Απορρίπτει διάλογο εφ΄ όλης της ύλης για τα θέματα του Αιγαίου ο κ. Γ. Παπανδρέου, στην απαντητική επιστολή του προς τον κ. Ερντογάν, ενώ κάνει σαφές ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να προσφύγει εάν συμφωνεί και η Τουρκία- στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.

Επίσης, στην ίδια επιστολή που αναμένεται να σταλεί στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, ο κ. Παπανδρέου κάνει σαφές στον κ. Ερντογάν ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ υπενθυμίζει ότι το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη δεν είναι διμερές αλλά εσωτερικό θέμα της Ελλάδας και δεν μπορεί να μπαίνει στη λογική της αμοιβαιότητας με τα δικαιώματα του Πατριαρχείου.
Σημειώνεται ότι η τουρκική πλευρά σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ των τελευταίων εβδομάδων εν όψει και της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου όπου θα εξεταστεί η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, ζητεί διάλογο εφ΄ όλης της ύλης με την Αθηνά για τα θέματα του Αιγαίου, αλλά και τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης (των δύο κοινοτήτων και των τριών εγγυητριών δυνάμεων) για το Κυπριακό.
 

Τελικές αποφάσεις. Αθήνα και Λευκωσία αναμένεται να καταλήξουν τις επόμενες μέρες στις τελικές αποφάσεις για τη γραμμή που θα ακολουθήσουν στη Σύνοδο Κορυφής (11-12 Δεκεμβρίου) απέναντι στην Τουρκία. Η Λευκωσία κάνει ήδη λόγο για την ανάγκη η Άγκυρα να υποστεί συνέπειες (δηλαδή κυρώσεις) αν δεν συμμορφωθεί με την υποχρέωσή της να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στη Λευκωσία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μπλοκάρει κεφάλαια στη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Λευκωσίας να μπει φρένο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η Λευκωσία δεν θα ήθελε να μπλοκάρει κεφάλαια. Η Αθήνα κρατά τα χαρτιά της κλειστά και παρ΄ ότι κάνει λόγο για την ανάγκη αυστηρής και αντικειμενικής αξιολόγησης τον Δεκέμβριο, είναι πολύ προσεκτική στη ρητορική της και δεν έχει χρησιμοποιήσει τη λέξη «κυρώσεις».

Τα κεφάλαια. Πάντως, αν και οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, ενδεικτικό της δυσκολίας αλλά και της αμφιθυμίας τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας σε σχέση με το μπλοκάρισμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Άγκυρας, είναι το γεγονός ότι- σύμφωνα με πληροφορίες – το κεφάλαιο για το περιβάλλον, το οποίο Αθήνα και Λευκωσία εξέταζαν να μπλοκάρουν, προχωρά μέχρι στιγμής κανονικά, με τη σύμφωνη γνώμη Ελλάδας και Κύπρου. Το κεφάλαιο, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί συνδέεται άμεσα με ζητήματα διασυνοριακότητας, αναμένεται να ανοίξει στις 21 Δεκεμβρίου, αν και σε κάθε περίπτωση δεν αποκλείεται να μπλοκαριστεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 7 Δεκεμβρίου.

«Η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης του ΟΗΕ»
Επικοινωνιακά τρικ για το Κυπριακό

Η Άγκυρα, παρά την κινητικότητά της, δεν εκδηλώνει τις προθέσεις της και αναλώνεται σε επικοινωνιακά τρικ.
Πρόσφατο παράδειγμα η πρόταση του Ταγίπ Ερντογάν προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης (των δύο κοινοτήτων και των τριών εγγυητριών δυνάμεων) για το Κυπριακό, η οποία, λένε διπλωματικές πηγές, δεν μπορεί να έχει τύχη στην τρέχουσα διαδικασία λύσης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τ. Ερντογάν δήλωσε πως υπέβαλε την πρόταση για κοινή συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων και των δύο πλευρών στο Κυπριακό στον γ.γ. του ΟΗΕ, σε συνάντησή τους στη Ρώμη. Η ιδέα Ερντογάν για πενταμερή διάσκεψη είναι στην ουσία η συνέχεια της παλαιότερης τουρκικής πρότασης για τετραμερή (Ελλάδας, Τουρκίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων), με την προσθήκη της Βρετανίας ως εγγυήτριας δύναμης. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η πρόταση είναι πρόωρη και έρχεται σε λάθος χρονική στιγμή.

Ας μιλήσουμε επιτέλους!