Καλώς μας ήρθε το 2010

Ας γίνουμε καλύτεροι σε ολόκληρο τον Κόσμο.

[η ποίηση ειναι ο καλύτερος οδηγός.]

Δ.Αλευρομάγειρος

Και ο  ΑΜΦΙΚΤΥΩΝ ανταπαντά και σχολιάζει:

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΝΤΑΖΟΝΟΤΑΝ Ο ΔΥΣΜΟΙΡΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΟΥΝ ΟΙ "ΝΕΟΠΑΤΡΙΩΤΕΣ" ΤΗΣ "ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ" ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΕΩΣ !!! ΟΙ ΤΥΧΑΡΠΑΣΤΟΙ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΔΕΣ- ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ ΤΩΝ ΜΜΕ, Ο ΣΥΡΦΕΤΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΓΩΝΑ, ΡΕΠΟΥΣΗ, ΚΟΥΛΟΥΡΗ, ΛΙΑΚΟΥ, ΤΩΝ ΕΜΜΙΣΘΩΝ ΤΟΥ ΕΛΙΑΜΕΠ , ΤΩΝ ΛΕΣΧΟΒΙΩΝ ΤΗΣ ΜΠΙΛΝΤΕΡΜΠΕΡΓΚ,  ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΝΑΝΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ, ΟΙ ΔΟΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΒΡΑΙΟΧΑΖΑΡΟΙ , ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ, ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΛΛΙΓΓΙΩΔΟΥΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥ. ΟΛΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΥΤΙΔΛΛΩΝ ΤΩΡΑ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ.

Ο ΕΛΥΤΗΣ  ΑΤΕΝΙΖΕΙ ΑΤΕΜΑΧΙΣΤΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ  ΣΑΝ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΟΛΟ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ. ΟΠΩΣ  ΤΟ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΟΛΟΓΡΑΦΙΑΣ  ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΟ ΟΛΟ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΜΕΓΕΘΟΣ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΚΛΙΜΑΚΑ.

Ο ΕΛΥΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΙΣΔΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΤΟΥ ΨΥΧΗ ΕΙΔΕ ΟΤΙ -ΟΠΩΣ ΤΑ ΥΠΟΑΤΟΜΙΚΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΔΕΝ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΤΑ ΧΩΡΙΖΕΙ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΛΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΑ-ΕΤΣΙ  ΤΟ  ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ, ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ(ΟΧΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΒΕΒΑΙΑ)

 Η ΧΩΡΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΘΕΜΕΛΙΑΚΟΥ ΚΑΤΙ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑΡΓΕΣΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΑΟΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΤΕΜΑΧΙΣΜΕΝΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΟΠΟΥ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ , ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΔΙΕΙΣΔΥΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ . ΑΝ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΥΣΗ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΧΩΡΙΣΤΑ , Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΕΙΣΔΥΕΙ ΒΑΘΙΑ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΟΛΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ. Η ΥΛΗ  ΔΕΝΕΙ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ Η ΨΥΧΗ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΟΛΟ.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΙΔΟΥΝ ΟΙ ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΟΥΝ , ΝΑ ΤΗ ΜΟΛΥΝΟΥΝ, ΝΑ ΤΗΝ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ , ΝΑ ΤΗΝ ΧΑΡΙΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ.

ΤΟ ΑΓΝΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΟΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΨΥΧΗ. ΓΙ' ΑΥΤΟ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΟΙ ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ , ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ.

ΟΙ ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΤΡΩΓΛΟΔΥΤΕΣ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ  ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ  ΒΓΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ: ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ(ΗΡΑΚΛΕΙΤΟ, ΣΩΚΡΑΤΗ, ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗ κ. α) ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ (ΠΙΝΔΑΡΟ, ΕΛΥΤΗ , ΣΕΦΕΡΗ, ΠΑΛΑΜΑ , ΣΙΚΕΛΙΑΝΟ κ.α) , ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ( ΦΕΙΔΙΑ, ΙΚΤΙΝΟ, ΔΟΞΙΑΔΗ κ.α) ΤΟΥΣ ΤΙΤΑΝΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΣΑΝ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΞΕΝΑΚΗ κ.α)  ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ(ΠΕΡΙΚΛΗ, ΤΡΙΚΟΥΠΗ, ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ κ.α) , ΤΟΥΣ  ΗΡΩΕΣ  (ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ, ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ,ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ,  1940-41, ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, ΚΥΠΡΟΥ κ.α) ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ , ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ , ΠΟΥ ΧΑΡΙΝ Σ' ΑΥΤΟΥΣ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΚΥΒΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΑ ΥΒΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΛΟΙΔΩΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ .  ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΜΑΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.


Μπορείτε να διαβάσετε τα αποστάσματα των κειμένων του Οδ. Ελύτη, πατώντας ΕΔΩ