλία.
 
 
Την προβληματίζει έντονα η οικονομική κατάσταση αλλά και η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες μας, δημιουργώντας ολοένα και πιο απογοητευμένους πολίτες. Σε μια συζήτηση που είχαμε πρόσφατα, μού έλεγε πως «είναι αδιανόητο να βλέπω γύρω μου νέες γυναίκες με ταλέντο, γνώσεις, φιλοδοξίες, όνειρα και να μην μπορούν να προχωρήσουν στη ζωή τους επαγγελματικά. Το να βαλτώνει η νέα γενιά είναι σκληρό για την κοινωνία και επικίνδυνο για τη χώρα», θέτοντας παράλληλα τη βάση για το στίγμα του δικού της αγώνα. «Δεν υπάρχουν ανεφάρμοστες πολιτικές, αλλά απουσία θέλησης για σκληρή δουλειά και προσπάθεια. Για όλα όσα μας πονάνε και μας πληγώνουν θέλω να αγωνιστώ. Για να διορθωθεί το χάος στην υγεία, για να αποκτήσουν τα πτυχία μας αξία στον επαγγελματικό τομέα και να έχουμε το επίπεδο παιδείας που αξίζουμε, για να μπορούμε να ζούμε σε μια χώρα ασφαλή που θα δίνει ίσες ευκαιρίες στους πολίτες της ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση ή τις γνωριμίες τους. Μα πάνω απ’ όλα, θέλω να αγωνιστώ για να μπει ένα τέλος στην ανέντιμη συμπεριφορά της εξουσίας προς τους πολίτες. Να αποδείξω σε όλους πως η πολιτική δεν είναι μια βρόμικη πρακτική, αλλά ο τρόπος, το μέσο για να γίνει η ζωή όλων καλύτερη. Έχουμε κατακτήσει πολλά τα τελευταία χρόνια και θα είμαστε υπόλογοι στον εαυτό μας και στα παιδιά μας αν αφήσουμε τη διαφθορά, την ανεντιμότητα και την αδιαφάνεια να πρωταγωνιστήσουν».
 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ ΑΘΗΝΑΣ  ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

«H Ελλάδα δεν έχει χρόνο  για πειραματισμούς»

Η Έλενα Κουντουρά διεκδικεί εκ νέου μια θέση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Με σημαντική κοινωνική και πολιτική προσφορά, είναι το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ανανέωσης της πολιτικής ζωής   και δημιουργίας   μιας νέας πολιτικής πραγματικότητας,   η οποία, απαλλαγμένη από μικροπολιτικά  και άλλα συμφέροντα, οδηγεί την   Ελλάδα στο δρόμο   της ασφάλειας,  της ανάπτυξης,  της κοινωνικής δικαιοσύνης και  της ευημερίας.

Συνέντευξη στην Ρία Βασιλόγαμβρου*

Kυρία Κουντουρά, τι διεκδικείτε με την επανεκλογή σας μετά την αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου;

Διεκδικώ όλα όσα διεκδικεί το σύνολο των ελλήνων πολιτών: Πολιτική εντιμότητα, διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, παιδεία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, υγεία και περίθαλψη για όλους, προστασία της οικογένειας, ασφάλεια στη γειτονιά μας. Αυτονόητα κοινωνικά δικαιώματα, που όμως θα πρέπει να τα προασπίσουμε στο έπακρο, καθώς είμαστε αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Μιλήσατε για πολιτική εντιμότητα. Τι σημαίνει για εσάς αυτός ο όρος;

Πολιτική εντιμότητα είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεων άμεσα και αποτελεσματικά με στόχο την καλυτέρευση της ζωής όλων των πολιτών. Είναι η ύψιστη υποχρέωσή μας σε όλους όσους μας τιμούν με την ψήφο τους και μας ζητούν να προασπίζουμε τα συμφέροντα τους και όχι να πραγματοποιούμε δικές μας προσωπικές φιλοδοξίες. Είναι το αιτούμενο όλων μας, αν θέλουμε η Ελλάδα να πάει μπροστά απαλλαγμένη από ό,τι την βάρυνε στο παρελθόν.

Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως χώρα αλλά και ως πολίτες είναι η οικονομική ύφεση. Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για την αντιμετώπισή της;

Ο Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη φετινή ΔΕΘ έθεσε το πλαίσιο· το αναγκαίο και μόνο πλαίσιο δράσης για να ξεφύγουμε από τη δίνη της ύφεσης. Ανάπτυξη, καινοτομία, περιορισμός των δημοσίων δαπανών, πάταξη της φοροδιαφυγής. Ξέρετε, η οικονομική ευρωστία δεν είναι μόνο λογιστικό ζήτημα. Χρειάζεται και αλλαγή μιας κακής νοοτροπίας, την οποία δυστυχώς αποκτήσαμε κατά τα προηγούμενα χρόνια και η οποία ταλαιπωρεί τη χώρα μας. Για να πάμε μπροστά χρειάζονται γενναίες αποφάσεις από όλους μας, πολιτικούς και πολίτες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης πολύ λιγότερο από τις υπόλοιπες χώρες και αυτό χάρη στην άμεση κυβερνητική αντίδραση, η οποία έσπευσε με μέτρα και πρωτοβουλίες να ενισχύσει το εισόδημα των Ελλήνων, αλλά και να βοηθήσει όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Η παύση δίωξης μικροπιστωτών από τράπεζες, η ενίσχυση του ΤΕΜΠΜΕ, αλλά και τα διαρθρωτικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ είναι μερικές μόνο από τις αποφάσεις της κυβέρνησης που έδωσαν ανάσα σε χιλιάδες συμπολίτες μας.

 

Ένα κόμμα εξουσίας, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία, κάνει αυτοκριτική;

Η αυτοκριτική είναι ένδειξη πολιτικού πολιτισμού, αλλά και σημαντικό χαρακτηριστικό μιας υπεύθυνης κυβέρνησης που αντιμετωπίζει τα θέματα με ωριμότητα και εντιμότητα. Και η κυβέρνηση της Νέας δημοκρατίας δεν κρύβεται ούτε πίσω από τις λέξεις αλλά ούτε πίσω από τα προβλήματα. Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός της χώρας είναι τόσο έντιμος απέναντι στον ελληνικό λαό. Το απέδειξε για μια ακόμη φορά και στη φετινή ΔΕΘ.

Ποιο είναι το δικό σας αιτούμενο από την πολιτική κ. Κουντουρά;

Γιατί ασχοληθήκατε με την πολιτική;

Αποκλειστικά και μόνο για να προσφέρω από όποια θέση και αν βρίσκομαι. Η ανθρώπινη και κοινωνική μου συνείδηση μού υπέδειξε άλλο έναν τρόπο για να προσφέρω στον συνάνθρωπό μου, όπως αθόρυβα, διακριτικά και χωρίς δημοσιότητα και προβολή κάνω εδώ και πολλά χρόνια μέσα από οργανώσεις και φορείς που σκοπό έχουν την ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Έδωσα στη Βουλή τη δική μου μάχη για την προστασία της οικογένειας, για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, για το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες στη ζωή και στην απασχόληση μέσα απο νομοθετικό έργο και πρωτοβουλίες. Για τις ουσιαστικές αλλαγές στην παιδεία, για έναν πολιτισμό που θα είναι δικαίωμα κάθε έλληνα πολίτη, για τη βελτίωση των συνθηκών στον αθλητισμό. Για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ και την έξοδό τους από το περιθώριο που είχαν τεθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μα πάνω απ’ όλα, αγωνίστηκα με συνέπεια για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον και στην προστασία του πολίτη. Για όλα τα παραπάνω θα εξακολουθήσω να μάχομαι με σκληρό καθημερινό, έντιμο αγώνα και θέληση να προσφέρω.

Αναφέρεστε πολύ συχνά στη νέα γενιά ως το μέλλον του τόπου. Μπορούν οι νέοι άνθρωποι να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο;

Αλίμονο αν οι νέοι άνθρωποι χάσουν την αισιοδοξία τους, την πίστη τους στο αύριο.

Πιστεύω ότι η Ελλάδα διαθέτει μια καταπληκτική νέα γενιά, γεμάτη ταλέντα, δεξιότητες, φιλοδοξίες, όρεξη για δουλειά και για δημιουργία. Οι νέοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο. Θέλουν να κάνουν βήματα προς τα εμπρός, κουράστηκαν να έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία, με την παραπαιδεία, με τα πτυχία χωρίς αντίκρυσμα. Το μόνο που χρειάζεται είναι εμείς οι πολιτικοί να τους ακούσουμε με σοβαρότητα και να  δουλέψουμε μαζί τους με κατεύθυνση τη λύση των προβλημάτων τους. Έχω εμπιστοσύνη στις ικανότητες των νέων ανθρώπων. Τους χρειαζόμαστε για να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες τους και όχι να υποθέτουμε ποιες μπορεί να είναι αυτές.

Κυρία Κουντουρά, ποιο θα είναι το

αποτέλεσμα της κάλπης στις 4 Οκτωβρίου;

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι να ζούμε και να δημιουργούμε σε μια ευρωπαϊκή χώρα με ένα κράτος δίκαιο και κοινωνικά ευαίσθητο. Σίγουρα περιμέναμε πολλά περισσότερα, αλλά ξέρουμε πως ήρθε η ώρα της πιο σημαντικής απόφασης για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Γι’ αυτό, στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου θα δώσουμε εκ νέου λαϊκή εντολή στη Νέα Δημοκρατία και στον Κώστα Καραμανλή να κυβερνήσει.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω και δεν έχει χρόνο για πειραματισμούς και δοκιμές.

 

lipstick-kountoura.jpgΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ;

  • Γεννήθηκε στην Αθήνα.
  • Πρωταθλήτρια της Εθνικής

Ομάδας, με πανελλήνια ρεκόρ

στα 100 μ. μετ’ εμποδίων

και στο άλμα εις ύψος

και με πανελλαδικές

& διεθνείς διακρίσεις.

  • Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών – ΤΕΦΑΑ.
  • Είναι έγγαμη. Έχει δύο γιους.
  • Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά.

 

Επαγγελματικα Στοιχεiα

1984-1996: Διεθνής καριέρα στη βιομηχανία της μόδας με παγκόσμιες συνεργασίες.

 

1996-2009: Διευθύντρια και εκδότρια γυναικείων περιοδικών. Mε γυναικεία και ευρύτερα κοινωνικά θέματα.

2004-2007: Βουλευτής Α’ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας. Στη Βουλή συμμετέχει στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τον Πολιτισμό, την Παιδεία και τον Αθλητισμό, καθώς και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος. Αναπληρωτής Τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας και μέλος στους τομείς Τουρισμού, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Νοτίου Κορέας και μέλος στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες Φιλίας Ελλάδας – Ρουμανίας, Ελλάδας – Ιορδανίας, Ελλάδας – Ουζμπεκιστάν  και Ελλάδας – Γαλλίας.

 

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΟΧΩΝ

Εισηγήθηκε νομοσχέδια που αφορούν στην οργάνωση και

λειτουργία της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, στην κύρωση συμβάσεων της UNESCO για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, για την πολιτιστική χορηγία. Εισηγήθηκε στις αρμόδιες επιτροπές για το μείζονος εθνικής σημασίας ζήτημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα την προστασία της άγαμης μητέρας, τη θεσμοθέτηση κοινής επιμέλειας ανηλίκων τέκνων και στους δύο γονείς, τη δημιουργία οικογενειακού δικαστηρίου με την υποστήριξη ειδικών

επιστημόνων (ψυχολόγων και παιδοψυχολόγων). Στην Επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μαζί με συναδέλφους βουλευτές, ανέπτυξαν την πρωτοβουλία για τη θέσπιση και ψήφιση του νόμου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών. Με προσωπικές της παρεμβάσεις πρότεινε λύσεις σε ιδιαίτερα ευαίσθητα θέματα της Α’ Αθήνας, όπως η καθαριότητα, η ασφάλεια και το κυκλοφοριακό.

Κοινωνικες δραστηριοτητες – Εθελοντισμος

Αναπτύσσει έντονη κοινωνική, φιλανθρωπική δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόεδρος της οργάνωσης “EUROPA DONNA HELLAS”,  η οποία ασχολείται με τον καρκίνο του μαστού, και ενεργό μέλος πολλών οργανώσεων που ασχολούνται με την προστασία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (UNICEF, UNESCO, “ΚΙΒΩΤΟΣ”, “ΑΘΗΝΑ”, “ΔΗΜΗΤΡΑ” , “ΚΟΣΜΟΣ”,  “ΑΜΥΜΩΝΗ”, “ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ”, Πανελλήνιος Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου, Παναθηναϊκή Ένωση Γυναικών). Συνιδρύτρια  στην Ελληνοαμερικάνικη Ακαδημία του Σικάγο. Μέλος του Πανελλήνιου Γυναικείου Αθλητικού Σωματείου “Η Καλλιπάτειρα”, του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου Αθηνών, του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου Αθηνών,  όπου έχει βραβευθεί για την προσφορά της.  Επίσης,  έχει τιμηθεί για την υποστήριξή της στη διάδοση του Ελληνικού Παραολυμπιακού Εθελοντισμού, ενώ τον Δεκέμβριο του 2007  τιμήθηκε από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης για τον Κοινωνικό Εθελοντισμό.
 
Η ΡΙΑ ΒΑΣΙΛΟΓΜΑΒΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ  ΗΛΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ