Μελαχροινή Μαρτίδου, ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ο εμβριθής πολυεπιστήμων δεν …κρίθηκε ικανός να παραμείνει ως επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα των Παιδαγωγικών
Χάνει η Θράκη ένα μεγάλο σύμμαχο κι ένα υπερασπιστή των απόψεών της, ενώ το μουσείο Καραθεοδωρή θα είχε ολοκληρώσει χάρις στη διαρκή παρουσία του την αξιοποίηση του έργου του ιδιοφυούς μαθηματικού

Να βρεθεί άμεσα τρόπος παραμονής κι αξιοποίησής του στην Θράκη

…Ο Νίκος Λυγερός νοιώθει τον εαυτό του αφιερωμένο στην ανθρωπότητα, τον απασχολεί το Ποντιακό, το Κυπριακό, το Αρμενικό, το Κουρδικό, ήταν αυτός που διάβασε το σχέδιο Ανάν των 10.000 σελίδων και εντόπισε επ΄ ακριβώς τις αντιφάσεις και συνέταξε μια έκθεση μονοψήφιων σελίδων καταγράφοντας αυτές τις αντιφάσεις, την οποία παρέδωσε στον πρόεδρο της Κύπρου κ. Παπαδόπουλο απ' όπου φαινόταν ότι θα ερχόταν η απόρριψή της.
…Στην επιστημονική του δράση τον συγκρίνω μ΄ ένα σύγχρονο Δημόκριτο, όπου ο Δημόκριτος ο Αβδηρίτης ήταν ένας επιστήμων είχε γυρίσει όλα τα γνωστά πανεπιστήμια της εποχής του είχε φθάσει μέχρι το ιερατείο των Περσών, την Πλατωνική σχολή είχε μια σφαιρική γνώση, ήταν ο επιστήμων των πάντων. Με το Νίκο Λυγερό αισθάνεσαι αυτό το πράγμα. Είσαι σε μια δεξίωση μαζί του και κάνει διάλεξη για το πώς γίνεται η διάκριση της υψηλής ποιότητας του οίνου, σε ένα μοναστήρι μιλά για την βυζαντινή αγιογραφία και τις διαφορές των διάφορων σχολών, ενώ τώρα κάνει εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα για το έργο του Βαν Γκονγκ. Έχει ζωγραφίσει το έργο του και ήθελε να δει την δυσκολία που συνάντησε στην σύνθεση των χρωμάτων όπως όταν υπάρχει μια καρέκλα στον πίνακα να δει πώς ήταν η στερεομετρία της, η προβολή της, ποιες δυσκολίες. Επίσης διδάσκει στην σχολή εθνικής Άμυνας στρατηγική νοημοσύνη, καταστολή τρομοκρατίας. Έχει την δραστηριότητά του στο πανεπιστήμιο της Λυόν, όπου η ανακάλυψή του το 1996 είναι η μοναδική που καταγράφεται ως «ρεκόρ στην θεωρία των αριθμών» και κρατά από τότε που είναι πολλά χρόνια μέχρι σήμερα χωρίς να καταρριφθεί από άλλο επιστήμονα. Δικά του δεκάδες βιβλία, θεατρικά έργα, ειδικές μελέτες γλωσσολογίας και άλλων επιστημών

Το ερώτημα πως καταδεχόταν ένας τεράστιος επιστήμονας του μεγέθους του Νίκου Λυγερού να είναι παρόν σχεδόν κάθε εβδομάδα ως επισκέπτης καθηγητής στο ακριτικό μας πανεπιστήμιο στην Θράκη, όταν η αποζημίωση που έπαιρνε μόλις και κάλυπτε τα έξοδα των μετακινήσεών του, απαντήθηκε με την δική του στάση εμμονής να είναι στην περιοχή στην οποία με κάποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να την επιλέξει και για μόνιμη κατοικία. Ο κ. Λυγερός δίδασκε με βάση το προεδρικό διάταγμα το 407, όπου κάθε εξάμηνο ανανεωνόταν η σύμβαση συνεργασίας με το ΔΠΘ. Όταν όμως προέκυψε το θέμα το πανεπιστήμιο μας που κάθε τόσο παίρνει ξένους επιστήμονες και τους εντάσσει στους φίλους και επιτίμους καθηγητές δεν ανανέωσε την σύμβαση συνεργασίας με τον κ. Λυγερό, ενώ θα έπρεπε για χίλιους δύο λόγους να προχωρήσει στην πιο ουσιαστική διασύνδεσή του κάνοντάς τον τακτικό καθηγητή και μάλιστα στην Πολυτεχνική σχολή. Ένας τεράστιος Λυγερός έμεινε ξαφνικά στα αζήτητα του πανεπιστημίου Θράκης, αφού ξαφνικά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έγινε τόσο …μεγάλο που ο Νίκος Λυγερός φαντάζει μικρός…

«Αυτή η ιστορία ξέρετε πόσες φορές έχει γίνει με πολύ μεγάλους επιστήμονες στην Ελλάδα γι' αυτό πραγματικά θλίβομαι με όσα βλέπω», θα μας πει ένας επιστήθιος φίλος του ο Σάκης Λιπορδέζης, διευθυντής του Μουσείου Καραθεοδωρή, που ήταν καλεσμένος του «Χ», εξωτερικεύοντας τις σκέψεις του για την πίκρα που ένοιωσε με την στάση αυτή των ακαδημαϊκών μας δασκάλων, απέναντι σε μια προσωπικότητα των επιστημών που μας άπλωσε πολλές φορές, κάνοντας να νοιώσουμε το μεγαλείο της ψυχής και της γνώσης του όσο μπορούσαμε να το κατανοήσουμε.

« Όσες φορές πήγαινα για διαλέξεις με τον Νίκο κάθε φορά με δικά τους έξοδα έβλεπα ένα τσούρμο μαθητές του να τον ακολουθούν και πραγματικά το ζήλευα αυτό ως δάσκαλος. Έλεγα πως τον ακολουθούν σε όποια πόλη πάμε κι έρχονται από πίσω τόσοι νέοι άνθρωποι αφού ήταν μαγικός ο τρόπος που επικοινωνούσε μαζί τους ώρες ολόκληρες μεταδίδοντάς τους πράγματα.

Το πανεπιστήμιο Θράκης όμως του γύρισε την πλάτη… οι ψήφοι κάποιων ανθρώπων ήταν καθοριστικοί γι' αυτό. Ενώ λένε ότι η επιλογή γίνεται με βάση το επιστημονικό έργο, τις δημοσιεύσεις και την βιβλιογραφία.
-Εδώ πράγματι κάποιος γελά με την αιτιολογία αφού πιο βαρύ βιογραφικό είτε σε δημοσιεύσεις σε επιστημονικές ανακαλύψεις δεν θα μπορούσε να έχει κανένας άλλος. Ο Νίκος Λυγερός είναι ο άνθρωπος που μπορεί να απαντά για όλα και σε πολλά επίπεδα και σε διαφορετικές επιστήμες. Η επαφή με το Δημοκρίτειο ήταν ουσιαστική, δεν ήταν βασισμένη σε οικονομική σχέση. Κάθε φορά που ερχόταν κάναμε κάποιες μελέτες, μεταφράσεις για το μουσείο, από τα χιλιάδες χύμα χειρόγραφα του Κων. Καραθεοδωρή που είχαμε τα έβαλε μια σειρά με επεξηγηματικές ετικέτες, έκανε τις μεταφράσεις των χειρογράφων, κι έτσι έχουμε μια αξιοπρεπή ξενάγηση. Ο ίδιος θα μετέφραζε ολοκληρωμένα το έργο του Καραθεοδωρή κι αντί να τον έχουμε ήδη αξιοποιήσει και σε μια θέση τακτικού καθηγητή τον αποπέμψαμε! Αυτό είναι κάτι που το συναντώ διαρκώς στην έρευνα που κάνω όπου έχω δει Ελληνόπουλα στο εξωτερικό να μεγαλουργούν, ενώ εδώ απαξιώθηκαν. Θα σας μιλούσα για τον Γρηγόρη Λεοντιάδη που ήταν επί έξι μήνες απλός λέκτορας και στην Καλιφόρνια είναι το νούμερο τρία ως γαστρεντερολόγος στον κόσμο, ενώ τώρα βρίσκεται σε έδρα στο πανεπιστήμιο του Καναδά, για τον Θόδωρο Κωφίδη επίσης και τόσα άλλα παραδείγματα.

Με το θέμα που έχει προκύψει, ειλικρινά εμείς θλιβόμαστε και ντρεπόμαστε σαν άνθρωποι της περιοχής κ. Λιπορδέζη, ήθελα λίγο να μας δώσετε το στίγμα της μεγαθυμίας του Νίκου Λυγερού, ο οποίος και την επιστημονική του ανακάλυψη που έκανε την χρέωσε, την ταύτισε, με το πανεπιστήμιο Θράκης.
-Η μεγαθυμία του Νίκου Λυγερού πραγματικά με είχε εντυπωσιάσει ως φίλο του, γιατί είναι πρωτόγνωρη για τα επιστημονικά δεδομένα του μεγέθους αυτού αποτυπώνεται από τον χαρακτήρα, την ανθρωπιά, την σεμνότητα, την ταπεινότητά του. Ποτέ ο Νίκος Λυγερός δεν προσπάθησε να διεισδύσει σε αξιώματα και τίτλους, σας το λέω με κάθε ειλικρίνεια και βεβαιότητα. Εν τούτοις θα το δούμε αυτό το πράγμα και κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, από την αγάπη του για τον τόπο αυτό, για την Θράκη, που την αγαπά και την πονά. Οι μαθηματικές του ανακαλύψεις που έκανε καταμετρώντας τις Αβελιανές ομάδες τρίτης τάξεως που δεν είχαν καταμετρηθεί από το 1220 και βρέθηκαν κάπου 83.000, είναι καταγεγραμμένες στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Τhesaurus in Dimokriteious. Αυτό και μόνο δείχνει την μεγαθυμία του Νίκου Λυγερού, την αγάπη για την Θράκη μας.

Και ήταν μόνο επισκέπτης καθηγητής;
-Βεβαίως απλός επισκέπτης καθηγητής και όσο και αν δεν το φαντάζονται οι συμπολίτες μας ο Νίκος Λυγερός είχε την διάθεση, ακόμα και αν γινόταν, που έπρεπε κατ' εμέ να γίνει τακτικός καθηγητής, να μείνει και να είναι πολίτης της Θράκης, να μεταφράσει όλο το έργο του Καραθεοδωρή στην ελληνική, που θα γινόταν για πρώτη φορά. Τον Νίκο Λυγερό τον οποίο γνώρισα από εσάς και σας είμαι πολύ ευγνώμων γι' αυτό σε όλη μου την ζωή και αυτό το λέω γιατί το πτυχίο που είχα βγάλει μέχρι την ημέρα που γνώρισα τον Λυγερό είναι πολύ μικρότερο, από το πτυχίο που σπούδασα κοντά στον Νίκο Λυγερό, δηλαδή αυτά που έμαθα μετά από την γνωριμία μου με τον Νίκο Λυγερό είναι πολύ περισσότερα και αριθμούνται τα τελευταία έξη χρόνια. Θα γίνονταν λοιπόν σπουδαία πράγματα. Θα πρέπει να πω πως ό,τι έγινε στο μουσείο οφείλεται σε αυτόν, δεν είχαμε εμείς την δυνατότητα, αλλά και πριν την γνωριμία με τον Νίκο Λυγερό ήδη με είχαν απογοητεύσει καθηγητές πανεπιστημίων στα υπόλοιπα πανεπιστήμια της Ελλάδος λέγοντας: «Μην ακουμπάς το έργο του Καραθεοδωρή», «είναι πάρα πολύ υψηλού επιπέδου δεν μπορούμε ούτε εμείς, εσύ θα το ακουμπήσεις, ένας απλός», εγώ βέβαια δεν έλεγα ότι θα το ακουμπήσω, αλλά έλεγα να βρω ανθρώπους που το κατέχουν και να βοηθήσουν και έλεγαν αδύνατον κι έρχεται ο Νίκος Λυγερός, που μου τα δείχνει όλα τόσο απλά, τόσο ωραία σαν να ήταν μαθηματικά του λυκείου. Τόσο απλά μας τα παρουσίασε, γιατί είναι τεράστιος, γιατί είναι προικισμένος με αυτά και έπεσε με τα μούτρα σε αυτή την υπόθεση και ότι κάναμε το κάναμε παρέα και οφείλεται σε αυτόν, αλλιώς το μουσείο θα ήταν ένα νεκρό εκθετήριο σημειώσεων, χειρογράφων και βιβλίων χωρίς να μπορούμε να σας πούμε τι είναι αυτό που κοιτάτε. Τώρα ακόμα και στα παιδιά εξηγώ τι είναι το καθένα και τι σημασία έχει, αυτά τα πράγματα τώρα πώς να τα αντέξω εγώ όταν δέχομαι ένα τηλέφωνο «Σάκη σήμερα ψήφισαν στο Δημοκρίτειο και οι ψήφοι είναι κατά …» Αυτή την περίοδο ετοίμαζε με τα παιδιά μεταπτυχιακές εργασίες πάνω στο έργο του Καραθεοδωρή, όλα αυτά θα ήταν κτήματα δικά μας, οι εργασίες αυτές.

Τώρα πιστεύετε ότι αποκόβεται ο Νίκος Λυγερός;
-Τώρα το μόνο που απομένει να μπορέσει εδώ ο τόπος μας, η πόλη μας, κάτι που το ξέρετε και το έχουμε ξανασυζητήσει και το έχουμε δουλέψει, να γίνει ένα ινστιτούτο Καραθεοδωρή, ένα Κέντρο Ερευνών και να δώσουμε σε αυτό τον άνθρωπο μια θέση να το διευθύνει, να συνεργαστεί παγκοσμίως με άλλους και να μείνουν όλα τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας εδώ, αυτό απέμεινε». Ας επικεντρώσουμε εκεί την προσπάθειά μας.