Του Μιχάλη Ιγνατίου, ΦΙΛΕΛΕΥΘΡΟΣ

Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν πως η εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αλλάζει τα πράγματα, κυρίως στα θέματα που χαρακτηρίζουμε εθνικά (Αιγαίο και ελληνοτουρκικές σχέσεις, Κυπριακό, Σκοπιανό και σχέσεις με την Αλβανία). Ο νέος αρχηγός της ελληνικής Δεξιάς είχε παρουσιάσει στο παρελθόν «σκληρές» θέσεις στα ζητήματα αυτά, άλλωστε προτίμησε να συγκρουστεί με το σύνολο της τότε πολιτικής ηγεσίας για να υπερασπιστεί στις απόψεις του στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Δεδομένη είναι και η στάση του στο Κυπριακό και τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, επέλεξε να ταχθεί στο πλευρό του Τάσσου Παπαδόπουλου και όλων εκείνων που πίστευαν πως το σχέδιο Ανάν αποτελούσε αυτοκτονική πράξη. Ηταν δηλαδή ένας εκ των λίγων Ελλήνων πολιτικών που αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το άθλιο κατασκεύασμα της κυβέρνησης Μπους-Τσέινι. Παρόμοια στάση τηρεί και στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύει ότι πρέπει να κοπεί ο βήχας της Τουρκίας στη Θράκη και υποστηρίζει πως οι εισηγήσεις της Αγκυρας για διάλογο είναι ανειλικρινείς, αφού την ίδια στιγμή που προσφέρουν «κλάδο ελαίας» διατάζουν τους πιλότους τους να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και κάνουν σουρωτήρι τους ουρανούς του Αιγαίου.
Με λίγα λόγια, ο Αντώνης Σαμαράς πρεσβεύει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που έκανε πολιτική ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Εάν μελετήσει κανείς τις θέσεις και τις προτάσεις τους στα εθνικά θέματα, θα παραδεχθεί πως οι διαφορές είναι τεράστιες και οι θέσεις τους δεν συναντώνται πουθενά. Είναι η πρώτη φορά μετά την κρίση στα Ιμια, όπου τις θέσεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης χωρίζει χάσμα. Από την εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της Ν.Δ., το 1997 μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, τα δύο μεγάλα κόμματα «έβλεπαν» με το ίδιο μάτι τα εθνικά θέματα και δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς πως τα αντιμετώπιζαν ως βαρίδια και ενοχλήσεις, σάμπως και φέρει την ευθύνη η Ελλάδα για το γεγονός ότι γειτονικές χώρες επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία.

Στις ξένες πρωτεύουσες η νέα χρονιά χαρακτηρίζεται κρίσιμη για το Κυπριακό και το Σκοπιανό. Επίσης, εάν συναινέσει η Αθήνα στις «φιλικές πιέσεις» της Αγκυρας και της Ουάσιγκτον, η Ελλάδα και η Τουρκία θα εισέλθουν σε διμερή διάλογο για τις διαφορές στο Αιγαίο. Είναι τρεις ανοικτές πληγές που πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα και με γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας και της Κύπρου. Πρέπει να απορριφθεί κάθε σκέψη ή ιδέα εξυπηρέτησης νατοϊκων ή δυτικών συμφερόντων. Τα νατοϊκά και τα δυτικά συμφέροντα δεν συμβαδίζουν αναγκαστικά με τα συμφέροντα της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο νέος παράγοντας του ελληνικού πολιτικού σκηνού. Εντελώς ξαφνικά και εκεί που δεν το περίμενε κανείς, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Ελλάδας απέκτησε έναν αρχηγό, ο οποίος βρίσκεται σε δικαιολογημένη αντιπαλότητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ξένες κυβερνήσεις τις οποίες θεωρεί ως δυνάμεις που πολεμούν την Ελλάδα. Οι πράξεις των χωρών αυτών δικαιώνουν όσους πιστεύουν ότι η Αμερική και άλλες σύμμαχες χώρες βρίσκονται απέναντι από την Ελλάδα και την Κύπρο. Ειδικά οι Αμερικανοί δεν έχουν κρύψει ποτέ το γεγονός ότι πολιτεύονται με βάση μόνο τα συμφέροντά τους. Ούτε νομίζω ότι έχουν αρνηθεί ότι η στρατηγική τους πολιτική δεν συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα.

Μελετώντας κανείς την ιστορία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων την τελευταία 40ετία, θα διαπιστώσει με θλίψη πως όσες φορές η Αθήνα αποφάσισε να συμπλεύσει με την Ουάσιγκτον ελπίζοντας σε «καλύτερες μέρες», ανταμείφθηκε με σχέδια και προτάσεις που ταπείνωναν τον Ελληνισμό. Μέχρι της στιγμής ο σημερινός πρωθυπουργός πολιτεύεται καλά στα εθνικά θέματα. Η παρουσία του Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ. ίσως τον αναγκάσει να συνεχίσει να περπατά στον ίδιο δρόμο…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Σε μία συζήτηση που είχα πριν πέντε χρόνια με τον τότε συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, μιλήσαμε γι' αυτό το φαινόμενο που οι Αμερικανοί αποκαλούν «αντιαμερικανισμό». Ρώτησε τι έπρεπε κατά τη γνώμη μου να πράξει η Αμερική για να αλλάξουν τα αισθήματα των μη Αμερικανών. «Ανοίξτε τα νοσοκομεία σας στους ξένους» του είπα. «Στείλτε φάρμακα και γιατρούς στο εξωτερικό». Μέχρι σήμερα συνεχίζουν την εξαγωγή… βομβών! Την περασμένη εβδομάδα συνέβη ένα περιστατικό που ανέδειξε την όμορφη Αμερική, την Αμερική της ανθρωπιάς… Ηταν συγκινητικός ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασαν και έδρασαν οι άνθρωποι της αμερικανικής πρεσβείας της Λευκωσίας. Χίλια μπράβο από μένα και χίλια ευχαριστώ από την πονεμένη οικογένεια που βοηθήσατε…