Με μια ομολογουμένως ευφάνταστη προφορική απειλή, οι Τούρκοι συνέχισαν τις προκλήσεις που ξεκίνησαν ανήμερα τα Χριστούγεννα όταν οκτώ τουρκικά μαχητικά εισέβαλλαν στο Αιγαίο και παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Στις 12.35 το μεσημέρι της Δευτέρας, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε από τη Ρόδο εκτελώντας προγραμματισμένη πτήση προς την Κω. Μόλις τρία λεπτά μετά την απογείωση του αεροσκάφους και ενώ το C-130 πετούσε βορειοδυτικά της πόλης της Ρόδου και εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, οι πιλότοι του μεταγωγικού δέχθηκαν δύο κλήσεις στη συχνότητα κινδύνου. Πομπός ήταν το τουρκικό στρατιωτικό ραντάρ της Datca. «Παραβιάζετε τον τουρκικό εναέριο χώρο» ήταν το εξωφρενικό μήνυμα των Τούρκων στρατιωτικών που καλούσαν το πλήρωμα του ελληνικού στρατιωτικού αεροσκάφους να απομακρύνει το C-130 από την περιοχή.
Στις 12:40 στο Εσκί Σεχίρ ενεργοποποίησε την γνωστή "κόκκινη γραμμή" για να ενημερώσει σχετικά τη Λάρισα.
Η ελληνική πλευρά, αφού παρατήρησε ότι η "κόκκινη γραμμή" ενεργοποιείται μόνο όταν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος, απέρριψε τις τουρκικές αιτιάσεις, υπογραμμίζοντας τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου.
Το ακόμη πιο εντυπωσιακό στοιχείο της πρωτοφανούς αξίωσης των Τούρκων ήταν ότι στις 12.40, δηλαδή μόλις δύο λεπτά μετά την προφορική παρενόχληση και ενώ το ελληνικό μεταγωγικό πετούσε προς την Κω, Τούρκοι αξιωματικοί από το αεροπορικό στρατηγείο του Εσκί Σεχίρ έλαβαν την πρωτοβουλία να καλέσουν στο τηλέφωνο τους Ελληνες στρατιωτικούς στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα ενημερώνοντας για τη δήθεν παράνομη πτήση του C-130 εντός του υποτιθέμενου τουρκικού εναέριου και καλώντας την ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας να διατάξει τους πιλότους του μεταγωγικού να αλλάξουν πορεία!