Στην «ανασύνταξη των τουρκικών μειονοτήτων στα Βαλκάνια» και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την προώθηση «μείζονος τουρκικής επαναδιεισδύσεως στην περιοχή» (όπως ανέφερε ο ίδιος ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών) αποδύεται η Άγκυρα, θέτοντας ήδη σε εφαρμογή συγκεκριμένους σχεδιασμούς, βασικό μέρος των οποίων αφορά την Ελλάδα.

 

Κι αυτό, γιατί:

  • Αφενός εξυπηρετούνται οι στόχοι σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, όπου σύντομα θα γίνουν αισθητές τουρκικές ενέργειες σε διάφορα επίπεδα, για τη δημιουργία τετελεσμένων.
  • • Αφετέρου βρίσκεται υπό διαμόρφωση ευρύτατο τόξο στρατηγικών συμμαχιών με φίλιες χώρες της περιοχής και ειδικότερα με τα Σκόπια, το Κόσοβο, την Αλβανία και τη Βοσνία, τώρα δε γίνεται και άνοιγμα προς το Βελιγράδι.
  • Σε ό,τι αφορά το πρώτο, το «ΠΑΡΟΝ» είναι σε θέση να αποκαλύψει -με βάση στοιχεία που περιέχονται σε απόρρητες διπλωματικές ενημερωτικές εκθέσεις- ότι στη Θράκη η Άγκυρα προχωρεί σε μεθοδεύσεις τέτοιες που θα διαμορφώσουν κατάσταση «αναπαραγωγής κυπριακού μοντέλου»!
  • Με πρώτη φάση την ανοικτή διεκδίκηση «συλλογικού εθνικού αυτοπροσδιορισμού». Ήδη δημιουργούνται ομάδες πιέσεως στον ευρωπαϊκό χώρο, με πεδίο το Συμβούλιο της Ευρώπης και συνηγόρους βουλευτές διαφόρων χωρών, κυρίως Βρετανών, Γερμανών και Ολλανδών.
  • • Σε δεύτερη φάση, θα εκδηλωθούν παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις μειονοτικών στοιχείων εκτός από τη Θράκη και -για πρώτη φορά- στη Ρόδο και την Κω! Κινητοποιήσεις, οι οποίες θα έχουν τη μορφή οργανωμένων διαμαρτυριών «κατά της παραβιάσεως θεμελιωδών δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητος».
  • Σκοπός θα είναι να δοθούν προς τα έξω μηνύματα όξυνσης στην περιοχή, με την Άγκυρα να εκδηλώνει ταυτόχρονα αυξημένη εκβιαστική επιθετικότητα στο Αιγαίο, ώστε να δημιουργηθεί ανάλογο κλίμα.
  • Τα περί «αναπαραγωγής κυπριακού μοντέλου» σε ό,τι αφορά τη Θράκη εμφανίζονται ως αναφορές σε άτυπα τουρκικά έγγραφα, καθώς και σε αναφορές μειονοτικών παραγόντων, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια βρίσκονται σε συνεχή επαφή (επί επιπέδου μη κυβερνητικών οργανώσεων) και με τουρκοκυπριακούς κύκλους.

Υπάρχουν μάλιστα σαφείς ενδείξεις ότι:

  • Μειονοτικοί παράγοντες από τη Θράκη, στη διάρκεια επισκέψεών τους στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, πέρασαν (επανειλημμένα) και στο «ψευδοκράτος», όπου είχαν επαφές με τουρκοκυπριακούς εθνικιστικούς κύκλους και «επισήμους» του κατοχικού καθεστώτος.
  • Συναντήσεις μεταξύ τουρκοκυπριακών κύκλων και μειονοτικών από τη Θράκη πραγματοποιήθηκαν (ακόμη και πρόσφατα) στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, στα πλαίσια διαφόρων εκδηλώσεων, σε συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση συνάντησαν τον ίδιο τον Ραούφ Ντενκτάς, που ήταν και ομιλητής σε πανεπιστήμιο.
  • Καλά πληροφορημένοι ανώτεροι διπλωμάτες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, όχι μόνον είναι απολύτως ενήμεροι για όλα αυτά που συμβαίνουν, αλλά και διατυπώνουν ευθέως τις ανησυχίες τους για τις τουρκικές αυτές μεθοδεύσεις και τις επικίνδυνες προοπτικές που δημιουργούνται, θεωρώντας ότι «το «παιχνίδι», σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, θα επικεντρωθεί από την Άγκυρα περισσότερο στη Θράκη και κατά δεύτερον λόγο στο Αιγαίο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο «ΠΑΡΟΝ» διπλωμάτης, επικεφαλής μιας εκ των Διευθύνσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

TO ΠΑΡΟΝ