Με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) Γερμανίας, με επικεφαλής τον κ. Κώστα Δημητρίου, συναντήθηκε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), κ. Αντώνης Σαμαράς. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ομοσπονδίας στη Βόννη, το περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπου συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Στις συνομιλίες του με το Προεδρείο της ΟΕΚ, στις οποίες παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της Ελληνικής Νεολαίας Ευρώπης, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χαιρέτισε την δράση των Κοινοτήτων, ως παράγοντα διατήρησης της αρραγούς εθνικής ενότητας του Ελληνισμού και πρεσβευτού των εθνικών συμφερόντων στο εξωτερικό.

Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ της αναγνωρίσεως στους αποδήμους του εκλογικού δικαιώματος, από τους τόπους κατοικίας τους, και υπογράμμισε ότι αυτό θα είχε, μεταξύ των άλλων, και «σημειολογική αξία, διότι με την εκπροσώπηση των αποδήμων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο θα μεταφερόταν στην ελληνική κοινωνία όχι μόνο η γνώση, αλλά και η εμπειρία για το ότι και το πώς γίνονται κάποια πράγματα σε άλλες χώρες». Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι θα μπορούσε να δοθεί ένας αριθμός βουλευτικών εδρών σε Απόδημους.

Αναφορικά με την συζητούμενη καθιέρωση στις εθνικές εκλογές του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. διατύπωσε επιφυλάξεις καθώς, όπως είπε, «σε αντίθεση με την Γερμανία, όπου τα κόμματα είναι οργανωμένα και έτσι οι υποψήφιοι βουλευτές αναδεικνύονται από τη βάση, στην Ελλάδα το μοντέλο αυτό θα έδινε ακόμη μεγαλύτερη εξουσία στους αρχηγούς των κομμάτων. Και το λέω αυτό, πρόσθεσε, εγώ που εκλέχτηκα από τη βάση».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΕΚ Γερμανίας, Ταμίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), κ. Κώστας Δημητρίου, εστίασε στην ανάγκη εκπόνησης εθνικής στρατηγικής για την Παιδεία των Ελληνοπαίδων Εξωτερικού. Παράλληλα, διαβεβαίωσε τον κ. Σαμαρά για το κλίμα συνεργασίας και ενότητας μεταξύ όλων των παρατάξεων στο ΔΣ της Ομοσπονδίας και ότι οι απόδημοι της Γερμανίας θα συνεχίσουν να μάχονται για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Ο αντιπρόεδρος της ΟΕΚ Γερμανίας, Συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Ομοσπονδιών Ελληνικών Κοινοτήτων Ευρώπης, κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, υπογράμμισε από την πλευρά του την αναγκαιότητα χάραξης εθνικής πολιτικής αναφορικά με τη νέα γενιά αποδήμων, που ενσωματώνεται στις κοινωνίες των ευρωπαϊκών χωρών.

Τέλος, το Προεδρείο της ΟΕΚ Γερμανίας ευχαρίστησε τον κ. Σαμαρά για την πρόσκλησή του για μία νέα συνάντηση στην Αθήνα, ώστε να συζητηθούν σε βάθος τα θέματα που απασχολούν τους απόδημους.

Στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με το Προεδρείο της ΟΕΚ Γερμανίας παραβρέθηκαν ο Διευθυντής του Πολιτικού του Γραφείου, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλο και ο Γραμματέας του Τομέα Διεθνών Σχέσεων, κ. Σταύρος Παπασταύρου.