Συζητήσεις προκαλεί η έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για τον Έρωτα και το Σεξ. Τμήμα της έκθεσης είναι ακατάλληλο για ανηλίκους κάτω των 16 ετών και περιλαμβάνει δωμάριο πορνείου.
Η έκθεση ξεκινά στις 10 Δεκεμβρίου 2009 και επικεντρώνεται στον Έρωτα και τις διάφορες εκφάνσεις που πήρε κατά την αρχαιότητα, από τις πρώτες αναφορές του στα κείμενα του Ησίοδου έως τους ρωμαϊκούς χρόνους. Για τις ανάγκες της έκθεσης, που θα διαρκέσει ως τον Απρίλιο του 2010, μεταφέρθηκαν στην Αθήνα 270 αντικείμενα από μουσεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Το ακατάλληλο τμήμα της έκθεσης βρίσκεται στον δεύτερο όροφο του μουσείου όπου έχει διαμορφωθεί ένα δωμάτιο αρχαίου οίκου ανοχής. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε άτομα άνω των 16 ετών, καθώς όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του μουσείου «ορισμένα από τα εκθέματα ενδέχεται να θεωρηθούν απαγορευμένα». Ποια είναι αυτά τα εκθέματα;
Στο ακατάλληλο τμήμα της έκθεσης εκτίθονται φαλλοί, που τοποθετούνταν ακόμη και στις οροφές των σπιτιών για να διώξουν το κακό, και σκηνές από ομαδικά όργια. Εντύπωση όμως προκαλούν τα ερωτικά συμπλέγματα κτηνοβασίας γυναικών με γαϊδάρους, καθώς και οι σκηνές παιδεραστίας που φιλοξενούνται εκεί. Η παιδεραστία, σύμφωνα με την έκθεση, ήταν θεσμός νομικά επιτρεπτός στην αρχαιότητα, αφορούσε νέους από 12 έως 17 ετών και αποσκοπούσε σε προσφορά προτύπου: είχε δηλαδή παιδαγωγικό χαρακτήρα. Απόψεις ιδιαίτερα προχωρημένες για τη σημερινή κοινωνία. Στην έκθεση φιλοξενούνται και πλήθος ομοφυλοφιλικών σκηνών που ανθούσαν στα μέσα του 6ου αι. π.Χ.
Οι αξίες και οι αρχές της κοινωνίας μεταβάλλονται με τα χρόνια και αυτά που θεωρούμε σήμερα ανήθικα, κάποτε ήταν αποδεκτά. Η αποδοχή ή μη των σκηνών παιδοφιλίας και κτηνοβασίας της έκθεσης από την ελληνική κοινωνία θα έχει ενδιαφέρον.
Διαβάστε τα ονόματα των 17 Ελλήνων παιδεραστών και πώς λειτουργούν οι μοντέρνοι οίκοι ανοχής/sex studios στην Αθήνα.
http://www.fimes.gr/2009/12/tsontes-mouseio-kukladikis-texnis/