Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) θα ξεκινήσει την προβολή δύο διαφημιστικών σποτ τα οποία στόχο έχουν να προσελκύσουν στην υπηρεσία Αμερικανούς ιρανικής και αραβικής καταγωγής. Η πρώτη ιδιωτική προβολή θα γίνει σε περιοχή του Ντιτρόιτ, η οποία θεωρείται το κέντρο της μεγάλης κοινότητας Αμερικανών πολιτών που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή.

Πριν δύο μήνες περίπου την περιοχή επισκέφθηκε ο διευθυντής της υπηρεσίας Λέον Πανέτα, ο οποίος κάλεσε τους Αμερικανούς αραβικής καταγωγής και τους μουσουλμάνους ηγέτες να ενώσουν τις προσπάθειές τους για να μειωθεί η απειλή της τρομοκρατίας κατά των ΗΠΑ.

Η CIA έχει θέσει πενταετή στόχο να αναβαθμίσει την ύπαρξη ατόμων που γνωρίζουν αραβικά και άλλες γλώσσες που είναι σημαντικές για τη δουλειά της. Σύμφωνα με τον Λέον Πανέτα, η προσπάθειά του εστιάζεται στο να αυξηθεί το ποσοστό των ατόμων που γνωρίζουν καλά ξένες γλώσσες, από 1/3 που είναι σήμερα σε 50% κατ' ελάχιστο.

Είναι απλά εντυπωσιακό το πως εργάζονται οι σημαντικές υπηρεσίες πληροφοριών και τι στόχους θέτουν. Ποιο είναι άραγε το αντίστοιχο… σύστημα πρόσληψης στην Ελλάδα;

Υπάρχουν άραγε άτομα που θεωρούν τις υπηρεσίες πληροφοριών ως μια προκήρυξη που χωράει πολύ μέσο, ώστε να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι χωρίς εξετάσεις ΑΣΕΠ και μετά να βολευτούν κάπου εύκολα (όπως π.χ. μια μετάταξη σε νομαρχία ή στο υπουργείο οικονομικών…);

Ή μήπως περιμένουν οι αρμόδιοι υπουργοί να βγαίνει η δουλειά από τους λίγους και καλούς που δίνουν τα πάντα για τη δουλειά που κάνουν και είναι αυτοί που κρατάνε το σύστημα;

Και σα να μη φτάνει αυτό, το «ευχαριστώ» που εισπράττουν για τη θυσία τους, να είναι η απαξία, επειδή οι πολιτικές ηγεσίες, μέσα στην αφασία τους, δεν κατανοούν το πόσο κρίσιμες είναι για την εθνική ασφάλεια και ευημερία αυτές οι υπηρεσίες.

Αντί αυτού, στην Ελλάδα εξακολουθούμε να τις αντιμετωπίζουμε με βάση την εμπειρία από την περίοδο της Χούντας και χάνουμε το χρόνο μας τη στιγμή που όλος ο κόσμος τραβάει μπροστά, εθελοτυφλώντας ότι εμάς δε μας αφορά και δεν τις χρειαζόμαστε. Και μετά εκπλησσόμαστε διαρκώς από τις εξελίξεις και μας φταίνε πάντα οι άλλοι.

Και όταν έλθουν οι εκλογές πάμε πάλι και τους ψηφίζουμε, και την επομένη ξανασκεφτόμαστε ότι με την ασχετοσύνη τους καταστρέφουν καθημερινά τη χώρα.

Και οι εξειδικευμένοι σε όλα αυτά τα αντικείμενα νέοι, με όρεξη για δουλειά και αγάπη για την πατρίδα, συνωστίζονται στους προθαλάμους των πολιτικών για ένα… Stage, και οι λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ εμπλουτίζονται συνεχώς.

Και η αφασία συνεχίζεται…