ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, είναι το "Πρόσωπο της Χρονιάς" σύμφωνα με το περιοδικό Time, για την προσφορά του στη βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας κατά την χειρότερη οικονομική κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. "Η ύφεση ήταν η είδηση της χρονιάς. Χωρίς τον Μπεν Μπερνάνκι θα ήταν πολύ χειρότερη", εξήγησε ο αρχισυντάκτης του αμερικανικού περιοδικού, Ρίτσαρντ Στένγκελ. Η ηγεσία του κρίθηκε η "πιο ισχυρή αλλά λιγότερο αντιληπτή κυβερνητική δύναμη που διαμορφώνει τις ζωές μας. Ήταν ο μεγάλος μελετητής της κρίσης και είδε αυτό που φάνηκε σαν την άφιξη ακόμα μιας ύφεσης και αποφάσισε ότι θα έκανε ό,τι χρειαστεί για να την προλάβει", είπε και συμπλήρωσε:

"Και πιστεύω ότι το έκανε. Θα ήταν πολύ χειρότερα. Υπήρχαν πράγματα που θα μπορούσε να είχε κάνει καλύτερα. Ένα από τα καθήκοντά του είναι να προσφέρει θέσεις εργασίας στην κοινωνία και δεν έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος σε αυτό. Αλλά κυρίως, όσον αφορά στην επιρροή και την πορεία της οικονομίας, φέτος, τα εύσημα πάνε στον Μπερνάνκι".

Οι φιναλίστ για το «Πρόσωπο της Χρονιάς» ήταν έξι: Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πέλοσι, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Apple, Στιβ Τζομπς, οι Κινέζοι εργάτες ("μια ομάδα με αυξανόμενη επιρροή"), ο στρατηγός,Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ , διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάνκαι ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ και Ολυμπιονίκης, Γιουσέιν Μπολτ.

Για το 2008 πρόσωπο της χρονιάς ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα και για το 2007 ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Επιτροπή επί των τραπεζικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας θα ψηφίσει την Πέμπτη για την επανεκλογή του Μπεν Μπερνάνκι στη δεύτερη τετραετή θητεία του στη Γερουσία.