Η Ολυμπία Σνόου στους δέκα πιο ισχυρούς γερουσιαστές της Αμερικής, σύμφωνα με το περιοδικό «Time»Στην αμερικανική μπλογκόσφαιρα την αποκαλούν «πρόεδρο Σνόου». Το περιοδικό «Time» τη συμπεριέλαβε ανάμεσα στους «Δέκα πιο ισχυρούς γερουσιαστές της Αμερικής». Στην Ολυμπία Σνόου, μια κόρη Ελλήνων μεταναστών από τη Σπάρτη και τη Μυτιλήνη, «ακουμπάνε» τις τελευταίες ημέρες ο Λευκός Οίκος και εκατομμύρια ανασφάλιστοι Αμερικανοί με στόχο να περάσει από τη Γερουσία το ιστορικό νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του συστήματος υγείας.

Παιδί μεταναστών από τη Σπάρτη και τη Μυτιλήνη, η Ολυμπία Σνόου έχασε τον πατέρα της σε ηλικία 9 ετών από καρδιακή προσβολή και τη μητέρα της, έναν χρόνο μετά, από καρκίνο του μαστού. Ένα «βάρος» που μετέτρεψε σε ευαισθησία… Το πρώτο εμπόδιο στην Επιτροπή της Γερουσίας για την καθιέρωση ενός συστήματος για «περίθαλψη για όλους» (με ψήφους 14 υπέρ και 10 κατά) ξεπεράστηκε, αλλά το μέλλον του νομοσχεδίου παραμένει αβέβαιο, αφού θα πρέπει να περάσει και από την ολομέλεια της Γερουσίας και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Όλο το προηγούμενο διάστημα τα αμερικανικά ΜΜΕ εστίασαν στο πρόσωπο-κλειδί, τη μετριοπαθή Ρεπουμπλικάνα, Ολυμπία Σνόου, αφού οι Δημοκρατικοί χρειάζονται την κρίσιμη ψήφο της στη Γερουσία (διαθέτουν 59 γερουσιαστές, απαιτούνται 60 ψήφοι) για να εγκριθεί το νομοσχέδιο.

Τα «πέτρινα χρόνια»

Ένας στενός της φίλος, ο πρώην Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Νιου Χάμσαϊρ, Γουόρεν Ρόντμαν, είπε ότι «η προσωπική ιστορία της Ολυμπίας είναι εκείνη που παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο στις αποφάσεις της». Η Σνόου σε ηλικία μόλις 9 ετών έχασε από καρδιακή προσβολή τον Έλληνα μετανάστη πατέρα της, ο οποίος δούλευε ως μάγειρας σ' ένα ρεστοράν, ενώ έπειτα από ένα χρόνο έχασε και τη μητέρα της από καρκίνο του μαστού. Αναγκάστηκε να αποχωριστεί τον μεγαλύτερό της αδελφό για να ζήσει μαζί με τον θείο της, που αγωνιζόταν να αναθρέψει τα έξι παιδιά του με τα ελάχιστα χρήματα που εξοικονομούσε. Όμως τα χτυπήματα της μοίρας για την ομογενή πολιτικό δεν σταμάτησαν εκεί: Στα 26 της χρόνια έχασε τον πρώτο της σύζυγο, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα, ενώ λίγο αργότερα έχασε και τον θετό της γιο σε ηλικία μόλις 20 ετών από καρδιακό νόσημα.

Ο καρκίνος της μητέρας

Η 62χρονη Σνόου πιστεύει ότι «όταν χάσεις τους γονείς σου σε μικρή ηλικία μαθαίνεις να σηκώνεσαι και να προχωρείς. Στη δική μου θέση μαθαίνεις να μεταφράζεις αυτά τα βιώματα σε νομοθετήματα». Πριν γίνει γερουσιαστής του Μέιν το 1996, η Σνόου θήτευσε επί 16 χρόνια στη Βουλή των Αντιπροσώπων και είχε ως κύριο ενδιαφέρον της τα θέματα υγείας. Αυτό το ενδιαφέρον της αποδίδεται στην εμπειρία που είχε με τη μητέρα της, η μάχη της οποίας με τον καρκίνο παρείχε στη Σνόου μια τραυματική εικόνα για το αμερικανικό σύστημα υγείας.

«Ήταν μια τρομερή μάχη» λέει η Σνόου, που θυμάται τη μητέρα της να μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία χωρίς ασφάλεια και χωρίς χρήματα. «Δεν είχαμε τίποτα, τίποτα» μονολόγησε πρόσφατα σε μια συνέντευξή της. Η Ολυμπία Σνόου είναι γνωστή στην Ουάσιγκτον ως μια ανυποχώρητη πολιτικός και αυτό το αποδίδει εν μέρει στον σκληρό χαρακτήρα του πατέρα της, Γεωργίου Μπουχλή. Μετά την αποχώρηση του Πολ Σαρμπάνις είναι η μοναδική ομογενής στη Γερουσία. Τον Αύγουστο του 2007 πρωτοστάτησε, μαζί με τον τότε γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα και τον Δημοκρατικό συνάδελφό της Ρόμπερτ Μενέντεζ, στην κατάθεση ψηφίσματος στη Γερουσία των ΗΠΑ αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Πηγή:  Ελευθεροτυπία