Εντός, εκτός και επί τα αυτά…


ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΩΡΓΑΝΤΖΑ*

Γιατί οι Έλληνες των ΗΠΑ είμαστε εκτός των εσωκομματικών εκλογών στη Νέα Δημοκρατία? Γιά… τεχνικούς λόγους… μας πληροφορούν.


Μεγάλο πράγμα η τεχνολογία. Γιά να καταλάβουμε σε τι βαθμό επηρεάζει την
πολιτική, ας δούμε ένα απτό παράδειγμα στον κόσμο των επιχειρήσεων: Boeing Τι γίνεται στην Boeing?


Η νέα τεχνολογία των υλικών κατασκευής αεροσκαφών οδηγεί την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα της Boeing σε δημοκρατία. Λόγω της τεχνολογικής της εξέλιξης, η Boeing αναγκάζεται να αντιμετωπίζει τους πρώην προμηθευτές της ως ίσους εταίρους, και με όλες τις χαρακτηριστικές διαστάσεις δήμου πολιτών σε παγκόσμια δημοκρατία.
Τα μέλη της εφοδιαστικής αλυσίδας της Boeing αποκτούν πλέον ισοκρατία, ισονομία και ισηγορία, επειδή το ίσον είναι δίκαιον και ομονοίας σωστικόν. Η λέξη «δίκαιον» παράγεται από το «δίχα»-ετυμολογεί ο Αριστοτέλης, πουσημαίνει μισό-μισό: το να υπάρχουν δηλαδή ίσες μερίδες γιά όλους.
Σε προηγούμενο άρθρο περί της των ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ αναφέρω πως μετά την τυραννία των Πεισιστρατιδών, στην Αθήνα εμφανίζεται ο Κλεισθένης, που θεσπίζει την δημοκρατία, δίδοντας σε όλους τους πολίτες ίσα πολιτικά δικαιώματα, όπως ακριβώς και η Boeing στους προμηθευτές της παγκόσμια.

Έτσι, οι Έλληνες της Αθήνας θέτουν την έδρα του δικαστή, το βήμα της αγόρευσης και το έπαθλο κάθε πολιτικού αγώνα στο μέσον ενός κύκλου ίσων, ομοίων πολιτών. Την ίση απόσταση του καθενός από το μέσον, την ακτίνα δηλαδή του κύκλου, την ονομάζουν «μέτρον», γιά να μετριάζουν με αυτό την ματαιοδοξία, την υπερβολή, την ύβρι του καθενός από ομοίους του, αλλά και γιά να τα βρίσκουν μεταξύ τους με μέτρο πάντα τον άνθρωπο. «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος» έλεγε τότε ο κορυφαίος της σοφιστικής Πρωταγόρας από τα Άβδηρα.

Να λοιπόν που στις ΗΠΑ, παρά την πολυαρχία του πολιτεύματός μας («polyarchy» κατά τους Robert A. Dahl 1956 – A Preface to Democratic Theory (new edition in 2006), The University of Chicago Press, και Howard Zinn 1980 – A People’s History of the United States, Harper & Row), η τεχνολογία οδηγεί στην δημοκρατία. Αλλά γιά την Ελλάδα, εμείς οι Έλληνες των ΗΠΑ, ούτε ισοκρατία έχουμε, ούτε ισονομία ούτε ισηγορία. Υπάρχουμε άραγε γιά την Ελλάδα?

Νικόλαος Κ. Γεωργαντζάς
Nicholas C. GEORGANTZAS
Professor, Management Systems
Director, System Dynamics Consultancy
FORDHAM UNIVERSITY BUSINESS SCHOOLS