Του Δημήτρη Δήμα, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΑΡΜΙΤΑΖ Ο ΠΡΩΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.Ενα άρρηκτα συνδεδεμένο μέλος του δικομματικού πολιτικο-στρατιωτικού κατεστημένου της Ουάσιγκτον, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ επί υπουργίας Κόλιν Πάουελ, στην πρώτη διακυβέρνηση Μπους του νεότερου, Ρίτσαρντ Αρμιταζ, επελέγη για τη θέση του προέδρου του Αμερικανο-Τουρκικού Συμβουλίου (ATC).

Ο Ρίτσαρντ Αρμιταζ όχι μόνο είναι ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές των τουρκικών συμφερόντων, αλλά και εκ των «σχεδιαστών» της δημιουργίας ενός τουρκικού προτεκτοράτου στο Β. Ιράκ, κατά την προγραμματιζόμενη (αναβλήθηκε λόγω 11ης Σεπτεμβρίου) αμερικανική επίθεση στο Ιράκ, το 2001 (φωτ. Ass. Press) Ητοποθέτηση Αρμιτάζ στη θέση του επί 9ετία προέδρου της οργάνωσης, στρατηγού Μπρεντ Σκόουκροφτ (σ.σ. πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Μπους του πρεσβύτερου), επιβεβαιώνει την έκταση της διάβρωσης που έχει επιτύχει η Αγκυρα στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια της Ουάσιγκτον και η οποία συντελείται μέσω του ATC, το οποίο κάτω από το πρόσχημα προώθησης των πολύπτυχων σχέσεων των δύο χωρών εξασφαλίζει τη συνεργασία τους έναντι μελλοντικών ανταλλαγμάτων προσοδοφόρου απασχόλησής τους.

Επί πλέον, ο κ. Αρμιταζ έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των τουρκικών συμφερόντων, ιδαίτερα κατά τη θητεία του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και η «επιλογή» του από το Δ.Σ. του ATC, μη ούσα τυχαία, αντανακλά την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη πως «τα πάντα είναι προς πώληση» στην Ουάσιγκτον, όπου οι κατ' ευφημισμόν αξιωματούχοι είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να εκπορνεύσουν την «πραμάτεια» τους».

Τις τελευταίες 10ετίες, χώρες όπως η Τουρκία, αλλά και η Ρουμανία του Τσαουσέσκου παλαιότερα, με «βαρύ μητρώο» στη στέρηση πολιτικών και ατομικών ελευθεριών, έχουν ακολουθήσει διττή στρατηγική στην προσέγγιση της Ουάσιγκτον, χρησιμοποιώντας επιχειρηματικές ομάδες και εβραϊκές κοινότητες για την καλύτερη αντιμετώπιση της «περίπτωσής» τους στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Εξαγορές» αξιωματούχων

Μέσα από αμφιλεγόμενων προθέσεων, στόχων και ύποπτων πρακτικών Συμβούλια, όπως επί του προκειμένου το ATC, έχουν «αγοράσει» την πλέον έξοχη υποστήριξη που το χρήμα τους μπορεί να εξασφαλίσει (σ.σ. ο μακρύς κατάλογος των Αμερικανών αξιωματούχων που έχουν τρέξει να δουλέψουν για τους Τούρκους είναι ατράνταχτη απόδειξη), ενώ με την «ειδική» μεταχείριση των εβραϊκών κοινοτήτων τους έχουν διασφαλίσει ασυλία και στήριξη των Αμερικανοεβραίων (σ.σ. παροιμιώδης ήταν η περίπτωση Τσαουσέσκου που άφησε τους Εβραίους να φύγουν ή τους έδωσε ελευθερίες και έτσι εξασφάλισε την υποστήριξή τους στις ΗΠΑ).

Συναφώς ερμηνευόμενη είναι και προχθεσινή δήλωση (CNN Turk) του διευθυντή της μεγαλύτερης εβραϊκής οργάνωσης στις ΗΠΑ Anti-Defamation Leaque, Αμπραάμ Φόξμαν, ο οποίος φέρεται να εξέφρασε, μεν, τη βεβαιότητά του πως η τελευταία ένταση στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις δεν θα επηρεάσει τη «βαθιά τουρκοϊσραηλινή φιλία», αλλά η παρατήρησή του συνολικά εκτιμώμενη είναι πολλαπλής ανάγνωσης μετά την άκρως προσβλητική συμπεριφορά της Αγκυρας έναντι του Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο, και ιδιαίτερα λόγω της επιδράσεώς της στο στρατηγικό σχεδιασμό του εβραϊκού κράτους.

Ο ρόλος του ATC

Πιο συγκεκριμένα, το ATC, που θεωρείται η σημαντικότερη μη κερδοσκοπική οργάνωση στις ΗΠΑ, έχει άπλετη επιρροή και διασυνδέσεις στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία και στις δεξαμενές σκέψης (Think Tanks), και λέγεται πως δεν υπάρχει αξιωματούχος που αμέσως ή εμμέσως να μη συνδέεται σε κάποιο βαθμό μαζί τους, λόγω του χρήματος που μέσω της οργάνωσης ρέει άφθονο.

Η πολιτική της Ουάσιγκτον για την Αγκυρα σχεδιάζεται στο ATC και παρουσιάζεται εντέχνως στους λήπτες των αποφάσεων, πακεταρισμένη με ωραίο περιτύλιγμα περί της γεωγραφικής χρησιμότητας της γείτονος.

Στο παρασκήνιο, δε, του ATC, όπως έχει καταγραφεί, δρουν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στην Ουάσιγκτον, για τις οποίες το FBI είχε διατάξει την παρακολούθησή τους λόγω της πρακτικής τους που κυμαίνεται από ποικίλων ειδών εκβιασμούς, για να «πείσουν» αξιωματούχους ή νομοθέτες με «αδυναμίες» να συνεργαστούν μαζί τους («The American Conservative»).

Ο «φίλος» της Τουρκίας

Ο Αρμιταζ είναι περισσότερο δεμένος με τα τουρκικά συμφέροντα απ' ό,τι ήταν μέχρι πρόσφατα γνωστό, γιατί, όπως έχει καταγραφεί, φέρεται να έχει υποστηρίξει, μαζί με τους Σκόουκροφτ, Γκρόσμαν και Μπέικερ, τη δημιουργία ενός τουρκικού προτεκτοράτου στο βόρειο Ιράκ, κατά την προετοιμαζόμενη, αλλά αναβληθείσα, αμερικανική επίθεση στο Ιράκ το 2001.

Οι Τούρκοι λέγεται πως είχαν υποστηρίξει την εισβολή και το διαμελισμό του Ιράκ μεταξύ Αμερικανών και Αγγλων, υπό την προϋπόθεση πως θα τους επιτραπεί η κατοχή του Κουρδιστάν και πως θα έπαιρναν υπό την κατοχή τους τα πετρέλαια της περιοχής (σ.σ. οι σχετικές συνομιλίες φέρονται καταγεγραμμένες κατά την παρακολούθηση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών σε μια από τις φερόμενες μεγαλύτερες υποθέσεις κατασκοπίας που εξακολουθεί να παραμένει μυστική κατόπιν δικαστικής εντολής, προφανώς λόγω ανάμιξης και Ισραηλινών).

Τελικώς, το Πεντάγωνο δεν μπόρεσε να τους εξασφαλίσει το αίτημά τους και εν τω μεταξύ μεσολάβησε η 11η Σεπτεμβρίου που άλλαξε τους συσχετισμούς.