i-reporter

Το άρθρο που ακολουθεί από αξιόλογο διαδικτυακό κόμβο του οποίου αναλύσεις συχνά φιλοξενεί το i-reporter λόγω της σημασίας τους, αναφέρεται στην πληροφορία περί αποστολής του ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικού συστήματος TOR M1 από την Κύπρο στο Ισραήλ, όπου αναλύθηκαν οι επιδόσεις του και προφανώς οι αρμόδιοι εκπόνησαν τις κατάλληλες αεροπορικές τακτικές για την εξουδετέρωσή του, αφού η ισραηλινή Αεροπορία θα κληθεί να το αντιμετωπίσει σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί στρατιωτική επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Εμείς δεν θα προβούμε σε σχολιασμό αφού το άρθρο που ακολουθεί είναι σαφέστατο, ωστόσο, δεν θα μπορούσαμε παρά να σας υπενθυμίσουμε, το πόσες φορές έχουμε υπαινιχθεί από αυτό το βήμα τις εξαιρετικές σχέσεις των Κύπριων με τους Ισραηλινούς, τα τελευταία χρόνια, πάντα επί τη βάση των κοινών συμφερόντων. Παρότι γνωρίζουμε πολύ περισσότερα, δυστυχώς, το δημοσιογραφικό απόρρητο και η προστασία των πηγών μας καθιστά εντελώς απαγορευτικό το να προβούμε σε περισσότερες αποκαλύψεις, οι οποίες θα έπειθαν και τους πλέον… παραδόπιστους στα περί της «στρατηγικής σχέσεως» Τουρκίας-Ισραήλ, ότι εάν υπάρχουν τέτοιες σχέσεις θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού, για λόγους που δε σχετίζονται με την όποια ιδεολογία, αλλά με την κινητήριο δύναμη της Ιστορίας: τα κοινά συμφέροντα των χωρών και ο σεβασμός της γεωγραφίας… Αυτά προς το παρόν…

Ακολουθεί το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο

http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/2009/10/tor-m1.html

Η κυπριακή εφημερίδα "Πολίτης" σε ένα ομολογουμένως "περίεργο" δημοσίευμα κάνει λόγο για απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης επί Τάσσου Παπαδόπουλου το 2007, να μεταφέρει στο Ισραήλ ένα αντιαεροπορικό σύστημα ρωσικής κατασκευής τύπου TOR-M1 της Εθνικής Φρουράς για ανάλυση και αξιολόγηση των δυνατοτήτων του, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των ρωσο-κυπριακών σχέσεων και αποκορύφωμα την άρνηση του Vladimir Putin να συναντήσει τον Δημήτρη Χριστόφια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα. Παρακάτω ολόκληρο το επίμαχο δημοσίευμα:

"Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του "Π", προερχόμενες τόσο από πρόσωπο που είχε τότε εμπλοκή σε αυτήν την προσπάθεια, όσο και από καλά ενημερωμένη διπλωματική πηγή, αναφέρουν ότι η τότε ηγεσία των κρατικών μυστικών υπηρεσιών μας το 2007, σε συνεννόηση με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, δύο πολύ στενούς του συνεργάτες και δύο ανώτατα στελέχη της Εθνικής Φρουράς, είχε διευθετήσει τη μεταφορά στο Ισραήλ μέρους του ρωσικού αντιαεροπορικού TOR M1 (για την ακρίβεια του ραντάρ του συστήματος) για να αναλυθεί ο τρόπος λειτουργίας του. Ωστόσο οι Ρώσοι, μέσω των δικών τους μυστικών υπηρεσιών, ενημερώθηκαν εγκαίρως για αυτήν την προσπάθεια και την απέτρεψαν την υστάτη, προειδοποιώντας μάλιστα με αυστηρή γλώσσα τη Λευκωσία για παραβίαση διμερών συμβάσεων που υπεγράφησαν στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα, περί το τέλος του 2007, η τότε Κυβέρνηση Παπαδόπουλου συναίνεσε και στη συνέχεια διευθέτησε να παραδώσει στο Ισραήλ το ραντάρ ενός εκ των πυραυλικών συστημάτων TOR M1, το οποίο θα έμπαινε κάτω από το μικροσκόπιο των δικών του εμπειρογνωμόνων για να αναλυθεί ο τρόπος λειτουργίας του. Ως γνωστόν, το ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα κάποιες χώρες που μετέχουν στη συμμαχία επιζητούσαν επίμονα να μάθουν το μηχανισμό λειτουργίας του συγκεκριμένου ραντάρ και ιδιαίτερα το μηχανισμό εγκλωβισμού εχθρικού στόχου. Εξάλλου, όπως ανέφερε στον "Π" στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, ο μηχανισμός λειτουργίας του ραντάρ του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος βασίζεται στην ίδια αρχή με τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς που κατασκευάζει η Ρωσία, όπως οι πύραυλοι BUK και οι S300. Ωστόσο, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Ισραήλ για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα που διαθέτει η Εθνική Φρουρά εδραζόταν στο ότι τέτοια αντιαεροπορικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς, TOR M1, απέκτησε πριν από μερικά χρόνια και το ΙΡΑΝ, με μόνη διαφορά ότι η Τεχεράνη διεκδίκησε την εγκατάσταση, από δικούς της τεχνικούς, των κωδικών πρόσβασης στα λογισμικά προγράμματα λειτουργίας των ραντάρ.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, που διαδραματίσθηκε στη Λευκωσία προ διετίας, γνώριζαν ελάχιστοι. "Ήμασταν μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού", μας ανέφερε χαρακτηριστικά άνθρωπος ο οποίος μετείχε σε αυτήν τη διαδικασία εξαγωγής του ραντάρ στη γειτονική χώρα. Ωστόσο, εκεί όπου όλα ήταν έτοιμα για να μεταφερθεί καμουφλαρισμένο το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα στο λιμάνι Λεμεσού και να φορτωθεί σε πλοίο το οποίο "θα έπιανε" Χάιφα, παρενέβη η Μόσχα με εντονότατο μάλιστα τρόπο. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες διασταυρωμένες πληροφορίες, έγιναν σοβαρότατα διπλωματικά διαβήματα το Δεκέμβριο του 2007 απευθείας στο Προεδρικό Μέγαρο και προς τον ίδιο τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μ. Τάσσο Παπαδόπουλο.

Αυτό το οποίο πρόταξαν οι εντεταλμένοι, απευθείας από το Κρεμλίνο, Ρώσοι διπλωμάτες ήταν την ουσιώδη πρόνοια της σύμβασης που υπέγραψε η Δημοκρατία με τον ρωσικό εξαγωγικό οργανισμό, Rosoboronexport, κατά την αγορά των διαφόρων όπλων και η οποία απαγορεύει ρητώς την εξαγωγή οποιουδήποτε οπλικού συστήματος ρωσικής κατασκευής και προέλευσης σε τρίτη χώρα. Πιο απλά, η Κύπρος δεσμευόταν, με την υπογραφή των διαφόρων συμβάσεων προμήθειας ρωσικών οπλικών συστημάτων, όπως τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ΒΜΡ3, τα άρματα Τ80, τα ελικόπτερα MIL MI35 και τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα TOR Μ1, ότι δεν θα τα εξήγε ή έστω θα τα παραχωρούσε σε άλλη χώρα χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του κατασκευαστή.
Μετά τη ρωσική παρέμβαση ματαιώθηκε στο παρά ένα η μεταφορά του ραντάρ του συστήματος TOR Μ1 στο Ισραήλ. Το όλο θέμα αποσιωπήθηκε, πλην όμως εισήλθε πλέον το στοιχείο της καχυποψίας και της ψυχρότητας στις αγαστές σχέσεις Λευκωσίας – Μόσχας.
Ιδιαίτερα ενοχλημένος με αυτήν την ενέργεια ήταν ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος, τότε, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ετηρείτο ενήμερος από την πρώτη στιγμή για τις ενέργειες της Λευκωσίας.

Διπλωματικές πηγές δικαίως συνδέουν το πιο πάνω γεγονός με την υποβαθμισμένη έως και διαφοροποιημένη στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό. Δεν είναι άσχετο μάλιστα και το ότι κατά την περσινή επίσημη επίσκεψη του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια (Νοέμβριος 2008) στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρωθυπουργός, πλέον, Βλαντιμίρ Πούτιν, επικαλούμενος το πιεστικό πρόγραμμα που είχε λόγω του συνεδρίου του κόμματός του, απέφυγε να συναντηθεί μαζί του.
Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ακόμη ότι δεν είναι ουδόλως άσχετα με το πιο πάνω γεγονός και τα όσα δήλωσε αρχές του περασμένου Αυγούστου ο κ. Βλαντιμίρ Πούτιν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό South Stream-2. Θυμίζουμε ότι σε αυτήν τη συνέντευξη ο κ. Πούτιν έκανε λόγο για υποστήριξη της Μόσχας στο Σχέδιο Ανάν και εξέφρασε την πρόθεση της Κυβέρνησής του να αναπτύξει σχέσεις με τις δύο πλευρές στην Κύπρο (σ.σ. αρχικά χρησιμοποίησε και τη λέξη "χώρες", αλλά διόρθωσε αργότερα χρησιμοποιώντας τη φράση "πλευρές"). Μετά από την αντίδραση της Λευκωσίας, την επόμενη μέρα το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών πήγε να τα μαζέψει κάπως, επαναβεβαιώνοντας τις σταθερές θέσεις της Μόσχας για το Κυπριακό.

Πέραν της ιστορίας με το ραντάρ των TOR M1, η Ρωσία φαίνεται να δυσφορεί εντονότατα και για το ότι ανατέθηκε η αναβάθμιση ρωσικών οπλικών συστημάτων (εγκατάσταση θερμικών καμερών και σύγχρονων τηλεπικοινωνιών), όπως τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ΒΜΡ 3, απευθείας σε εταιρείες Δυτικών χωρών, χωρίς τη μεσολάβηση της Rosoboronexport. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία (μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου), ο διευθυντής της ρωσικής εταιρείας τεχνολογίας, Shemezov Sergey Viktorovish, ήγειρε ευθέως αυτό το θέμα και στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Χριστόφια, αλλά και με άλλους κρατικούς αξιωματούχους. Την ίδια δυσφορία έχει διαβιβάσει η Μόσχα και σε πιθανή τεχνολογική αναβάθμιση των ελικοπτέρων ΜΙ 35."

Αν τα παραπάνω ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, πρόκειται σίγουρα για μια άκρως ενδιαφέρουσα υπόθεση με αρκετό παρασκήνιο, ωστόσο παλαιότερα δημοσιεύματα της συγκεκριμένης εφημερίδας έβαλαν απροκάλυπτα και συκοφαντικά κατά της Εθνικής Φρουράς. Μένει να αποδειχθεί η αλήθεια λοιπόν.
Υπενθυμίζεται ότι τα 6 αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1 που εξοπλίζουν σήμερα την Εθνική Φρουρά, αποκτήθηκαν το 1999 μετά την γνωστή υπόθεση των S-300. Οι ΤΟR-M1 συνοδεύονται από αρματοφορείς για τη γρήγορη και αθόρυβη ανάπτυξή τους σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού απαιτηθεί. Τα συστήματα αυτά, αν και μικρού βεληνεκούς, τράβηξαν νωρίς το ενδιαφέρον των Τούρκων, εγκλωβίζοντας δύο αναγνωριστικά RF-4E που στάλθηκαν να φωτογραφίσουν την αεροπορική βάση Πάφου κατά τη διάρκεια της άσκησης "Νικηφόρος-Τοξότης 2000". Εκείνη τη περίοδο καταγράφηκε και η έντονη παρουσία πλοίων του Αμερικανικού και Βρετανικού Ναυτικού που προσέγγισαν τη περιοχή για την καταγραφή των ηλεκτρονικών εκπομπών του ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στο Τρόοδος και των συστημάτων TOR-M1.