Ο πρωθυπουργός έχει προσκαλέσει τους πρωθυπουργούς της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας σε άτυπη τριμερή συνάντηση στις Πρέσπες για να συζητήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας για την προστασία και την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του πάρκου Πρεσπών, από όπου η πλευρά της ΠΓΔΜ αντλεί υπερβολικά νερό διαταράσσοντας τις οικολογικές ισορροπίες.

Η κυβέρνηση τονίζει ότι η συνάντηση Παπανδρέου-Γκρούεφσκι στις Πρέσπες δεν υποκαθιστά, ούτε βλάπτει τη διαδικασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας έχει δηλώσει πως αυτονόητα οι δύο πρωθυπουργοί θα θίξουν το θέμα της ονομασίας, αλλά δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση.

Η συνάντηση των Πρεσπών έρχεται λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, στην οποία προσβλέπει η ΠΓΔΜ για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στη βάση της πρόσφατης εισήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι Βρυξέλλες παροτρύνουν για άμεση λύση με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση κοινοτικό επίτροπο Όλι Ρεν να δηλώνει από το Στρασβούργο ότι «όλοι θα βγουν κερδισμένοι, ΕΕ και χώρες-μέλη, εάν βρεθεί μία λύση για την ονομασία τον Δεκέμβριο».

Σε κοινό τους άρθρο σήμερα στη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της Ε.Ε. Χ. Σολάνα και ο αρμόδιος Επίτροπος για την Διεύρυνση Όλι Ρεν απευθύνουν ισχυρή προτροπή προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ να κινηθεί αποφασιστικά για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, με στόχο να καταστεί δυνατή η προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας.

«Η επίτευξη προόδου στο θέμα της ονομασίας μπορεί να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο για μία θετική εξέλιξη στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Αντιθέτως, αν η ευκαιρία μείνει ανεκμετάλλευτη δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, πότε ή πώς η ενταξιακή διαδικασία για τη χώρα σας θα μπορούσε να επανέλθει στην ατζέντα», σημειώνουν οι κ.κ. Σολάνα και Ρεν.

Σε ψήφισμα που υιοθέτησε σήμερα για τη στρατηγική διεύρυνσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάλεσε τους «27» να επικυρώσουν το Δεκέμβριο τη σύσταση της Κομισιόν, δίνοντας στην ΠΓΔΜ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανεξαρτήτως λύσης.

Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι σαφής προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι πρώτα η επίλυση του θέματος της ονομασίας. «Η Ελλάδα δεν έχει λόγους να βιάζεται και δεν βιάζεται», τόνισε την Τρίτη ο Δ. Δρούτσας ενημερώνοντας για τα εθνικά θέματα την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Αιφνιδιαστικά στα Σκόπια ο Καρλ Μπιλντ

Στο μεταξύ, χθες έφθασε στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ για συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ. Η επίσκεψη στα Σκόπια αιφνιδίασε τους πολιτικούς κύκλους, καθώς αυτή δεν είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Όπως μεταδίδουν τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων, σκοπός της επίσκεψης Μπιλντ είναι να ενημερωθεί η σουηδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από «πρώτο χέρι» για τις θέσεις της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας και να διαπιστώσει με ποιες θέσεις θα προσέλθει σήμερα ο Νίκολα Γκρούεφσκι στις Πρέσπες.

Η επικείμενη συνάντηση κυριαρχεί στα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, τα οποία αναφέρουν επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές ότι ο Γκρούεφσκι θα φθάσει με στόχο να κομίσει μήνυμα ετοιμότητας για λύση προκειμένου να ανατραπούν οι ελληνικές αντιρρήσεις για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων το Δεκέμβριο.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ λέγεται ότι θα παρουσιάσει τις θέσεις του κυβερνώντος VMRO-DPMNE -δεν πρόκειται να αποδεχθεί αλλαγές στο Σύνταγμα με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος, αλλά ούτε και προτάσεις που θα πλήττουν την εθνική ταυτότητα, το έθνος και τη γλώσσα, ενώ για την οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση θα διεξαχθεί δημοψήφισμα.