ΑΝΗΜΠΟΡΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ.

«Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ ΕΑΝ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ. ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΗΤΗΡΙΟ ΜΟΧΛΟ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ».

Συνέντευξη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ της Β΄Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Γιώργου Αρβανιτίδη, στο  Greek American News Agencyη και τη δημοσιογράφο Αντωνία Πατσίδου.

 

•1)      Ποια είναι η νέα πνοή ανάπτυξης στην καταπονημένη δυτική περιφέρεια του νομού Θεσσαλονίκης για την οποία κάνατε λόγο και υποσχεθήκατε προεκλογικά ότι θα υλοποιήσετε στους τομείς α) περιβάλλοντος, β) ανάδειξης ανεκτίμητου πλούτου της επαρχίας Λαγκαδά.

Η  δυτική περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης είναι καταπονημένη γιατί υπέστη επί δεκαετίες και ιδιαίτερα επί συντηρητικών κυβερνήσεων, ένα ιδιότυπο καθεστώς «περιβαλλοντικού απαρτχάϊντ». Οποιαδήποτε ανεπιθύμητη λειτουργία και εγκατάσταση στέλνονταν εκεί,  συχνά χωρίς κατάλληλες υποδομές και τεχνολογικές προβλέψεις.

Ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης για αυτή την περιοχή καθώς και για την επαρχία Λαγκαδά συμπεριλαμβάνει την εγκατάσταση υπερτοπικών λειτουργιών στην περιοχή. Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο είναι μία καλή αρχή, η μεταφορά πανεπιστημιακών τμημάτων και νοσοκομειακών κτιρίων στο Λαγκαδά θα αποτελούσε μία καλή συνέχεια, όπου επίσης θα πρέπει  να δοθεί παράλληλα μία υποστήριξη στον αγροτουρισμό και στον οικοτουρισμό .

•2)      Αναφερθήκατε επίσης σε έργα και υποδομές που επιβάλλεται να οργανωθούν ώστε να εξελιχθεί με σχέδιο και πρόγραμμα η ανάπτυξη των ανατολικών περιοχών της περιφέρειας. Επιγραμματικά ποιο είναι αυτό το σχέδιο βάση του οποίου πρέπει να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ?

Ανατολικά, είναι επείγουσα προτεραιότητα η επίλυση προβλημάτων αστικών υποδομών( δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης κλπ) σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των οδικών δικτύων. Η ζώνη καινοτομίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο πρέπει να συνδυασθούν με μία λελογισμένη τουριστική ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, για το οποίο η Πολιτεία μέχρι τώρα  έχει κάνει ελάχιστα , αφήνοντας τις καλές τοπικές προσπάθειες αβοήθητες και ασυντόνιστες.

•3)      Η αποβιομηχάνιση τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τη θέση της βιομηχανικής ανάπτυξης που υπήρχε πριν χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής περιφέρειας. Το γεγονός αυτό κλόνισε την οικονομία της ευρύτερης περιοχής δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα και κοινωνικούς τριγμούς στην ευρύτερη περιφέρεια. Ποιες είναι οι νέες ιδέες και προτάσεις που καταθέτεται για την αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού ζητήματος?

Η βιομηχανική ζώνη πρέπει να ενισχυθεί. Αυτό είναι αναμφισβήτητο.

Όμως η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ δίνει το έναυσμα για να αναπτυχθεί στην περιοχή αυτή ένας προωθημένος πόλος στον τομέα των υπηρεσιών εκείνων που μπορούν να συνδυαστούν με τη βιομηχανική δραστηριότητα και με την έντονη εκθεσιακή λειτουργία. Θα πρέπει επίσης να αξιοποιηθεί το γεγονός πως η περιοχή αυτή με τα ποτάμια και τα Δέλτα τους (Αξιός, Γαλλικός κλπ) μπορεί να λειτουργήσει ως Οικολογική Πύλη της Θεσσαλονίκης

•4)      Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου, έπειτα από αυτή τη μεγάλη και καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ με διαφορά δέκα μονάδων μπροστά από τη Ν.Δ, επισήμανε την ανάγκη για μια εθνική προσπάθεια με πυξίδα τον πολίτη και μόνο αυτόν. Πιστεύετε ότι επιτέλους ο πολίτης θα αισθανθεί ότι υπάρχει προστασία και ενδιαφέρον του κράτους, γιατί ξέρετε τα τελευταία χρόνια νιώθει ανυπεράσπιστος μπροστά στο «αδηφάγο κράτος».

Δεν το πιστεύω μόνο εγώ αλλά εκατομμύρια έλληνες πολίτες που έδωσαν την εμπιστοσύνη τους στο ΠΑΣΟΚ και στο Γιώργο Παπανδρέου ακριβώς για να καταστήσει αξιόπιστο το Κράτος, λειτουργική τη Δημόσια Διοίκηση και συντεταγμένη την Πολιτεία μας. Σε αυτά τα πλαίσια, θα βρει χώρο για να ανασάνει και η κοινωνία των πολιτών με τα κινήματα της  καθώς επίσης θα αναβαθμιστεί και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

•5)      Εμμένοντας στις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου, τόνισε ότι γνωρίζει ποιες είναι οι δυνάμεις που εγκλωβίζουν τη χώρα στη διαφθορά, την αναξιοκρατία, την ανομία και την σπατάλη λέγοντας ότι ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί η Ελλάδα να απελευθερωθεί από αυτές τις δυνάμεις. Θα τα καταφέρει ο πρωθυπουργός να αντιπαρατεθεί με τις δυνάμεις αυτές?

Είμαι απολύτως βέβαιος πως ναι. Πρώτον , επειδή δε χρωστά σε κανέναν , δεύτερον επειδή  έχει την υποστήριξη του λαού και τρίτον επειδή έχει περάσει σε όλους μας την πεποίθηση πως ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε.

•6)      Αυτή η πύρρειος νίκη του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 43.94% τι ευθύνες αποκομίζει στο κυβερνών κόμμα και τι πρέπει να προσέξει ο Γιώργος Παπανδρέου για να μην προκύψουν ζητήματα διαφθοράς και έπαρσης στην κυβέρνηση?

Κατ'αρχήν δεν ήταν πύρρειος νίκη αλλά θρίαμβος. Δε δικαιούμαστε να διαψεύσουμε τις ελπίδες του λαού μας. Το παραμικρό δείγμα αλαζονείας και έπαρσης πρέπει να αντιμετωπίζεται με άμεσο παραγκωνισμό και απομάκρυνση από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.  Ναι , το γνωρίζουμε πως η εξουσία φθείρει και διαφθείρει αλλά η λαϊκή συμμετοχή και η επαγρύπνηση των οργανωμένων φορέων των πολιτών(συνδικάτα, Αυτοδιοίκηση κλπ) πιστεύουμε πως θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε τέτοιες καταστάσεις.

•7)      Προεκλογικά τονίσατε το χρέος της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας τους αναγκαίους πόρους στους δήμους για την υλοποίηση των υποδομών που απαιτούνται. Με ποιο τρόπο η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την τοπική αυτοδιοίκηση?

Το ΠΑΣΟΚ  είναι το κόμμα της Αυτοδιοίκησης και της Αποκέντρωσης. Όλα τα μεγάλα βήματα στα θέματα αυτά ξεκίνησαν μετά το '81, με τον Ανδρέα Παπανδρέου και συνεχίστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς υπάρχει η παράδοση και η δυναμική για να δώσουμε μία νέα ώθηση στην Αυτοδιοίκηση . Με έναν νέο Καποδίστρια και με αιρετούς Περιφερειάρχες, με επιστροφή μέρους των «δανεικών και αγύριστων» από το Κράτος και με αυξημένες αρμοδιότητες των Δήμων να έχουν αυτοτελείς πόρους μπορούμε να έχουμε μία νέα εποχή στην Αυτοδιοίκηση και στην Αποκέντρωση.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ. Η ΠΟΡΕΙΑ, Η ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης γεννήθηκε στη Σίνδο το 1959. Πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος (Διοίκηση Επιχειρήσεων) της Ν.Ο.Ε., του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Νομικά και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στη Σχολή Ν.Ο.Ε. του Α.Π.Θ., Δημοτικός Σύμβουλος Σίνδου από το 1986 – 1990 και υποψήφιος για το Δημαρχιακό αξίωμα το 1990. Διετέλεσε για μια διετία (1988-90) Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Ιωνίας – Σίνδου.

Εκλέχθηκε Δήμαρχος Σίνδου το 1995 και Δήμαρχος Εχεδώρου το 2003, αξίωμα το οποίο κατέχει μέχρι σήμερα. Από πολύ νωρίς αναπτύσσει κοινωνική, πολιτική και επιχειρηματική δραστηριότητα και το 1995 ιδρύει την εταιρεία «Arvanco Χημικά ΑΒΕΕ» της οποίας είναι Πρόεδρος έως σήμερα.

'Hταν Υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στις Εθνικές Εκλογές του 2000, στη Β' Εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας Μακεδονίας – Θράκης (1997-98). Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Εταιρίας Νομού Θεσσαλονίκης Α.Ε., από το 1995 έως το 1997 και από το 1998 έως το 2006. Μέλος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Εταιρίας Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης Α.Ε. Μέλος του Δ.Σ. Ενεργειακής Θεσσαλονίκης Α.Ε. και του Δ.Σ. Αερίου Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Συμμετείχε για τρία χρόνια στο Δ.Σ. της 'Eνωσης Αναπτυξιακών Εταιριών της Ευρώπης «EURADA». Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων και Μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων το 2002 και Σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας κ. Πέτρου Ευθυμίου καθώς και Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΟ.Κ.Από το 2003 είναι μέλος της Τοπικής 'Eνωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Θεσσαλονίκης.

Είναι παντρεμένος με την Καλλιόπη Αραμπατζή και έχει δύο κόρες, τη Μαρία και τη Σταυρούλα.