Με το ψήφισμα 838, η βουλή των Αντιπροσώπων καλωσορίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουάσιγκτον τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, αναγνωρίζοντας τη σημασία της συμβολής του πνευματικού ηγέτη της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για ολόκληρο τον κόσμο, σε θέματα περιβάλλοντος, ειρήνης και θρησκείας.

Παράλληλα το ίδιο ψήφισμα καλεί όσους σχεδιάζουν την πολιτική των ΗΠΑ να συνεχίσουν να παροτρύνουν την Τουρκία για την αναγνώριση της θρησκευτικής ελευθερίας και των ιδιοκτησιακών δικαιώματων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς επίσης και την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης.

Ο ελληνικής καταγωγής ρεπουμπλικάνος βουλευτής από την Φλόριδα Κώστας Μπιλιράκης μαζί με 51 ακόμα βουλευτές που συνυπέγραψαν, κατέθεσε το κείμενο του ψηφίσματος στις 15 Οκτωβρίου για την επικείμενη επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες (20 Οκτωβρίου- 6 Νοεμβρίου 2009) στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και χθες παραμονή της εθνικής μας εορτής πέρασε το εν λόγω ψήφισμα.

Αναφορικά με την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στις Ηνωμένες Πολιτείες διαβάστε και τα εξής:

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ