της Νίνας-Μαρίας Πασχαλίδου

«Είναι ο Πάπας της Ορθοδοξίας;» «Που θα πάει αν τον διώξουν από την Τουρκία, στην Ελλάδα;» «Οικουμενικός, τι σημαίνει Οικουμενικός;» «Ο οικολογικός Πατριάρχης;» Με αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις που δήλωναν άγνοια αλλά και σύγχυση από φοιτητές, καθηγητές αλλά και απλούς πολίτες ξεκίνησε η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Ι, στο πανεπιστήμιο Georgetown της Ουάσινγκτον την εβδομάδα που μας πέρασε.

Ο Πατριάρχης είχε μόλις ολοκληρώσει το Συνέδριο για το κλίμα στον Μισσισιπή και επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον κυρίως με σκοπό να συναντήσει τον Ομπάμα και την Χίλαρι, για να συζητήσει τόσο τα φλέγοντα εθνικά μας θέματα όσο και την φλέγουσα κατάσταση του πλανήτη. Η γη θερμαίνεται, η θερμοκρασία της έχει αυξηθεί κατά 0.74 βαθμούς τα τελευταία εκατό χρόνια. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Richard Sandor, αν η θερμοκρασία της γης ανέβει άλλους δυο βαθμούς, η διαδικασία αυτή θα είναι ανατρέψιμη. Κόλαση δηλαδή. Φοιτήτρια και εγώ έσπευσα να ακούσω πώς η Ορθοδοξία θα ανατρέψει την καταστροφή του πλανήτη. Στον δρόμο για την αίθουσα της ομιλίας συνάντησα πολυτελή οχήματα, αμέτρητες λιμουζίνες και αστραφτερά τζιπ, στα οποία επέβαιναν ρασοφόροι αλλά και άλλοι επίσημοι. Οχήματα που δεν κινούνται με υδρογόνο όπως φαντάζομαι. Η διάλεξη ξεκίνησε με σαράντα λεπτά καθυστέρηση. Ο Πατριάρχης δήλωσε συγκινημένος με την υποδοχή που του προετοίμασαν παιδιά Ελληνοαμερικανών τα οποία κουβαλούσαν ταμπέλες με οικολογικά μηνύματα και ζωγραφιές. Ήταν πολλοί αυτοί που γονάτισαν για το χειροφίλημα, άλλοι πάλι αδιάφορα χάζευαν τα πλήθη.

«Ο Χριστιανισμός είναι μια επαναστατική θρησκεία» επανέλαβε ο Πατριάρχης για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους μια πίστη που ξεκίνησε πριν από 2000 χρόνια μπορεί να φέρει αλλαγή. Ο χριστιανισμός άλλωστε δεν είναι η θρησκεία που στην θεωρία της κατήργησε το «Οφαθλμόν αντί Οφθαλμού». Δεν διακήρυξε την μη χρήση βίας; Δεν μας δίδαξε ότι πρέπει να γυρίζουμε το μάγουλο από τη άλλη; Nα μη είμαστε εγωιστές και υλιστές;

O Πατριάρχης μίλησε για τον σεβασμό προς το περιβάλλον ο οποίος εκφράζει και την πίστη μας στον Θεό αλλά για τον σεβασμό μας προς τους συνανθρώπους μας. Έφερε σαν παράδειγμα το ήθος το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή συμπεριφοράς μας προς τον πλανήτη, και προς τα πλάσματα που συμβιώνουν μαζί μας επάνω στη γη. Χαρακτήρισε τους ανθρώπους «τύραννους τους γης» και έκανε λόγο για επικυριαρχία και όχι κυριαρχία επί του πλανήτη.

Αν και δεν αναφέρθηκε σε επιστημονικά θέματα, οι παρατηρήσεις ήταν όλες εύστοχες. Στην ομιλία του συμπεριέλαβε και άλλα επίκαιρα θέματα σε μια απόπειρα (ίσως λίγο ατυχής) να θίξει τα ευαίσθητα θέματα της Υγείας, και του πολέμου. «Τα πρώτα νοσοκομεία, ιδρύθηκαν στο Βυζάντιο,στην Καππαδοκία και ήταν για όλους» είπε τονίζοντας την ανάγκη για δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Στο τέλος του λόγου του, χριστιανοί, μουσουλμάνοι, (υπήρξαν και Άραβες μέσα στο πλήθος) και άπιστοι επιβράβευσαν τον λόγο του Παναγιώτατου με ένα θερμό χειροκρότημα.
Μερικοί ωστόσο κοντοστάθηκαν. «Μα ποιος νομίζει ότι είναι, «ο Αλ Γκορ της θρησκείας» είπαν με κακεντρέχεια. Δεν συγκρατήθηκα, «λίγο σεβασμό παρακαλώ» αναφώνησα αυθόρμητα, υπερασπιζόμενη όχι την Ορθόδοξη Χριστιανική θρησκεία, αλλά τον σεβάσμιο και ειρηνιστή Γέροντα που με τόση σοφία μετέδιδε τον λόγο της ανθρωπιάς και της αγάπης προς το πλησίον μας.
Ίσως αν δεν μπορούμε να σώσουμε εμείς τους εαυτούς μας και τον πλανήτη (κάτι το οποίο με τους ρυθμούς που ακολουθούμε είναι μάλλον αδύνατον) κάτι θείο να βάλει το χέρι του. Λίγη πίστη δεν βλάπτει. Πίστη σε οτιδήποτε άλλο εκτός του υλικού κόσμου στον οποίο έχουμε παραδοθεί άμαχοι.

Πρωταγωνιστές