ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.Οι προοπτικές της Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε. όλο και μειώνονται. Ταυτόχρονα η Τουρκία στρέφεται προς τις μουσουλμανικές χώρες με ένα ζήλο που δεν είχε δείξει εδώ και χρόνια, κάνοντας τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. να αναρωτιούνται: Στρέφεται η Τουρκία όλο και πιο πολύ προς την Ανατολή αντί για τη Δύση.

Όπως επισημαίνεται στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επισκέφτηκε τον Απρίλιο την Τουρκία, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη γεωστρατηγική σημασία της, εξήρε το ρόλο που παίζει η χώρα σαν γέφυρα μεταξύ ανατολής και δύσης, αναγνωρίζοντας τον εξισορροπιστικό ρόλο της στην διένεξη μεταξύ παλαιστινίων και ισραηλινών, και στάθηκε στο πλευρό της για την ένταξη στην Ε.Ε.

Έξι μήνες αργότερα τόσο η Ουάσιγκτον όσο και οι Βρυξέλλες αναρωτιούνται αν μπορούν να στηριχθούν στην Τουρκία ως σύμμαχο και ταυτόχρονα πολλοί Τούρκοι διερωτούνται εάν πρέπει να απορρίψουν την Ε.Ε. προτού τους απορρίψει η ίδια η Ένωση.

Οι φόβοι ότι η Τουρκία εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή της πορεία εντάθηκαν μετά την ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων με το Ισραήλ, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο τις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών μετά την ισραηλινή επέμβαση στη Γάζα.

Ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι η Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διαμεσολαβούσε μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, αισθάνθηκε προδομένος από την ισραηλινή επιθετικότητα και για τον αναίτιο θάνατο αθώων μουσουλμάνων.

Ταυτόχρονα Δυτικοί διπλωμάτες παρατηρούν την τουρκική προσέγγιση απέναντι στο Ιράν. Όταν το επίσημο αποτέλεσμα των διαφιλονικούμενων ιρανικών προεδρικών εκλογών έγινε γνωστό τον Ιούνιο, η Τουρκία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που συνεχάρη τον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ για το αποτέλεσμα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τεχεράνη αυτή την εβδομάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Δύση εφαρμόζει την τακτική δύο μέτρα και δύο σταθμά, επιλέγοντας να πιέσει το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Όσοι κάνουν λόγο για πυρηνικό αφοπλισμό, ας ξεκινήσουν τον αφοπλισμό από τη χώρα τους», είπε χαρακτηριστικά.

Και η οικονομική σημασία της επίσκεψης Ερντογάν στο Ιράν δεν είναι διόλου αμελητέα: οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών έχουν φτάσει ήδη τα 12 δισ. δολάρια το χρόνο και τόσο η Τουρκία όσο και το Ιράν επιθυμούν να τις αυξήσουν πάνω από τα 20 δισ. δολάρια ετησίως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ιδίως στους κλάδους των κατασκευών, των τηλεπικοινωνιών και των τροφίμων.

Και στην ενέργεια, αυτόν τον τόσο κρίσιμο για το νέο «αυτοκρατορικό» ρόλο της Τουρκίας κλάδο, οι τουρκοϊρανικές σχέσεις πηγαίνουν όλο και καλύτερα.

Ήδη τουρκικές επιχειρήσεις αντλούν φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο πεδίο του νοτίου Παρς, ενώ οι δύο πλευρές υπέγραψαν πέρσι προκαταρκτική συμφωνία για τη μεταφορά στην Ευρώπη, μέσω τουρκικών αγωγών, περσικού αερίου αξίας 3,5 δισ. δολαρίων ετησίως.

Τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχουν ταχθεί κατά της τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε. κάτι που η πλειοψηφία των Τούρκων έχει εκλάβει ως απόρριψη της υποψηφιότητάς τους ως μουσουλμανική χώρα.

Ακόμη και μία μερική κατάρρευση των συνομιλιών με την Ε.Ε. μπορεί να έχει συνέπειες .

Η Τουρκία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Συνορεύει με το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία και παραμένει ισχυρό σύμβολο του καπιταλισμού, του εκδημοκρατισμού και του Ισλάμ.

Μεταξύ Μέσης Ανατολής και πρώην Σοβιετικής Ένωσης έχει μεγάλη στρατηγική σημασία και βρίσκεται σε σημείο που αποτελεί πέρασμα για φυσικό αέριο.

Έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και είναι ένας περιφερειακός ηγέτης στον Καύκασο. Παρ' όλα αυτά οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. βρίσκονται σε ένα πρώιμο στάδιο κυρίως επειδή δεν έχε επιλυθεί το Κυπριακό.
Τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι η χώρα δεν θα εγκαταλείψει τη Δύση και ας έχει ενοχληθεί από τις συνεχείς απορρίψεις. Αναλυτές επισημαίνουν ότι αντί να ανησυχεί η Ευρώπη και η Αμερική ότι η Τουρκία μετακινείται προς την Ανατολή, η Δύση ανησυχεί ότι μία τραυματισμένη Τουρκία κινείται προς τη Ρωσία.

Ήδη οι τουρκικές επενδύσεις στη Ρωσία εντατικοποιούνται, ενώ η Ρωσία φλερτάρει την Τουρκία ως ενεργειακό κόμβο.