Την Κυριακή, 11η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β' ετέλεσε στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας την χειροτονία του Θεοφιλ. Επισκόπου Μπουρούντι και Ρουάντας κ.Σάββα.

           

Ο Θεοφιλέστατος τυγχάνει ο πρώτος Επίσκοπος της νεοϊδρυθείσης αυτής Επισκοπής, στην πνευματική δικαιοδοσία της οποίας ανήκουν δύο χώρες εκ των πλέον εμπεριστάτων της αφρικανικής ηπείρου και του πλανήτη, όπως επεσήμανε στην προσφώνησή Του ο Μακαριώτατος, λέγοντας ότι "το γεγονός αυτό οδηγεί τα βήματα της Αλεξανδρινής Εκκλησίας να στηρίξει ακόμη περισσότερο τον γηγενή πληθυσμό και να προσφέρει το φιλάνθρωπο έργο της με τη ίδρυση της νέας αυτής Επισκοπής". Ακόμη εξήρε την έως σήμερα διακονία του νέου αρχιερέως στο παλαίφατο Πατριαρχείο από διάφορες επιτελικές εκκλησιαστικές θέσεις.Αντιφωνών ο Θεοφιλ.κ.Σάββας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη μεγάλη τιμή προς τον Μακ.Πατριάρχη, ευχαρίστησε κληρικούς και λαϊκούς που ήλθαν συναρωγοί στην ιερατική του διακονία και υποσχέθηκε να εκδαπανήσει τον εαυτό του στον "ιεραποστολικό πνευματικό αγρό της πολύπαθης αυτής αφρικανικής περιοχής".

            Στην χειροτονία του Θεοφιλ.Επισκόπου Μπουρούντι συμμετείχαν οι Σεβ.Μητροπολίτες Ρόδου κ.Κύριλλος, Ερμουπόλεως κ.Νικόλαος και Ειρηνουπόλεως κ.Δημήτριος, ως και οι Θεοφιλ.Επίσκοποι Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Κανώπου κ.Σπυρίδων και Νειλουπόλεως κ.Γεννάδιος. Επίσης παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβ.Μητροπολίτης Χαρτούμ κ.Εμμανουήλ.

            Παρέστησαν επίσης ο Εντιμ.Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ.Ιωάννης Διακοφωτάκης, ο Μ.Άρχων Λογοθέτης του Πατριαρχείου κ.Σπυρίδων Καμαλάκης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητος Οφφικιάλων Καθηγητής κ.Θεόδωρος Παναγόπουλος, εκπρόσωποι ελληνικών φορέων, ως και ομάδα προσκυνητών από την γενέτειρα του νέου Επισκόπου νήσο Χάλκη, υπό την Δήμαρχο κ. Ελένη Παναγή.

Αρχιμ.Π.Αράθυμος – Ν.Κάτσικας

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΕΒ.ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΡΟΔΟΥ κ.ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

            Την 10η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β' εδέχθη στην Πατριαρχική Έδρα τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρόδου κ.Κύριλλο, Ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος επισκέφθηκε την Αλεξάνδρεια, προκειμένου να συμμετάσχη στην χειροτονία του Θεοφιλ.Εψηφισμένου Επισκόπου Μπουρούντι και Ρουάντας κ.Σάββα, Κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου έως της εκλογής του, αποσπασθέντος από ετών στο παλαίφατο Πατριαρχείο.

            Προσφωνών τον Σεβασμιώτατο ο Μακαριώτατος ανεφέρθη στην πολυετή γνωριμία τους, στην κοινή εκ Κρήτης καταγωγής, ως και τους αδελφικούς πνευματικούς δεσμούς που τους συνδέουν από την Ιερά Μονή Αγκαράθου Κρήτης, της οποίας αμφότεροι τυγχάνουν αδελφοί.  Επίσης εξήρε το υμνογραφικό τάλαντο του Σεβ.Ρόδου, τον οποίο ευχαρίστησε για την σύνταξη των τριών ιερών ασματικών Ακολουθιών των αγίων Πατριαρχών Αλεξανδρείας Μελετίου Πηγά, Ιωακείμ του Πάνυ και Γερασίμου Παλλαδά.

            Κατακλείων εξέφρασε την αγάπη, την τιμή και την στήριξή Του προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο και την Πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και περιεκόσμησε τον Σεβασμιώτατο με την τιμητική διάκριση του Σταυρού μετ' Αστέρος του Αγίου Μάρκου, ενώ αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα

            Αντιφωνών ο Σεβ.κ.Κύριλλος ευχαρίστησε τον Μακ.Πατριάρχη για την προσγενομένη τιμή, ανεφέρθη με συγκίνηση στην μακρά γνωριμία τους και επήνεσε το πολυσχιδέστατο ιεραποστολικό Του έργο στην αφρικανική ήπειρο.

            Ακολούθως η ΑΘΜ ξενάγησε τον Σεβασμιώτατο στους χώρους του Πατριαρχικού Μεγάρου και παρέθεσε γεύμα προς τιμή του.