Η Εκκλησία της Κύπρου κατάγγειλε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Τουρκία. Με προσφυγή της διεκδικεί την αποκατάσταση της περιουσίας της στην προ του 1974 κατάσταση όπου αυτό είναι εφικτό, αποζημιώσεις για τη μέχρι σήμερα απώλεια χρήσης και αξιοποίησης και απρόσκοπτη απόλαυση και χρήση της περιουσίας της ώστε να μπορεί ελεύθερα να ασκεί το χριστεπώνυμο πλήρωμα τη θρησκευτική λατρεία στους θρησκευτικούς χώρους.

Στην προσφυγή, που έγινε εξ ονόματος της Αρχιεπισκοπής, των Μητροπόλεων Κερύνειας και Μόρφου και των μονών Κύκκου και Μαχαιρά, η κυπριακή Εκκλησία καταγγέλλει την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος της ελεύθερης άσκησης της θρησκείας και θρησκευτικής λατρείας στους χώρους που βρίσκονται υπό κατοχή και την παραβίαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας-χρήσης, κάρπωσης, ελεύθερης, απρόσκοπτης και χωρίς περιορισμούς αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας της, για παραβίαση του δικαιώματος τού συνέρχεσθαι γιατί στερεί το δικαίωμα της ελεύθερης επίσκεψης και επιτέλεσης των θρησκευτικών καθηκόντων αλλά και για παραβίαση της απαγόρευσης των διακρίσεων σε βάρος των Ελληνοκυπρίων γιατί είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι».

Στην προσφυγή καταγράφεται με τεκμηριωμένα στοιχεία η καταστροφή της θρησκευτικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα. Στους θρησκευτικούς χώρους περιλαμβάνονται εκκλησίες, ξωκκλήσια, μονές και κοιμητήρια. Η προσφυγή υποβλήθηκε μέσω του δικηγορικού γραφείου Α. Αγγελίδη.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ