Τα σπίτια στενών συνεργατών των υπόπτων για εγκλήματα πολέμου, Ratko Mladic και Goran Hadzic, ερεύνησαν οι σερβικές Αρχές.

Οι έρευνες έγιναν στα πλαίσια σχεδίου για τη σύλληψη των δύο κατηγορουμένων, ενώ κατασχέθηκαν κασέτες και άλλο υλικό, δήλωσε ο πρόεδρος του σερβικού εθνικού συμβουλίου για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, Rasim Ljajic.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Serge Brammertz, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία της Σερβίας με το Δικαστήριο, σε έκθεση που παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας στο ΟΗΕ.

O Brammertz αναγνώρισε τις προσπάθειες των σερβικών Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου και προσέθεσε ότι οι συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Τόνισε, όμως, ότι κρίνεται πολύ σημαντική για τη συνεργασία μεταξύ Σερβίας και Χάγης η σύλληψη των Mladic και Hadzic.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Boris Tadic, χαρακτήρισε την έκθεση πολύ αντικειμενική, αλλά θετική για τη Σερβία, ενώ συμπλήρωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την έκδοση των κατηγορούμενων πολέμου.

Ο Rasim Ljajic θεώρησε ότι η έκθεση θα βοηθήσει στο «ξεπάγωμα» της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της ΕΕ με τη Σερβία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στην Ένωση.