Του Μενέλαου Τασιόπουλου

Ιδιαίτερη αναταραχή επικρατει στο περιβάλλον της οικογένειας Μητσοτάκη αλλά και στο επιτελείο της Ντόρας Μπακογιάννη , μετά την απόλυτη ανατροπή των δεδομένων στην κούρσα της διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία. Οι δημοσκοπήσεις παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν να μετρήσουν με ακρίβεια τις προθέσεις του εκλεκτορικού σώματος , αφού κανείς δεν είναι σε θέση να ορίσει τον αριθμό των μελών και ψηφοφόρων του κόμματος που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν στην διαδικασία της 29ης Νοεμβρίου, καταγράφουν πλέον μιά ισχυρή πρωτοπορία του Αντώνη Σαμαρά έναντι του φαβορί αρχικά Ντόρας Μπακογιάννη.

Ταυτόχρονα και η παράσταση νίκης τόσο στον πρώτο γύρο όσο πολύ περισσότερο στον δεύτερο γύρο, στην περίπτωση που η υποψηφιότητα Ψωμιάδη μείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος, προεξοφλούν μιά άνετη επικράτηση του Μεσσήνιου πολιτικού. Στο κλίμα αυτό η επιλογή του επιτελείου Μπακογιάννη γιά το φίνις στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Ο ένας είναι η πόλωση στο εσωτερικό της ΝΔ. Ο δεύτερος είναι να επικρατήσει ένα κλίμα διάχυτης μιζέριας και απογοήτευσης. Στόχος είναι να δημιουργηθούν συνθήκες αποτροπής για τη μαζική προσέλευση των ψηφοφόρων στην κάλπη. Η προσέγγιση αυτή στηρίζεται στην πεποίθηση που έχει το επιτελείο Μπακογιάννη ότι διαθέτει τον πιό συγκροτημένο μηχανισμό, ο οποίος ασχέτως συνθηκών θα ψηφίσει, με αποτέλεσμα η Μπακογιάννη να επικρατήσει στην εκλογή. Ταυτόχρονα θεωρείται δεδομένο ότι όσο μικρότερη είναι η προσέλευση τόσο λίγότερο θα εκφρασθεί το αντιμητσοτακικό "μέτωπο" που κυριαρχεί την βάση της ΝΔ.

Παράλληλα γιά το φίνις η Ντόρα Μπακογιάννη προβάλει ένα αξιοσημείωτο δίλημμα. Σύμφωνα με αυτό εαν εκλεγεί αυτή ο Σαμαράς ,εξαιτίας του παρελθόντος του δεν θα αποχωρήσει από το κόμμα. Στην αντίθετη περίπτωση αυτή μπορεί και να διασπάσει τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή έχει έρθει σε επαφή με συγκροτήματα τύπου αλλά και διαπλεκόμενους επιχειρηματίες που έχουν στηρίξει τα συμφεροντά τους στην επικράτηση της και έχει ζητήσει κάλυψη και υποστήριξη, εαν επιχειρήσει τέτοια έξοδο. Βεβαίως έμπειρα στελέχη ακόμη και του δικού της επιτελείου σημειώνουν στις "κλειστές συσκέψεις" ότι πρώτον κάθε εγχείρημα δημιουργίας νεοφιλελεύθερου σχηματισμού, που συσχετίζεται με τη δημιουργία νέου Κέντρου, έχουν σημειώσει πολύ μικρά ποσοστά αποδοχής στην κοινωνία και τις εκλογές. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι περιπτώσεις Μάνου και Ανδριανόπουλου. Από την άλλη πλευρά είναι γνωστό ότι τα συγκροτήματα τύπου, μόνον στην αρχική περίοδο και εφόσον το εγχείρημα αξίζει ,στηρίζουν. Στη συνέχεια και όταν τα ποσοστά αποδοχής στις δημοσκοπήσεις και την κάλπη καταρρέουν, εγκαταλείπουν πρώτα το "σκάφος" και την υποστήριξη του πολιτικού εγχειρήματος.

Πολιτικοί παρατηρητές συνδέουν μάλιστα τα πλήγματα που δέχεται ο υπουργός Άμυνας Ευ. Βενιζέλος, από συγκεκριμένες εφημερίδες , τις τελευταίες εβδομάδες ως μέσον πίεσης σε μιά περίπτωση διάσπασης από την Μπακογιάννη της ΝΔ, να προχωρήσει και αυτός από την πλευρά του σε ανάλογες τακτικές στο επίπεδο ΠΑΣΟΚ, ούτως ώστε η πρώτη να μην κατηγορηθεί γιά αποστασία, αλλά και το όλο εγχείρημα να λάβει πιό θεσμικό και πιό μόνιμο χαρακτήρα. Φυσικά από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος φέρεται ότι ούτε πιστεύει ούτε έχει τη διάθεση να υπηρετήσει τέτοιας λογικής στρατηγικές. Εξάλλου μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένας πολιτικός σχηματισμός υπό την Ντόρα, έξω από τη ΝΔ, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μπορούσε να πετύχει με πλήρη στήριξη στα ΜΜΕ, ποσοστά από 5-7%, σε εθνικές εκλογές, στερώντας απλά την επικράτηση ή την ισχυροποίηση της Κεντροδεξιάς. Από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά και του επιτελείου του εκτιμάται ότι τέτοιου τύπου σενάρια στερούνται ρεαλιστικής βάσης και ότι η Μπακογιάννη θα παραμείνει "εντός των τειχών" ακόμη και εάν χάσει στην κούρσα της διαδοχής.

Πάντως αυτό που πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι ότι τα σενάρια της διάσπασης της ΝΔ, δεν εκπορεύονται, υπό τη μορφή παραίνεσης από τα συγκροτήματα τύπου , αλλά αποτελούν αντικείμενο πληροφόρησης από το επιτελείο Μπακογιάννη, που προσπαθεί να θέσει ένα εκβιαστικό δίλημμα στους ψηφοφόρους μήπως και ανατραπεί η δυναμική υπερ Σαμαρά η οποία εμπεδώνεται, όχι μόνον στις δημοσκοπήσεις αλλά και στην καθημερινότητα της εσωστρεφούς περιόδου γιά τη Ν.Δ

axiaplus.gr