Μία νέα συνεργασία άρχισαν από το βράδυ της 9ης Δεκεμβρίου ε.ε. το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και η ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη» ενώνοντας τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση του ιεραποστολικού έργου στην Αφρική.

Η έναρξη της  κοινής τους προσπάθειας, για την  οποία εξέφρασε την ικανοποίησή του η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β', παρουσία του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερώνυμου, ήταν η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας σε χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Πρώτη απόφαση η άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουγκάντα, το Κογκό και το Ζιμπάμπουε.

Καλοσωρίζοντας  τον Μακ.Πάτριάρχη κ.Θεόδωρο Β' ο  Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΚΟ «Αλληλεγγύης»  κ.Κωνσταντίνος  Δήμτσας μίλησε για το έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αλλά και για την προσφορά που μέχρι  σήμερα έχει παρουσιάσει η Μη Κυβερνητική  Οργάνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος σε διάφορες περιοχές της Αφρικής.

Κατά την αντιφώνησή Του ο Σεπτός Προκαθήμενος της  Εκκλησίας των Αλεξανδρέων χαρακτήρισε το μνημόνιο αυτό ως «συμβόλαιο τιμής και καρδιάςτου οποίου τα αποτελέσματα θα τα δούμε πολύ σύντομα με την εφαρμογή των προγραμμάτων για την ενίσχυση των εμπερίστατων λαών της Αφρικής».

Σύμφωνα με το κείμενο  του μνημονίου, που υπογράφηκε «με αποκλειστικό σκοπό την αμοιβαία συνεργασία και υποστήριξη των συμβαλλομένων μερών για την παροχή ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας στους λαούς της Κεντρικής Αφρικής» η ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος «μετά από απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου και κατ΄ εκτίμηση των δυνατοτήτων της, θα αποστέλλει ανθρωπιστική βοήθεια σε χώρες της Κεντρικής Αφρικής».

Επίσης, σε συνεργασία με το πρεσβυγενές Πατριαρχείο «δύναται να εκπονεί και ad hoc προγράμματα αναπτυξιακής βοήθειας για χώρες της Κεντρικής Αφρικής, τα οποία θα υποβάλλει προηγούμενα προς έγκριση και χρηματοδότηση στην Ελληνική Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, και στην υπηρεσία αναπτυξιακής βοήθειας EuropeAid της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Τέλος, με το παρόν μνημόνιο, η Αλεξανδρινή Εκκλησία με την ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» θα μπορούν να δρομολογήσουν την συνεργασία τους και σε τομείς που αφορούν «στην ανάπλαση και αποκατάσταση χώρων του, καθώς και χώρων και μνημείων της Ελληνικής κοινότητας στην Αφρική».

Το εν λόγω Μνημόνιο Συνεργασίας τέθηκε υπό την αιγίδα του Μακ.Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου Β΄. 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΜ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Με την ανώτερη τιμητική διάκριση, το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας των Αθηνών, ο Δήμος Αθηναίων τίμησε σήμερα το πρωί την ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β΄.

Πρόκειται για μία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Εντιμ.Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, με την οποία απονομή ο πρώτος δήμος της χώρας θέλει να τιμήσει την συμβολή του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στην προβολή και ενίσχυση της Ορθοδοξίας και του μεγάλου ιεραποστολικού έργου στην ήπειρο της Αφρικής.

«Είναι πολύ σημαντικό το έργο σας», επεσήμανε απευθυνόμενος στον Προκαθήμενο του παλαίφατου Πατριαρχείου ο κ.Δήμαρχος Αθηναίων, ανακοινώνοντας ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει ήδη οργανώσει μία ιεραποστολική βοήθεια ? με αφορμή τις εορτές των Χριστουγέννων ? που θα αποσταλεί εκ μέρους του Δήμου της Αθήνας στις εμπερίστατες περιοχές της Αφρικής, όπου επιτελείται ιεραποστολικό έργο από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Ο Μακ.Πατριάρχης ευχαρίστησε για την μεγάλη τιμή, λέγοντας ότι το εν λόγω τιμητικό παράσημο θα του δώσει περαιτέρω δύναμη στο έργο του: «Σας ευχαριστώ κύριε Δήμαρχε, διότι με τιμάτε από την πόλη των Αθηναίων με αυτό το Ανώτατο Μετάλλιο και παράσημο. Θα είναι για εμένα μεγάλη δύναμη, διότι μετά από λίγο που θα σας χαιρετίσω για να επιστρέψω στην Αλεξάνδρεια, θα εορτάσω τα Χριστούγεννα με τους λίγους εκλεκτούς Έλληνες μας, που μένουν στην Αίγυπτο, για να ξεκινήσω πάλι το έργο μου, το μεγάλο του ιεραποστόλου».

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές θα ξέρω ότι ένας πιστός και καλός μου φίλος, ο Νικήτας Κακλαμάνης ο Δήμαρχος Αθηναίων μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι κοντά μου. Αυτό θα μου δίνει δύναμη, θα μου δίνει θάρρος, να βαδίζω σαν ένας Οδυσσέας, γιατί η Ιθάκη είναι στον ουρανό αλλά είναι και πάνω στη γη», ανέφερε κλείνοντας.

Τέλος, προσκάλεσε τον Δήμαρχο Αθηναίων να παραβρεθεί στα εγκαίνια του Σκευοφυλακίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, που θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο χρόνο.