Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία πρέπει να σταματήσει να βασίζεται στους Αμερικανούς καταναλωτές για την ενίσχυση της ανάπτυξής της. Σε κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας την Τρίτη ο κ. Γκάιτνερ δήλωσε ότι για να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις, η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστείγια να εξισορροπήσει την παγκόσμια οικονομία.

 

Ο κ. Γκάιτνερ σημείωσε ότι η απομάκρυνση από μια διεθνή οικονομία που βασίζεται στην Αμερικανική ζήτηση, σε μια οικονομία που θα βασίζεται στην παγκόσμια ζήτηση είναι κρίσιμης σημασίας για την μείωση της Αμερικανικής ανεργίας και την αύξηση των μισθών της Αμερικανικής μεσαίας τάξης.

Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επεσήμανε ότι οι Αμερικανοί αποταμιεύουν περισσότερο και η κυβέρνηση Ομπάμα έχει αρχίσει να επικεντρώνει την προσοχή της στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.Οι αναπτυσσόμενες αγορές και οι οικονομίες με μεγάλα πλεονάσματα θα πρέπει τώρα να αυξήσουν την εσωτερική τους ζήτηση και να μειώσουν την έμφαση στις εξαγωγές.