Σε συνέντευξή του στο newstime, o Πέτρος Ευθυμίου, δήλωσε, απαντώντας στην ερώτηση:
Προέρχεστε από το δημοσιογραφικό χώρο. Τελευταία, στον ίδιο χώρο προσπαθούν να κινηθούν πολλά blogs, επώνυμα ή ανώνυμα. Πιστεύετε ότι τα ανώνυμα blogs αποτελούν απειλή για τη Δημοκρατία και πρέπει να τους επιβληθεί διά νόμου η επωνυμία;
και απάντησε:

«Μία από τις πιο θεμελιώδεις κατακτήσεις της Δημοκρατίας από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης ήταν η ελευθεροτυπία. Η ελευθερία της διακίνησης των ιδεών των απόψεων ή των πληροφοριών συνοδεύεται από την κατάκτηση του πολίτη να αναφέρεται ή να καταφέρεται επώνυμα απέναντι σε κάθε εξουσία. Η επωνυμία είναι κατάκτηση της ελευθερίας και άσκηση της ευθύνης του πολίτη. Επομένως, είναι αδιανόητο να υπάρχουν ανώνυμα μπλογκς, πράγμα που συνιστά υποχώρηση και άρνηση θεμελιωδών δημοκρατικών αρχών».
Αυτά είπε ο …προοδευτικός κ.Ευθυμίου !
Και σχολιάζουμε:
ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΩΝΥΜΙΑΣ ΤΩΝ BLOGS

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε ότι το taxalia, είναι επώνυμο blog. Μας γνωρίζουν πολλοί, κάναμε πολλές συνεντεύξεις με πολιτικούς, κάναμε "ρεπορτάζ", πήγαμε σε συγκεντρώσεις bloggers με πολιτικούς, βρεθήκαμε σε πολλές εκδηλώσεις με την ταυτότητά μας, κ.λ.π.

Αλλά:

Η συζήτηση για την ανωνυμία/επωνυμία των bloggers ειδικώς είναι απολύτως άσκοπη! Είναι πρακτικά "άνευ αντικειμένου".

Για τεχνικούς λόγους είναι αδύνατο να υπάρξει ανωνυμία. Όταν οι πολιτικοί μιλούν για "επωνυμία", έχουν στο μυαλό τους κάποια ενοχλητικά blogs και μόνο. Και μάλιστα blogs, που λειτουργούν στην πλατφόρμα blogger της google.

Nα τα πάρουμε ένα-ένα τα πράγματα, με απλά και κατανοητά λόγια:

1. Ας υποθέσουμε, ότι ψηφίζεται ένας νόμος, που λέει επιβάλλει την επωνυμία. Είναι δυνατόν να αφορά μόνο τα blogs? Δεν θα πρέπει να ισχύει το ίδιο και με τα forums ?Τι θα γίνει αν ο ενοχλητικός Blogger, ανοίξει ένα topic (μια θυρίδα συζητήσεων) σε ένα forum ?
Δείτε π.χ. το topic "Συζητήσεις στα ελληνικά", στο εθνικιστικό maknews.com.
Το maknews.com, το κατοχύρωσε αρχικά κάποιος Αυστραλός υπήκοος με σλαβομακεδονική καταγωγή, στην Αυστραλία. Στη συνέχεια το διαχειρίζονται κάποιοι σλαβομακεδόνες του Καναδά, ενώ την ενότητα που είδατε, τη δημιούργησε κάποιος από τη Μεγ.Βρετανία και ο ενοχλητικός blogger, θα κάνει ένα λογαριασμό, από ένα internet point του ξενοδοχείου που μένει στη …Ρουμανία και …ψάξε βρες. Κι ας πούμε ότι ένας χρήστης εκεί, αρχίζει να βρίζει τη μάνα του κ. Ευθυμίου στα ..Αλβανικά. Τι θα γίνει πρακτικά; Ας πούμε ότι ο ενοχλητικός blogger ανοίγει ένα topic σε κινέζικο forum ! Ο Κινέζος διαχειριστής, δεν καταλαβαίνει τίποτε, για ποιό πράγμα να ευθύνεται και τι ταυτότητα να ζητήσει;

2. Τα blogs δεν έχουν έδρα. Το taxalia π.χ. το δημιούργησε ο γράφων, από ένα ξενοδοχείο του sao tome & principal στην Αφρική (εδώ). Δεν είναι πλάκα, έτσι έγινε πράγματι!Σε ποιούς νόμους, ποιάς χώρας λοιπόν θα υπάγεται ο blogger?
Ας πούμε ότι ο ενοχλητικός blogger, κατεβάζει το blog του και το καλοκαίρι, από ένα internet cafe της Νότιας Αφρικής, από όπου θα πάει για το μουντιάλ, δημιουργεί ένα blog και δημοσιέυει τις αναρτήσεις αυτόματα, με e-mail. Τι επωνυμίες ψάχνετε;

3. Aγοράζει ένα IPHONE από την Ουρουγάη, ο ενοχλητικός blogger, κάνει σύνδεση με πακέτο ιντερνετ, δημιουργεί mobile blog στο blogger και από εκεί tranfer στο κανονικό blog που δημιούργησε ένα βράδυ, στο ξενοδοχείο της ..Γης του Πυρός. Ξαναψάξε βρες….

4. Το πλέον συνηθισμένο και δύσκολο για τους πολιτικούς: "Βομβαρδίζει" με ενοχλητικά άρθρα στο Indymedia, γράφοντας από internet cafe ! Εκεί τι κάνετε; Εδώ, στέλνουν τις προκηρύξεις των τρομοκρατικών οργανώσεων στο indymedia και δεν μπορέσατε να τους βρείτε… Θα "λογοκρίνει" κάθε πολιτικό άρθρο ο Μουτζούρης;

5. Το πιό φρέσκο και δύσκολο όλων: Το τελευταίο διάστημα, επεκτείνονται τα wi-fi hot spots. Τα σημεία δηλαδή, όπου ο καθένας που έχει wi-fi στο laptop ή στο κινητό του, μπορεί να μπει στο διαδίκτυο. Σκεφτείται π.χ. ότι στην πόλη του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στη Βέροια, στα Αεροδρόμια, σε εμπορικά κέντρα, ο καθένας έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και μάλιστα με την ίδια ip, με όλους τους υπόλοιπους. Αν λοιπόν γράφει από ένα δημόσιο ασύρματο δίκτυο;

Γι' αυτό σας λέμε: Δεν το κατέχετε το σπορ, αφήστε το.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εμποδίσεις κάποιον να γράψει κάτι.

Η αλήθεια είναι βέβαια, ότι στόχος των εκάστοτε εξουσιαζόντων, δεν είναι αυτή η ελευθερία (και η κατάχρησή της).

Είναι συγκεκριμένα πολιτικά ιστολόγια, τα οποία τα διατηρούν δημοσιογράφοι και βοηθοί τους και εξαπολύουν ..λάσπες.

Όμως, επειδή κι αυτά εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο δυσκολιών ταυτοποίησης, καταλήγουμε στο απλό συμπέρασμα, στο οποίο έτσι κι αλλιώς καταλήγει κάθε ασχολούμενος επισταμένως με το διαδίκτυο:

Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν, όσο κι αν θέλουν, να φιμώσουν το διαδίκτυο. Στόχος τους βέβαια -και εδώ είναι το κλειδί- δεν είναι τα υβριστικά blogs, αλλά τα δημοφιλή, γιατί με αυτά "ξινίζουν" οι εκδότες παραδοσιακών μέσων, οι οποίοι συχνά-πυκνά εξαπολύουν ..ανοησίες στις εφημερίδες τους, με αρθρογράφους, που δεν αντιλαμβάνονται την επανάσταση στην επικοινωνία.

Και;

Θα αφήσουμε κάθε ψυχασθενή, να σπιλώνει υπολήψεις;

Αν και αυτό δεν ενδιαφέρει τις κυβερνήσεις (!), όχι.

Υπάρχει το ένστικτο του αναγνώστη. Το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει "άμυνες" ενάντια στο "θύμα". Οι αναγνώστες καταλαβαίνουν ποιός blogger είναι "εμμονικός" εναντίον κάποιου προσώπου, οπότε το Blog του πέφτει στην αφάνεια.

Δεν πάει να γράφει ό,τι θέλει;

Τέλος, υπάρχουν οι νομικές δυνατότητες, που υπάρχουν και σήμερα και επιτρέπουν για συγκεκριμένους λόγους την άρση του απορρήτου. Η οποία όμως δεν μπορεί να ζητείται μόνο για ένα Blog που εξύβρισε π.χ. έναν επώνυμο, ενώ ο (ίδιος) εισαγγελέας να κάνει τα στραβά μάτια σε sites που λειτουργούν ως forums (π.χ. indymedia). Εκεί τι θα κάνει ο εισαγγελέας ; Θα αναγκάζει τους διαχειριστές, να λογοκρίνουν συνέχεια;

Δεν μπορεί λοιπόν τεχνικά να γίνουν επώνυμα τα blogs.

Και δεν χρειάζεται.

Όποιοι βρίζουν ή προσβάλλουν ή είναι εμμονικοί, απλά πέφτουν στην αφάνεια.

Κι εμείς στο taxalia, έχουμε τεράστια και ίδια πείρα !!!

Δυό τρεις νεόκοποι bloggers, δημοσιογράφοι κατ' επάγγελμα, που ζουν στη Θεσσαλονίκη, προσπαθούν με γελοιότητες να πλήξουν το taxalia, επειδή απλά εμείς έχουμε 7.000.000 επισκέψεις κι αυτοί 7.000. Τους ίδιους βλακώδεις χαρακτηρισμούς χρησιμοποιούν και κάποιοι φιλοσκοπιανοί κ.λ.π. μακάκες.

Ε, και;

Μόνοι τους τα γράφουν, μόνοι τους τα διαβάζουν !

Klein mein, που λέει και κάποιος αρχιβλάκας κοπρόμυαλος blogger της πόλης (των 7.000 επισκέψεων).

Τελειώνουν ποτέ οι κομπλεξικοί;

Αφήνουμε τους αναγνώστες να μας κρίνουν, όχι τον κάθε εμμονικό κομπλεξάρα, που …αγχώνεται.

Άλλωστε, το ίδιο μπορεί να συμβεί και εντύπως. Κάποιος που θέλει να "πλήξει" κάποιον επώνυμο, θα τυπώσει φυλλάδια και θα τα πετάξει στους δρόμους !

Μην ξαναασχολήστε λοιπόν, με την επωνυμία και την ανωνυμία.

Ο καθένας τη δουλειά του κι ο blogger την κριτική του. Αν είναι …παπάρας ο blogger θα τον αποβάλλει το αναγνωστικό κοινό, όχι ο εισαγγελέας ! Η ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ !

taxalia