Το Προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη, από τις 4 έως τις 6 Δεκεμβρίου, υπό την Προεδρία του κ. Στέφανου Π. Ταμβάκη. Την Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου, τη συνεδρίαση θα απασχολήσουν θέματα προγραμματισμού δραστηριοτήτων, όπου τα Μέλη του Προεδρείου θα παρουσιάσουν προτάσεις και θα παρθούν αποφάσεις επί των αιτημάτων που έχουν προταθεί από τα Συντονιστικά Συμβούλια.

Επίσης, θα γίνει ενημέρωση για το επιχειρηματικό και τεχνολογικό σχέδιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για τα Ιατρικά Κέντρα HelleniCare, όπως και για το Πρόγραμμα «Μητέρες του Ελληνισμού».Την ίδια ημέρα το Προεδρείο θα έχει συνεργασία με τον Αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε), ευρωβουλευτή του Κόμματος των Φιλελευθέρων, κ. Γιώργο Χατζημαρκάκη, με τον οποίο θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην περεταίρω ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο οργανώσεων.

Το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, το Προεδρείο θα έχει το πρωί κοινή Συνεδρίαση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ.Σπύρο Κουβέλη.

Στη συνέχεια θα συνεργαστεί με την Πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, κα Ελπίδα Τσουρή, και τα Μέλη του Προεδρείου της Επιτροπής. Τις εργασίες θα χαιρετήσει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Γρηγόρης Νιώτης.

Την ίδια ημέρα έχουν προγραμματιστεί διαδοχικές συναντήσεις με την Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κα. Θεοδώρα Τζάκρη και τον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ.Μάρκο Μπόλαρη.

Στην 6η Τακτική Συνεδρίαση του Προεδρείου του ΣΑΕ θα γίνει παρουσίαση του Προγράμματος «Κιβωτός του Ελληνισμού», η υλοποίηση του οποίου προχωράει ικανοποιητικά. Το Πρόγραμμα, που έρχεται να ενισχύσει τον χαρακτήρα και το ρόλου της Θεσσαλονίκης, ως έδρας του ΣΑΕ και πρωτεύουσας του Απανταχού Ελληνισμού, προβλέπει τη δημιουργία Εκθεσιακού και Ερευνητικού Κέντρου στα γραφεία του ΣΑΕ, όπου θα εκτίθεται η ιστορία του Απανταχού Ελληνισμού, ενώ το ιστορικό του αρχείο θα αποτελέσει χώρο έρευνας για όσους ασχολούνται με τον Ελληνισμό του εξωτερικού.

Την Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, το Προεδρείο θα έχει συνεργασία με τα Μέλη των Συντονιστικών Συμβουλίων των Δικτύων Νεολαίας Περιφερειών ΣΑΕ, που θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για την 1η Συνάντηση τους.

Επίσης, προβλέπονται ξεχωριστές συναντήσεις με το Νομάρχη και το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ.κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη και Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

Τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, το Προεδρείο του ΣΑΕ μαζί με τα Μέλη των Συντονιστικών Συμβουλίων των Δικτύων Νεολαίας Περιφερειών ΣΑΕ, θα επισκεφθούν στις 12:00 το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα ξεναγηθούν από τον Πρόεδρο του Μουσείο, καθηγητή κ.Δημήτρη Παντερμαλή.

Τέλος, το απόγευμα, στις 18:00, στην αίθουσα τελετών του Δήμου Αθηναίων θα γίνει η παρουσίαση της επετειακής έκδοσης του ΣΑΕ, με τίτλο: «Κ.Π. Καβάφης : Η Πόλις». .

1η Συνάντηση Συντονιστικών Συμβουλίων Δικτύων Νεολαίας Περιφερειών ΣΑΕ

Περισσότεροι από πενήντα Νέοι και Νέες, Μέλη των Συντονιστικών Συμβουλίων των Δικτύων Νεολαίας, από τις επτά Περιφέρειες του ΣΑΕ, θα συναντηθούν για 1η φορά στη Θεσσαλονίκη, από τις 4 έως τις 6 Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών οι Νέοι Ομογενείς θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν επί σειρά θεμάτων, ενώ θα συζητήσουν και θα δρομολογήσουν δράσεις, που αφορούν στην Απόδημοι Νεολαία σε όλο τον κόσμο.

Την Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου, θα γίνουν παρουσιάσεις από τον κ.Ιωάννη Καζάζη, Αναπληρωτή Πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και τον κ. Χριστόφορο Κουτίτα, Αντιπρόεδρος Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Επίσης θα γίνει ενημέρωση για τα Προγράμματα Φιλοξενίας Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, του Υπουργείο Εξωτερικών.

Στη συνέχεια θα συγκροτηθούν Επιτροπές Εργασίας, όπου θα συζητηθούν οι επί μέρους θεματικές ενότητες:

1) Πολιτισμός: Ελληνόγλωσση Παιδεία, Νεολαία – Εκκλησία, Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και αθλητικών γεγονότων

2) Κοινωνική Δράση: Νεολαία – Περιβάλλον και Νεολαία – Ελληνική Κοινότητα

3) Επαγγελματικός Προσανατολισμός: Ανεύρεση Εργασίας

4) Προγράμματα Φιλοξενίας

5) Επικοινωνία: Αποτελεσματικότερη λειτουργία Δικτύων Νεολαίας, Συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ Περιφερειών ΣΑΕ

6)Απογραφή οργανώσεων Νεολαίας ανά τον κόσμο και Καταγραφή πανεπιστημιακών ελληνικής καταγωγής

Τα πορίσματα από τις επιτροπές εργασίας θα παρουσιαστούν το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, σε κοινή συνεδρίαση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Σπύρο Κουβέλη, όπως και σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Νέας Γενιάς.

Την Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, οι νέοι και νέες θα έχουν το πρωί κοινή συνεδρίαση με το Προεδρείο του ΣΑΕ.

Τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, τα Μέλη των Συντονιστικών Συμβουλίων των Δικτύων Νεολαίας Περιφερειών ΣΑΕ, μαζί με το Προεδρείο του ΣΑΕ, θα επισκεφθούν στις 12:00 το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα ξεναγηθούν από τον Πρόεδρο του Μουσείο, καθηγητή κ.Δημήτρη Παντερμαλή.

Κατά την επίσκεψη θα ανακοινωθεί η εκστρατεία που αναλαμβάνουν τα Συντονιστικά Συμβούλια των Δικτύων Νεολαίας ΣΑΕ, για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, στους τόπους μόνιμης κατοικίας τους, γύρω από το θέμα της Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.