Του Μάριου Ευρυβιάδη,
καθηγητή διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Το Ιράν βρίσκεται για ακόμη μία φορά στο μάτι του κυκλώνα. Απειλείται να συμμορφωθεί στις υποδείξεις της λεγόμενης «διεθνούς κοινότητας» αλλιώς θα υποστεί τις συνέπειες. Εάν η Τεχεράνη δεν τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, μέσα στα πλαίσια συνομιλιών με τις ΗΠΑ, την Γαλλία, την Γερμανία την Ρωσία και την Κίνα που άρχισαν στην Γενεύη, τότε απειλείται, στην καλύτερη περίπτωση με καταστροφικές οικονομικές κυρώσεις και στην χειρότερη, με μια πολεμική επιδρομή.

Η οργανωμένη προπαγάνδα των ταγών της «διεθνούς κοινότητας» κατά του Ιράν , διότι περί αυτού πρόκειται, έχει κτυπήσει κόκκινο με άρθρα και κείμενα, να ξεφυτρώνουν κατά παραγγελία ή να αναπαράγονται παντού και να δακτυλοδείχνουν την Τεχεράνη ως το αρχέτυπο του «κακού» και του κράτους-παρία του οποίου η συμπεριφορά απειλεί, δήθεν, την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

 


Εάν οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν απειλούν πράγματι την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα εναντίον του, τότε το Ιράν δεν είναι μόνο.

Μήπως η Β. Κορέα δεν πράττει τα ίδια ή ακόμη χειρότερα αφού, αντίθετα με το Ιράν, έχει διακηρύξει ότι στόχος της είναι η απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου; Μήπως οι δραστηριότητες του δίδυμου Ινδίας-Πακιστάν πάνε πίσω; Και οι δύο χώρες έχουν πυρηνικό οπλοστάσιο. Δεν το απέκτησαν παράνομα διότι δεν υπέγραψαν ποτέ την Συνθήκη για τη Μη-Διάδοση Πυρηνικών Όπλων του 1968. Αλλά και οι δύο χώρες έχουν ένα μακρύ ιστορικό πολεμικών συγκρούσεων. Τι θα συμβεί την επόμενη φορά; Θα κυριαρχήσει ο «ορθολογισμός» ή θα τους πάρει και εμάς μαζί, ο διάβολος;

 

Για το Ισραήλ τι να πει κανείς; Το πυρηνικό του οπλοστάσιο σήμερα είναι της τάξης των 200  κεφαλών. Το Ισραήλ έχει επίσης δυνατότητες  -αεροπορικές, πυραυλικές και υποβρυχιακές- να κτυπήσει στόχους σε χιλιάδες μίλια μακριά. Ναι, και το Ισραήλ δεν υπέγραψε τη Συνθήκη του 1968. Αλλά αντίθετα με τις προαναφερθείσες χώρες, το Ισραήλ δεν παραδέχεται καν ότι κατέχει πυρηνικά όπλα τα οποία απέκτησε , παρεμπιπτόντως, με την ανοχή αλλά και αρωγή των Γάλλων, των Άγγλων και των Αμερικανών.

 

Το Ισραήλ όχι μόνο κατέχει πυρηνικά όπλα και δεν το παραδέχεται, αλλά απειλεί ευθέως να επιτεθεί κατά της Τεχεράνης εάν η τελευταία δεν συμμορφωθεί. Και απειλεί με τις πλάτες των Αμερικανών και των Αγγλο-Γάλλων.

 

Όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς το καθεστώς της Συνθήκης του 1968 γνωρίζει ότι το Ιράν δεν παραβιάζει τις βασικές του πρόνειες. Αναπτύσσει δραστηριότητες, όπως είναι η ολοκλήρωση του πυρηνικού κύκλου που συμπεριλαμβάνει και τον εμπλουτισμό ουρανίου (που είναι απαραίτητο για την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών) οι οποίες όμως εντάσσονται στα πλαίσια της Συνθήκης. Δεκάδες άλλα κράτη μέλη της Συνθήκης έχουν πράξει το ίδιο.

 

Το Ιράν διακηρύττει ότι δεν έχει πρόθεση να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Οι Δυτικοί δεν το πιστεύουν. Αλλά μέχρι στιγμής δεν υφίσταται κανένα τεκμήριο ότι το Ιράν αποκρύπτει ή διοχετεύει εμπλουτισμένο ουράνιο σε μυστικά εργαστήρια για την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών. Και αυτά τα λέει και τα υπογράφει η Διεθνής Επιτροπή για την Ατομική Ενέργεια (ΙΑΕΑ) η οποία αστυνομεύει  το όλο σύστημα. Τα λέει και η CIA του Ομπάμα. Ή πιο ορθά, λέει η CIA, ότι όποιο πρόγραμμα για την κατασκευή όπλων είχε η Τεχεράνη, το τερμάτισε το 2003. Σήμερα, λένε οι κατάσκοποι του Ομπάμα, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.

 

Και όμως οι υποκριτές και οι ηθικοπλάστες της διεθνούς κοινότητας έχουν αρχίσει  εργολαβικά να μας προϊδεάζουν για την κρίση που προετοιμάζουν. Δεν με πιστεύετε; Διαβάστε τι γράφει ο Paul Wolfowitz, ένας από τους αρχιτέκτονες του πολέμου του 2003 κατά του Ιράκ. Ο Wolfowitz και το συνάφι του «δικαιολόγησαν» τον  πόλεμο του 2003 με ένα μεγάλο ψέμα: ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν υπήρξε φίλος και αρωγός του Μπιν Λάντεν και ότι τον συνέδραμε στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Στην πραγματικότητα ο Χουσεΐν υπήρξε εχθρός και πολέμιος του Μπιν Λάντεν και τούμπαλιν.

 

Δεν είναι μόνο το Ισραήλ, που απειλείται από το Ιράν, γράφει ο Wolfowitz (The Financial Times, 27-09-2009): «Οι Αμερικανοί πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η απόκτηση πυρηνικών όπλων θα ενθαρρύνει την Τεχεράνη να προσφέρει καταφύγιο στην Αλ Κάϊντα (Μπιν Λάντεν) ή σε άλλους τρομοκράτες. Ή, πιο καταστροφικά, να προμηθεύσει η Τεχεράνη τους τρομοκράτες με πυρηνικά όπλα».

 

 Ένα αποχαρακτηρισμένο έγγραφο της CIA του 1960 (Special National Inteligence Estimate) ίσως μας προσφέρει μία απάντηση για όλα όσα σήμερα τεκταίνονται γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Έγραφαν τότε οι αναλυτές της CIA τα πάρα κάτω, για το εκκολαπτόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ που στόχευε στην απόκτηση πυρηνικών όπλων: «Κατοχή πυρηνικών όπλων ή ακόμη και η προοπτική απόκτησής τους, θα δώσει ξεκάθαρα στο Ισραήλ περισσότερη ασφάλεια, αυτοπεποίθηση και διεκδικητικότητα. Ένα Ισραήλ με πυρηνικά όπλα δεν θα είναι διαθέσιμο να κάνει παραχωρήσεις».

 

Εάν τελικά το Ιράν προχωρήσει και αυτό στην κατασκευή πυρηνικών όπλων, λέτε να το πράξει για να τα παραχωρήσει σε τρομοκράτες ή για να ακυρώσει τις απειλές των Αμερικανών, Ισραηλινών και Αγγλο-Γάλλων εναντίον του; Οι μουλάδες του Ιράν μπορεί να είναι όλα όσα τους καταλογίζουν και ακόμη περισσότερα. Τρελοί ωστόσο δεν είναι να φτιάξουν τέτοια όπλα είτε για να επιτεθούν σε ένα πυρηνικό Ισραήλ ή για να τα δώσουν σε τρομοκράτες. Και όσο πολέμιος του Μπιν Λάντεν υπήρξε ο Χουσεΐν άλλο τόσο είναι οι μουλάδες, σήμερα, για δικούς τους λόγους. Γι'αυτό οι μουλάδες συνασπίστηκαν με τους Αμερικανούς για την κατίσχυση των Ταλιμπάν μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

 

Για τους υποκριτές και ηθικοπλάστες της Δύσης όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα. Χίλια να είναι τα ψέματα φτάνει η δουλειά τους να γίνεται. Και μετά, ρωτούν με ύφος αθώας περιστεράς σε διάφορες συνάξεις και στα διπλωματικά τους δείπνα,  γιατί ένα μεγάλο μέρος του κόσμου δεν τους πιστεύει και δεν τους υπολήπτεται.