Της Κύρας Αδάμ

Με απουσία ηχηρών ονομάτων υπουργών Εξωτερικών ξεκινά σήμερα η υπουργική Διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με την ελληνική προεδρία να παραδίδει τη σκυτάλη στο Καζακστάν.Απόντες θα είναι οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βρετανίας, Καναδά, Γερμανίας και Ολλανδίας, σηματοδοτώντας εμμέσως αλλά σαφώς την υποβάθμιση του ενδιαφέροντος δυτικών – ΝΑΤΟϊκών χωρών στον μοναδικό περιφερειακό οργανισμό ασφάλειας της Ευρώπης.

Την έναρξη των εργασιών της Συνόδου έκανε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας και αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Στη χθεσινή πρώτη ενημερωτική συνέντευξη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας ανέφερε ότι στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι να πείσει τα 56 συμμετέχοντα κράτη να συμφωνήσουν σε ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο για το σύνολο των θεμάτων ασφαλείας στην Ευρώπη.

Επέμεινε μάλιστα ότι αυτό το διήμερο δίνεται η ευκαιρία να θεσμοποιηθεί «η Διαδικασία της Κέρκυρας», δηλαδή ένας ουσιαστικός διάλογος για θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας και αρχιτεκτονικής με βάση τις προτάσεις Μεντβιέντεφ.

Η ελληνική πλευρά, πάντως, δείχνει επιφυλακτική στην πρόταση του προέδρου Σαρκοζί να συμφωνηθεί και να προετοιμαστεί από τώρα μια σύνοδος των αρχηγών κρατών του ΟΑΣΕ, το 2010 στην Αστάνα του Καζακστάν.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αναμένεται να έχει διμερείς συναντήσεις με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου, τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Στάινμπεργκ, τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών κ. Λαβρόφ, ενώ ο κ. Δρούτσας αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, κ. Μιλόσοφσκι.