Γράφει ο Πολίτης  Βάιος Φασούλας 

                «Αναγκαστικά πρέπει να γυρίζουμε πίσω, προκειμένου να συναντήσουμε τη μήτρα που γέννησε τη σημερινή ιστορία, η οποία ως σήμερα δεν καταγράφηκε σωστά παρά κουτσουρεμένα και κάτω απ' το μακιγιάζ που κατά καιρούς επέβαλαν διάφοροι λόγιοι και συμφέροντα. Από εκεί πρέπει να αρχίσουμε, απ' τις ρίζες, που δεν φαίνονται αν δεν τις σκαλίσεις». Β.Φ.

 

Σε μια Ελλάδα υποταγμένη στην αδιαφάνεια και στη διαφθορά, σε μια Ελλάδα βουτηγμένη στο κομματικό βούρκο και μετεξελιγμένη σε «άντρο» λαμογιών, σε μια Ελλάδα ξεπουπουλιασμένη και χρεοκοπημένη που για να …ξεχρεωθεί πρέπει να ξεπουληθεί, από μια τέτοια Ελλάδα θα είναι ουτοπία και μάταιο να περιμένει ο Απόδημος Ελληνισμός μια, οποιαδήποτε ειλικρινή  χειραφέτηση και βοήθεια.

Καθώς διανύουμε τον πρώτο μήνα της δεκαπενταετίας από τη δημιουργία του «Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού» (ΣΑΕ) στη Θεσσαλονίκη στις 30/11/1995, θα τολμήσουμε να κάνουμε μια σύντομη ανασκόπηση όσο αφορά την Ελλάδα των πολιτικών κομμάτων, το ΣΑΕ και τον Ελληνισμό, τον δικό μας Απόδημο Ελληνισμό. Πολλά δεν είδαμε, αλλά πολλά ακούσαμε από το ΣΑΕ και για το ΣΑΕ. Ψιθυρίσματα από «επικριτές», (με εισαγωγικά ή χωρίς) πότε δικαιολογημένα και πότε αδικαιολόγητα και άλλοτε ευχολόγια από υποστηριχτές για το έργο που επιτέλεσε και επιτελεί στο χώρο της Ομογένειας ποντάροντας, οι υποστηριχτές, στην υπομονή και στην ελπίδα.

Παρά τις φιλότιμες και ανεξάντλητες προσπάθειες της ηγεσίας του ΣΑΕ ως προ τις διεκδικήσεις των αναφαίρετων δικαιωμάτων του Απόδημου Ελληνισμού, (αναφέρουμε μόνο δυο,  γλώσσα-εκπαίδευση και Επιστολική Ψήφος), για άλλους του Ομογενειακού «μπλοκ» το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό και για άλλους κρίθηκε και κρίνεται αρκετά καλό. Πάραυτα το αποτέλεσμα είναι να διχάζεται ο Απόδημος Έλληνας και να διακατέχεται από το μεμψίμοιρο χτικιό της διχόνοιας, κάτι που η επίσημη «μητέρα» του Ελληνισμού, η Μητροπολιτική Ελλάδα, να χαίρεται ή να το επιδιώκει, όπως «ο λύκος την αντάρα».

Για θέματα – προβλήματα που άπτονται με τον Απόδημο Ελληνισμό και που τον πρωταγωνιστικό ρόλο, δυστυχώς, τον έχει η Ελλάδα και μέσω των αρμοδίων εκπροσώπων της – υφυπουργών εξωτερικού με τις πολιτικές της εμπαίζει το Απόδημο Στοιχειό, λογική συνέπεια ή αποτέλεσμα από τα συμπαρομαρτούντα του Ελληνικού Κράτους ήταν και είναι να συμπαρασύρεται και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού έτσι ώστε να μην παράγει έργο, να σπαταλούνται ασκόπως χρήματα και να επέρχεται μια απαξίωση σε βάρος του, όπως αυτό φαίνεται μέσα από διάφορα αρνητικά κείμενα «επικριτών» που κατά καιρούς διαβάζουμε στα ΟΜΜΕ.

Η άλλη πλευρά ευελπιστεί και ελπίζει για μια πιο δυναμική, εποικοδομητική και πρακτική προσέγγιση επί όλων των θεμάτων, ιδιαίτερα στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των εκτός ΣΑΕ Ομογενειακών Οργανώσεων των πέντε Ηπείρων, που η επιτυχία, αυτών των σχέσεων, προϋποθέτει τη «σύγκρουση» εφ' όλης της ύλης με το Αθηναϊκό κατεστημένο ή την αποδέσμευσή του, αλλά και η αρμονία μεταξύ των οργανώσεων του ΣΑΕ, που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι αρμονική για διαφορετικούς λόγους, φιλοδοξίες και συμφέροντα.

Παρεμπιπτόντως, όσο αφορά το ενδιαφέρον του νυν υφυπουργού της νέας κυβέρνησης του Πασόκ, του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο του και ας μας επιτραπεί να τον πληροφορήσουμε ότι από την ύπαρξη του ΣΑΕ, 30-11-1995 μέχρι σήμερα, οι προηγούμενοι υφυπουργοί είχανε την καλή διάθεση αλλά μόνο ρητορικά. Για όλους τους ως τώρα υφυπουργούς ο Απόδημος Ελληνισμός έχει άποψη. Δυστυχώς, αρνητική: ψεύτες και υποκριτές, γελαστοί ως τα αφτιά που χορτάσανε ταξιδάκια και πολυτελή τραπεζώματα και ξενοδοχεία και τρώνε χαράμι τα λεφτά του φορολογούμενου Πολίτη, κι εδώ συμφωνούμε με την άποψη των «επικριτών». Να ελπίζουμε ότι ο νέος υφυπουργός θα είναι μια εξαίρεση;

Έτσι, κατά την άποψή μας, βέβαιο είναι πως, εάν η Ελλάδα δεν άπλωνε το «μολυσμένο» χέρι της πάνω σε οργανισμούς, όπως το Απόδημο όργανο του Ελληνισμού-που υποτίθεται ότι είναι από μας και για μας- σήμερα τα επιχειρήματα των οποιονδήποτε «επικριτών» θα ήταν περιορισμένα ή ασήμαντα και η πολιτική της Μητρόπολης εκ των πραγμάτων θα είχε αποκτήσει άλλον χαρακτήρα όταν έβλεπε πως Απόδημος Ελληνισμός δεν τρώει χορτάρι και λειτουργεί μονιασμένα.

Λοιπόν, αρνητικά και θετικά πάντα και παντού υπάρχουν, και ευτυχώς, αν δεν υπήρχαν θα είχαμε φτάσει στην… τελειότητα κι εκεί, ίσως, να μην είχαμε τι να λέμε και τι κάνουμε! Η ισοπέδωση και η «πολεμική» δεν είναι πάντα η καλλίτερη λύση κι ούτε αποτελεί φυγή από τα αδιέξοδα. Κι αυτό το λέμε διότι, όπως διαβάζουμε τα αρνητικά το ίδιο διαβάζουμε και τα θετικά. 

Υποστηρίξαμε το νυν Πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Στέφανο Ταμβάκη και δεν το μετανιώσαμε και θα το επαναλάβουμε χωρίς δισταγμό. Το ότι περιμέναμε περισσότερα είναι κι αυτό μια άλλη ιστορία για την οποία, ιστορία, απαντήσεις θα μπορούσε να δώσει η Μητροπολιτική Ελλάδα με την απραξία της και την αδιαφορία. Εξού και η μεμψιμοιρία ή καλλίτερα να πούμε τα δικαιολογημένα παράπονα που επικρατούν στους Παγκόσμιους Ομογενείς Πολίτες μας, τα οποία, στο βαθμό που μπορούμε να γνωρίζουμε, το ΣΑΕ όφειλε και οφείλει να τα αφουγκραστεί και να τα αντιμετωπίσει.

Δε θα αναφερθούμε στις θετικές κινήσεις και προσπάθειες που έκανε το νέο ΣΑΕ κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα πορείας του για να μη φανεί πως αγιάζουμε τα γένια μας. Καλά θα ήταν να έκανε ακόμα πιο πολλά. Όμως το νέο ΣΑΕ έβαλε επιτέλους το νερό στο αυλάκι, τα γραφεία του λειτουργούν, το ΣΑΕ λειτουργεί. Δείτε την ιστοσελίδα του http://www.sae.gr/ να πειστείτε. Πέρα απ' αυτά το θέμα δεν είναι αν μας αρέσει αυτό το Προεδρείο ή αν κάποιο άλλο στη θέση του θα ήταν καλλίτερο. Και το προηγούμενο δεν άρεσε. Θυμάστε; Και το βέβαιο είναι ότι εάν και εφόσον οι ισοπεδωτικές «επιθέσεις» συνεχιστούν, και το επόμενο Προεδρείο δεν θα αρέσει.

Λάθη πάντα και παντού γίνονται. Στην περίπτωση που συζητάμε, είναι προτιμότερο να γίνονται επισημάνσεις-παρατηρήσεις λαθών κλπ στα κατά τόπους γραφεία του ΣΑΕ, παρά να επιλέγεται κάτι άλλο. Αλλά φαίνεται πως μας αρέσουν και οι καβγάδες και οι μιζέριες και οι ίντριγκες! Έτσι δεν είναι; Αυτά δεν μας κρατάνε πίσω; Το θέμα είναι, εμείς, οι Απόδημοι τι κάνουμε; Τι θέλουμε; Κατά την άποψή μας, σίγουρα ένα καλό και εποικοδομητικό ΣΑΕ για το καλό των Ομογενών το θέλουμε όλοι. Και το νέο ΣΑΕ σ' αυτό το βήμα βρίσκεται. Λοιπόν, καλή η κριτική όταν είναι αντικειμενική και τεκμηριώνεται με αδιάψευστα στοιχεία. Αυτά που αναφέραμε ως τώρα είναι απόψεις τις οποίες υποστηρίζουμε σθεναρά, απόψεις προς συζήτηση και προβληματισμό για όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για τον Απόδημο Ελληνισμό.