Πολιτικοί, Κοινωνικοί, Οικονομικοί Θεσμοί των Ελλήνων της Μικράς Ασίας κατά τους Νεότερους Χρόνους. Νέα Ιωνία 27-29 Νοεμβρίου 2009.

Το τριήμερο 27, 28 και 19 Νοεμβρίου διεξήχθη  το 4ο Συμπόσιο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ του Δήμου Ιωνίας, παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων, πανεπιστημιακών και συνέδρων από Μικρασιατικούς Συλλόγους και φορείς από όλη την Ελλάδα.

 

Την Παρασκευή 27/11/09  πρώτη ημέρα του Συμποσίου, η ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου  τους συνέδρους και  ο μικρασιάτης Δήμαρχος της Νέας Ιωνίας κ. Γιάννης Χαραλάμπους άνοιξε και επίσημα τις εργασίες του.

Το γεγονός ότι σε 5 μόλις χρόνια το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ ενός προσφυγογενή Δήμου όπως η Νέα Ιωνία, κατορθώνει να οργανώσει τέσσερα συμπόσια, με πανελλήνια αναφορά είναι  ένα σημαντικό επίτευγμα για την διάδοση της ιδέας του μικρασιατικού πολιτισμού και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους αποτελούν και την Οργανωτική επιτροπή του Συμποσίου αλλά και τη διοίκηση του ΚΕΜΙΠΟ.

Ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Γιαννης Χαραλάμπους  τόνισε ότι «είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός που ξεπερνά τα όρια της Νέας Ιωνίας, με καλύτερο μάρτυρα τα πρακτικά που έχουν εκδοθεί από τα 3 προηγούμενα Συμπόσια.

Ενα υλικό  που βάζει τις βάσεις για την δημιουργία μιας πλούσιας βιβλιογραφίας και πηγών για τον μελετητή του μέλλοντος, διασώζοντας όσα περισσότερα μπορούμε από την τεράστια κληρονομιά και τον πολιτισμό της Ανατολής που αφήσαμε».

Ο πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ Χάρης Σαπουντζάκης ανέφερε ότι «πόσοι πίστευαν όταν ξεκινήσαμε όταν θα φτάναμε σήμερα  στο 4ο Συμπόσιο,  ότι μέσα από 20 συνεδρίες  70 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και επιστήμονες, ερευνητές καταξιωμένοι πανελλαδικά, θα καλούνταν στο βήμα, αναπτύσσοντας μια μεγάλη γκάμα θεμάτων που χώρεσαν σε 3 τόμους πρακτικών 900 και πλέον σελίδων. Σήμερα με το 4ο Συμπόσιο κλείνει ένας πρώτος  κύκλος που θα πρέπει να αξιολογηθεί, ώστε να περάσουμε ίσως και με την αλλαγή πλαισίου  τα επόμενα χρόνια.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας προσφυγικών Σωματείων Θανάσης Λαγοδήμος επισήμανε ότι «αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία όλων εκείνων που άρχισαν και συνεχίζουν την επιστημονική και εθνική προσπάθεια του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας, για να θυμίζει ότι μέσα από τα όποια προβλήματα συνάντησε, μπόρεσε να διατηρήσει την πολιτιστική του ταυτότητα».

Αμέσως μετά τις προσφωνήσεις και τους χαιρετισμούς των επισήμων έγινε απονομή τιμής στον Μικρασιάτη αγιογράφο και συγγραφέα Φώτη Κόντογλου. Την απονομή έκανε ο κ. Χαραλάμπους στον εγγονό του συγγραφέα.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι εργασίες του Συμποσίου, οι οποίες περιελάμβαναν τις εξής εισηγήσεις: Παρασκευή 27 Νοεμβρίου. Σία Αναγνωστοπούλου.
Θέμα: Οι κοινότητες της Μ. Ασίας την περίοδο του εκδυτικισμού της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.Χάρης Εξερτζόγλου
Θέμα: Οι τραπεζικές δραστηριότητες στην Οθωμανική αυτοκρατορία (19ος αιώνας – αρχές 20ου).Χάρης Μπαμπούνης – Στέλιος Μουζάκης
Θέμα : Χριστιανικές κοινότητες και αδελφότητες στη Μ. Ασία, κατά τις αρχές του 20ου αιώνα (από τον Κώδικα Αλικαρνασσού – Μπουντρούμ ).

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009
 Μαρία Βασιλειάδου. Οι κοινωνικές ομάδες και η σημασία τους στον Πόντο. Λένα Σαββίδου, Αχιλλέας Λέρας, Ευάγγελος Σαμαράς. Ο σύλλογος «Μέριμνα Ποντίων Κυριών Τραπεζούντας». Θεοφάνης Μαλκίδης. Ο Ελληνικός αθλητικός σύλλογος «Πόντος» Μερσιφούντας.
Θεοδόσης Πυλαρινός – Νίκος Βικέτος.
Κανονισμοί Σμυρναίικων ομίλων, συλλόγων, λεσχών και αδελφοτήτων.

Γιάννης Μπακιρτζής.
Εικόνες της ζωής στη Σμύρνη του 19ου αιώνα από περιηγητές και εφημερίδες της εποχής.
Αρχάγγελος Γαβριήλ.
Θέμα: Καππαδοκικές κοινότητες και μετανάστες, διοικητικοί θεσμοί, λειτουργίες και οργανώσεις.

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

 Φαίδων Παπαθεοδώρου.
Θέμα : Τα μεταλλεία, βασικός παράγοντας στην ανάπτυξη και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του οικισμού της Μπάλιας.
Γεώργιος Γιαννακόπουλος.
Θέμα : Τα τελευταία χρόνια του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κων/πόλεως.
Κωνσταντίνος Φωτιάδης.
Θέμα : Το προσφυγικό ζήτημα μέσα από τις αγορεύσεις Ελλήνων – προσφυγικής καταγωγής – βουλευτών.
Μωχάμετ Σαριάτ – Παναχί.
Θέμα: Όψεις της οικονομικής ζωής των ορθοδόξων της Πισιδίας από την Οθωμανική κατάκτηση ως τον 19ο αιώνα.
Έλια Κυφωνίδου.
Θέμα: Το ανατολικόν Ιδεώδες: η άλλη όψη της «Οργάνωσης Κων/πόλεως».
Στέλιος Καψωμένος.
Θέμα: Η Σινασός του Σεραφείμ Ρίζου: μελέτη μιας καππαδοκικής κοινωνίας στην ακμή της.