«ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ -ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ       ΓΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ- ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ»

Στην Αδελαϊδα, τελευταίο σταθμό της πολυήμερης περιοδείας της στον Ελληνισμό της Αυστραλίας, η Γραμματέας του ΣΑΕ και Γενική Γραμματέας του Παγκοσμίου Δικτύου Ιατρών Ελληνικής Καταγωγής Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, παρουσίασε τις προτεραιότητες για τον Ελληνισμό της νέας εποχής.

 

Στην ομιλία της, στο Μακεδονικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αδελαϊδα, με θέμα : «ΣΑΕ, Παγκόσμιος Ελληνισμός και Γυναίκες», μίλησε εφ' όλης της ύλης, καταθέτοντας τις δικές της προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο ο Παγκόσμιος Ελληνισμός μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στις κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές εξελίξεις των κοινωνιών που ζει, αλλά και την θέση που πρέπει να έχει το ΣΑΕ , ως παγκόσμιος οργανισμός κατοχυρωμένος θεσμικά στο Ελληνικό Σύνταγμα. 

Η διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας μέσα από μια ενδυναμωμένη ελληνόγλωσση εκπαίδευση, ανανέωση των οργανώσεων με την προσέλκυση της νέας γενιάς, η διεύρυνση της βάσης του ΣΑΕ με την ένταξη ομογενών τρίτης και τέταρτης γενιάς και συνεργασία με τα δίκτυα του Ελληνισμού, η διεκδίκηση του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι για τους Ομογενείς και η δημιουργία Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, ήταν μεταξύ άλλων τα θέματα στην ατζέντα της Δρ. Σαραντοπούλου.

Ειδικότερα, η Δρ. Σαραντοπούλου επεσήμανε ότι βασικός στόχος είναι η σφυρηλάτηση της ελληνικής ταυτότητας και συνείδησης στις νέες γενιές των Ελλήνων στην Αυστραλία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Το πρώτο βήμα για την εδραίωση της ελληνικής ταυτότητας είναι η εκμάθηση της Ελληνικής. Η γλώσσα, ως φορέας των αξιών και των ιδανικών του πολιτισμού μας και όχι μόνον ως μια επιπλέον επιμορφωτική διαδικασία, είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος οι νέοι να γνωρίσουν τις ρίζες τους, να αγαπήσουν την Ελλάδα και αυτό που πρεσβεύει. Επιτυχία μας θα είναι εάν τα παιδιά μας δηλώνουν περήφανοι Έλληνες».

Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί, όπως είπε, στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση που ξεκινά με τα πρώτα ακούσματα στο σπίτι και ολοκληρώνεται με την διδασκαλία της στο προσφερόμενο εκπαιδευτικό σύστημα.

 Τόνισε ακόμη την σημαντική συμβολή των προγραμμάτων φιλοξενίας προς την κατεύθυνση αυτή που επιτρέπουν στους νέους να γνωρίσουν τον τόπο καταγωγής τους, να αισθάνονται υπερήφανοι για την ιστορία και τον πολιτισμό τους και παρότρυνε για την δημιουργία περισσοτέρων τέτοιων πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν τους δεσμούς με την πατρίδα.

Η Γραμματέας του ΣΑΕ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της συμμετοχής των νέων στις παραδοσιακές μορφές οργάνωσης του Ελληνισμού, ως βασική προϋπόθεση για την ανανέωση και συνέχεια των ελληνικών οργανώσεων.  «Σε μια κοινωνία με παγκοσμιοποιημένη αντίληψη, με γοργές εξελίξεις και άλλες απαιτήσεις, τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με το πλεονέκτημα των δύο ταυτοτήτων, της διγλωσσίας σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, της γνώσης λειτουργίας της χώρας υποδοχής, κατέχοντας σημαντικές θέσεις στην κοινωνία έχουν την δυνατότητα  να προσφέρουν την διαφορετική άποψη για την λειτουργία και κατά συνέπεια επιβίωση των οργανώσεων αυτών» είπε.

 Πρότεινε δε, προς την κατεύθυνση αυτή : 1) Το άνοιγμα των διαδικασιών αντιπροσώπευσης, συμπεριλαμβάνοντας απαραίτητα στα διοικητικά όργανα και νέους, 2) επιλογή νέων στόχων βασισμένων και στις ανάγκες των εκπροσώπων της νέας γενιάς 3) ενδυνάμωση και υποστήριξη των δικτύων νεολαίας που ήδη λειτουργούν στις οργανώσεις.

Η κ. Σαραντοπούλου αναφέρθηκε και στο ΣΑΕ τονίζοντας ότι η δημιουργία του αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του Ελληνισμού της Διασποράς.

Ενώ, επεσήμανε ότι στα 14 χρόνια λειτουργίας του έχει κάνει σημαντικά βήματα σε ότι αφορά την εδραίωση της συνεργασίας του Απόδημου Ελληνισμού με την Ελληνική Πολιτεία.

Με διάθεση αυτοκριτικής επεσήμανε ότι «το ΣΑΕ έχει δημιουργηθεί για να εκφράζει κάθε Έλληνα της Διασποράς, να δίνει διέξοδο και λύσεις στα προβλήματα της καθημερινής ζωής, να διεκδικεί για την Ομογένεια. Μα πάνω από όλα να δημιουργήσει μια πολιτική με τον συγκερασμό των ιδεών και προτάσεων από όλους μας, μια ιδεολογική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει ως «βίβλος» για την πορεία του Ελληνισμού στο μέλλον. Με την συμμετοχή όλων σας. Αυτό που όμως δεν έχουμε ακόμη επιτύχει όσο θα θέλαμε είναι να  αναδείξουμε μια στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό από τον Απόδημο Ελληνισμό» είπε.

Μίλησε για την ανάγκη να αναστραφεί η άποψη που κυριαρχεί ότι το ΣΑΕ δεν εκφράζει την πλειοψηφία του Ελληνισμού. «Το ΣΑΕ πρέπει να αγκαλιάσει κάθε Ομογενή, δεύτερης και τρίτης και τέταρτης γενιάς, τους παλιννοστούντες, τους ανθρώπους του καθημερινού βίου αλλά και εκείνους που έχουν αναδειχθεί σε κάθε τομέα της οικονομικής, πολιτικής, επιστημονικής και πολιτιστικής ζωής των χωρών όπου ζουν. Πρέπει να καταστήσουμε το ΣΑΕ αξιόπιστο εκφραστή της Ομογένειας, ισότιμο συνομιλητή και συνεργάτη της Ελληνικής Πολιτείας σε όλο το φάσμα των κρίσιμων θεμάτων του Ελληνισμού, συμπεριλαμβανομένων και των εθνικών μας θεμάτων» είπε.

«Οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν στην συνεργασία με το ΣΑΕ θα πρέπει να λυθούν με σύνεση, καλοπροαίρετο διάλογο και παρεμβατικές προτάσεις από την πλευρά των οργανώσεων. Μην ξεχνούμε ότι το ΣΑΕ στελεχώνουν άνθρωποι με τις δικές τους αδυναμίες» δήλωσε η Γραμματέας του ΣΑΕ και διευκρίνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει και η αντίστοιχη βούληση της Ελληνικής Πολιτείας να αναδείξει και να στηρίξει το ΣΑΕ και τα αιτήματα των Ομογενειακών οργανώσεων.

Χαρακτήρισε πολύτιμο τον ρόλο των Ομογενειακών οργανώσεων, οι οποίες αποτελούν και τον ακρογωνιαίο λίθο του οικοδομήματος του Ελληνισμού, όπως είπε και επεσήμανε ότι δίχως την προσφορά των μελών τους δεν θα υπήρχε το ΣΑΕ. «Το ΣΑΕ, βασίζεται σε εσάς για να πετύχει και να επιτελέσει το έργο που ορίζει η νομοθετική και Συνταγματική επιταγή. Βασίζεται στην τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτετε για να επιτύχουμε τους στόχους μας».

Μίλησε ακόμη για την αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων δικτύων των Ελλήνων επιστημόνων, των επιχειρηματιών, της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στο ΣΑΕ να διευρύνει την βάση του, εκπροσωπώντας το σύνολο της Ομογένειας.

«Για να επιτύχουμε την διεύρυνση πρέπει να κάνουμε προσιτούς τους στόχους μας στους ανθρώπους αυτούς. Και αυτό μεταφράζεται σε συγκεκριμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες που θα προέρχονται από εκείνους και θα αφορούν όλους» είπε.

Τάχθηκε υπέρ της οικονομικής αυτοδυναμίας του ΣΑΕ, που θα οδηγήσει και σε μια μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και επιλογών σε ότι αφορά τον ρόλο του, προτείνοντας την σύσταση επιτροπής που θα έχει την ευθύνη της εξεύρεσης οικονομικών πόρων, και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί το έργο της επίσημης καταγραφής του Ελληνισμού του Εξωτερικού που έχει ξεκινήσει το ΣΑΕ.

Στο πλαίσιο των θεμάτων που άπτονται της συνεργασίας με την Ελληνική Πολιτεία  υπεραμύνθηκε της εξασφάλισης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τους Έλληνες Ομογενείς, προτείνοντας ακόμη ως δεύτερη λύση την δημιουργία ξεχωριστού ανεξάρτητου σώματος εκλεγμένων αντιπροσώπων των αποδήμων στην Ελληνική Βουλή, μια πρακτική που εφαρμόζουν με μεγάλη επιτυχία και άλλες εθνικότητες που έχουν μεγάλες και ισχυρές διασπορές, όπως διευκρίνισε. Αλλά και την προώθηση του αιτήματος για την δημιουργία Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού.

 Τέλος η Δρ. Σαραντοπούλου επεσήμανε ότι η γυναικεία παρουσία πρέπει να ενισχυθεί στις ομογενειακές οργανώσεις αλλά και το ΣΑΕ και εξέφρασε την στήριξη της σε πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Ζήτησε δε την βοήθεια και συμμετοχή όλων στην υλοποίηση του ανθρωπιστικού χαρακτήρα προγράμματος «Μητέρες του Απανταχού Ελληνισμού», το οποίο ξεκινά την υλοποίηση του από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, σε συνεργασία με το ΣΑΕ Περιφέρειας Χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

sarantopoulou-adelaida1.pngΤην υλοποίηση του προγράμματος εκεί ανέλυσε στους παραβρισκόμενους η Δρ. Ελλάδα Μαυρομάτη,  Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και εκπρόσωπος του Συντονιστή ΣΑΕ Περιφέρειας Χωρών της Μαύρης Θάλασσας κ. Ιβάν Σαββίδη, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στις ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες – μητέρες και τα παιδιά σε κάθε χώρα της περιφέρειας αυτής παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία.

Ο Συντονιστής ΣΑΕ-Περιφέρεια Ωκεανίας και Άπω Ανατολής κ. Γιώργος Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στην δράση του ΣΑΕ στην Ωκεανία και τόνισε την ανάγκη στήριξης του δικτύου νεολαίας. Σημείωσε δε, ότι στο πλαίσιο αυτό το ΣΑΕ προγραμματίζει τον Δεκέμβριο συνέδριο στο οποίο θα συμμετάσχουν τα μέλη των Συντονιστικών Συμβουλίων των Δικτύων  Νεολαίας του ΣΑΕ από τις επτά περιφέρειες, στην Ελλάδα. Ανακοίνωσε ακόμη την διοργάνωση των Πανελλήνιων  Αθλητικών Αγώνων, στις 27-29 Νοεμβρίου στην Μελβούρνη, με στόχο την προσέλκυση της νέας γενιάς των Έλληνο-Αυστραλών.

Ο εκπρόσωπος του ΣΑΕ Ν. Αυστραλίας κ. Πήτερ Δερμουτζίδης επεσήμανε την αναγκαιότητα της ενότητας στον Ελληνισμό, ενώ και αυτός τόνισε ότι πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη της νέας γενιάς. Ακόμη έκανε αναφορά στην παρουσία του ΣΑΕ στην Νότιο Αυστραλία αλλά και την επικείμενη συνάντηση του δικτύου νεολαίας στην περιοχή ευθύνης του.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Flinders, με υπεύθυνο συντονισμού τον υπεύθυνο του Τμήματος Νεοελληνικών του Πανεπιστημίου του Φλίντερς της Νοτίου Αυστραλίας Μιχάλη Τσιανίκα, το ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Αδελαϊδας και Ν. Αυστραλίας, τον Πολιτιστικό Όμιλο Ελληνίδων Παμμακεδονικής Ενώσεως Αυστραλίας «Βεργίνα», την Οργάνωση Ελληνίδων και Ελληνοκυπρίων Γυναικών Νότιας Αυστραλίας (ΟΕΕΓΑ-ΝΑ) και το Συμβούλιο Ελληνικού Πολιτιστικού Μήνα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αδελαίδα Δημήτρης Χατζόπουλος, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Δυτικής, Βόρειας και Νότιας Αυστραλίας κ. Γεώργιος Παπαγιάννης, εκπρόσωποι των ομογενειακών οργανώσεων και των ΜΜΕ, ενώ ακολούθησε δεξίωση με παραδοσιακά εδέσματα των κυριών της οργάνωσης «Βεργίνα», στον χώρο του Μακεδονικού Πολιτιστικού Κέντρου, το οποίο φιλοξενεί και ένα λαογραφικό Μουσείο.